14.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

«Αγαπάς την Ελλάδα; Επένδυσε!»: Με εκπροσώπους επιχειρήσεων και προσωπικότητες ο Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Στη διήμερη επίσκεψη και οι δύο πλευρές προσδίδουν διαφορετική μεν, ιδιαίτερη δε, στρατηγική και επικοινωνιακή σημασία. Η ατζέντα της επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Σημειώνεται πως εξαιτίας της επίσκεψης θα υπάρξουν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε τόσο αυστηρή λιτότητα, πρέπει να γίνουν αλλαγές για την ελάφρυνση του χρέους, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό Μέγαρο.

«Τι θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και αντίστροφα» τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη. παράλληλα, υπογράμμισε ότι ήταν «εξαιρετικά σημαντικός» ο ρόλος του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος.

«Γίνονται μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες, έχω πει όμως ότι το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ συμπλήρωσε ότι ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι για να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Αν αγαπάς την Ελλάδα δεν αρκεί να έρχεσαι μόνο για διακοπές. Πρέπει να το δείξεις με επενδύσεις.

 

Πρώτη στάση του Φρανσουά Ολάντ ήταν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι. «Η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει στις διαπραγματεύσεις το θέμα ελάφρυνσης του χρέους και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος, ώστε η χώρα να βρει ξανά το δρόμο της ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Ολάντ σε σύντομες δηλώσεις του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ όταν ρωτήθηκε αν το σύνθημα «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» ισχύει ακόμη, απάντησε χαμογελώντας καταφατικά. «Η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».

Ακολούθως επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε επισήμως τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίο επιθεώρηση το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς. Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο, αναφέρθηκε στα ζητήματα του ελληνικούς χρέους, του προσφυγικού και του Κυπριακού.  «Πριν απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους της Ε.Ε. για να μπορέσουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης ώστε να στραφεί στον άνθρωπο. Να εργαστούμε όλοι ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος. πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπογράμμισε δε ότι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους.

«Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους της Γαλλίας. Σας ευχαριστούμε για ό, τι έχετε πράξει υπέρ της Ελλάδας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά δεν θέλουμε να κρύψουμε την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία. Θεωρήσαμε και θεωρούμε τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα» τόνισε κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τον Φρανσουά Ολάντ.

Υπουργοί, πρόεδροι επιτροπών του γαλλικού κοινοβουλίου, επιχειρηματίες και προσωπικότητες συνοδεύουν στη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα:

Υπουργοί :

  • ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών,
  • η Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ υπουργός παιδείας,
  • η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και
  • ο γγ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί :

  • η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
  • η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
  • ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).
  • ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
  • ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
  • ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
  • η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων :

  • Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).
  • Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
  • Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
  • Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).
  • Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες :

  • Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.
  • Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα
  • Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων
  • Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

Ο Ολάντ στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος των γαλλικών πολυεθνικών συμφερόντων

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το γαλλόφωνο ραδιόφωνο RTL του Λουξεμβούργου και τους δημοσιογράφους Rémi Sulmont και Loïc Farge, ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στην Αθήνα και ως εκπρόσωπος εταιρειών που ελπίζουν να επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Το σχετικό δημοσίευμα ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Γαλλία έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη για τον καθορισμό μιας λύσης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ευγνώμονες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα αυτά δημιουργούν μια καλή σχέση και θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και αυτό είναι καλό», δήλωσε.

Αυτό το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες ― Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF ― θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Όμως, οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να  ‘χει, να υπογράψουν ένα «είδος συμφωνίας», «να μπει κάπου μια σφραγίδα» με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μας είπε η απεσταλμένη του RTL στην Αθήνα, Αλεξία Κεφαλά. Ένα κομμάτι χαρτί για το θεαθήναι, για να δηλώσουμε τη θέση μας. Για να δείξουμε ότι η Γαλλία είναι εκεί και θέλει κι αυτή να έχει το μερίδιό της στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί έχουν ήδη αγοράσει δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ολάντ βιάζεται να πάει στην Ελλάδα. «Δε θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τους Κινέζους να αγοράζουν τα ελληνικά νησιά και λιμάνια το ένα μετά το άλλο»,  μας είπε ένας ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης.

Σημείωση Α.τ.Κ.: Όπως είναι γνωστό η γαλλική EDF έχει συμφέροντα στην παραγωγή ενέργειας και προωθεί υβριδικό σταθμό στην Κρήτη με τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις από τους κατοίκους ειδικά του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου αλλά και στην Κάντανο έχουν αποτρέψει έως τώρα την πραγματοποίηση του έργου ενώ να σημειώσουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στη συγκεκριμένη επένδυση. Όσο για τη Veolia, πρόκειται για μία εταιρεία που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για υποθέσεις διαφθοράς και έχει μεγάλα συμφέροντα στις ιδιωτικοποιήσεις νερού αλλά και στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως είχε γράψει παλιότερα ο “Aγώνας της Κρήτης”. Η Veolia ανέλαβε κι ένα από τα συμβόλαια για την καταστροφή των χημικών της Συρίας.

Διαβάστε σχετικά και εδώ:

Έντονες αντιδράσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο για τα αιολικά πάρκα της EDF στην Κρήτη

Η γαλλική EDF έρχεται στην Κρήτη για τέσσερα αιολικά πάρκα – 34 ανεμογεννήτριες στην Κάντανο

EDF: Το επιδοτούμενο από εμάς Γαλλικό κρατικό μονοπώλιο… έχει άποψη για την Γερμανία

Με πληροφορίες από tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...