19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αίτημα Αντώνη Μπαλωμενάκη για Τεχνολογικό Πάρκο και Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ημερομηνία:

Τις προτάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, υποστήριξε μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης της Βουλής για το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την Έρευνα, ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης

«Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει σήμερα η κρίσιμη μάζα που επιτρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι αξιοποίησης του ερευνητικού αποτελέσματος, ακόμα και στη διεθνή αγορά. Το Ίδρυμα κατέχει πρωτεύουσα θέση πανελλαδικά στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων αναλογικά με το προσωπικό του. Αναζητώντας το μοντέλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις υποδομής, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου και θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων».

Ο παριστάμενος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την έρευνα κ. Κώστας Φωτάκης, συμμερίστηκε την εκτίμηση για την πρωτοποριακή ερευνητική δραστηριότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας υποδομής για καινοτομία, ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε ως εξής:

«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρέπει να κινηθούμε σύμφωνα με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες. Η δημιουργία δομών είναι κάτι που πρέπει να επιδιωχθεί, υπό την προϋπόθεση της συνέχειας. Δεν θέλουμε άδεια κελύφη, αλλά βιώσιμες και αποδοτικές δομές», τόνισε ο κ. Φωτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεξετάσει τις προτάσεις του Ιδρύματος με τους επικεφαλής του.

Ο κ. Μπαλωμενάκης κατέθεσε κατά τη συζήτηση έκθεση με τον τίτλο «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ», απ’ όπου προκύπτει ότι:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα. Η τελευταία αξιολόγηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας που βασίζεται στη βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων 2006-2010 σε διεθνή περιοδικά (htttp://report03.metrics.ekt.gr/) έχει κατατάξει το Πολυτεχνείο Κρήτης στην πρώτη θέση σχετικά με την απήχηση της έρευνας, καταγράφοντας δείκτη που υπερβαίνει πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο αριθμός των ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Ίδρυμα αυξήθηκε από 188 σε 388, ενώ ο προϋπολογισμός τους αυξήθηκε κατά 60%. Σήμερα, περισσότερο από 50% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος προέρχεται από την ερευνητική δραστηριότητα – τα χρήματα που έρχονται στο Ίδρυμα μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων, μάλιστα, είναι περισσότερα από την κρατική επιχορήγηση.

Στην έκθεση γίνεται ακόμα αποτίμηση των μέχρι σήμερα κρατικών προσπαθειών για τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στα πανεπιστήμια στην οικονομία και διατυπώνονται αιτήματα για ενίσχυση του αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης και για παροχή κινήτρων στους ερευνητές που θέλουν να καινοτομήσουν.

Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, ο βουλευτής Χανίων κ. Μπαλωμενάκης, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες του Ιδρύματος μπορούν να αναλάβουν πλήρως το έργο της μελέτης δημιουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων, γεγονός που θα συντελέσει στη μείωση του κόστους υλοποίησης των προτάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η τοποθέτηση του κ. Μπαλωμενάκη εδώ:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HEM36iu6VEI&feature=youtu.be”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...