15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αγιά Σοφιά: Χαϊδεύουν τα αυτιά του Ερντογάν οι ΗΠΑ, για ακόμη μια φορά – Το κόστος από τις πολιτικές υποτέλειας θα το πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα έχει κατεβάσει τα βρακιά σε Αμερικάνους επενδυτές και στρατοκράτες τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας όμως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του Ερντογάν.

Τι άλλο μπορούμε να πούμε σχετικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί όπου αφού εκφράζει την απογοήτευση πάντως επισημαίνει ότι “η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εγγυάται την πρόσβαση στην Αγία Σοφία σε όλους τους επισκέπτες” ενώ εκφράζουν την ανυπομονησία “να ακούσουμε τα σχέδιά της για τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο ώστε να παραμείνει προσβάσιμη στους πάντες”.

Στην εφημερίδα μας δε θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε. Μια πολιτική που βασίζεται στην υποτέλεια παράγει υποτελείς. Και ουδείς σέβεται τον υποτελή, ούτε ακόμη και αυτός που ωφελείται από την υποτέλειά του.

Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής υποτέλειας βρίσκεται η Κρήτη και ειδικά ο νομός Χανίων, απ’ όπου και κατάγεται ο πρωθυπουργός. Τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε μία τεράστια πυριτιδαποθήκη για κάθε λογής (γνωστά και άγνωστα) οπλικά συστήματα, στα Χανιά κυρίως γίνονται κάθε χρόνο δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις με άγνωστες συνέπειες για το περιβάλλον, στα Χανιά έχει πρόσβαση ο Τουρκικος στρατός αφού οι βάσεις που έχουμε εδώ είναι Αμερικανονατοϊκές και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα είχαμε ξαναγράψει και επαληθεύονται αυτά που γράφουμε ξανά και ξανά.

Στο σενάριο μίας σύγκρουσης με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας, παρά τα όσα λένε διάφοροι κυβερνητικοί. Η χλιαρή στάση των ΗΠΑ αλλά και των χωρών της Ευρώπης και στο ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί το αποδεικνύει.

Πολλοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτής της κίνησης εκ μέρους του Ερντογάν κάνοντας αναφορά στην επί αιώνες λειτουργία της Αγίας Σοφιάς ως τζαμί σημειώνοντας ότι – όπως λένε και οι ΗΠΑ – το μόνο που έχει η σημασία είναι η πρόσβαση όλων στην Αγία Σοφία και η συντήρηση του μνημείου.

Όμως, ο Ορχάν Παμούκ με την παρέμβασή του μας υπενθυμίζει, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά από 86 χρόνια αποτελεί μία ευθεία επίθεση στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους της Τουρκίας και σε μία επιστροφή σε ένα οθωμανισμό που υπήρχε πριν την εποχή του Κεμάλ και του νέου τουρκικού κράτους.

Το γνωρίζουν και οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Πρόσφατα και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης είχε πει στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

“Η Τουρκία βαραίνει πολύ στη ζυγαριά με την Ελλάδα σε σχέση με τις επενδύσεις και τις προοπτικές. Η αλήθεια είναι ότι πολλά κεντρικά ευρωπαϊκά κράτη, για να μην πούμε όλη η Ευρώπη, έχει οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία που είναι πολύ μεγάλου ύψους και υπάρχουν πλάνα για μελλοντικές επενδύσεις στην Τουρκία. Αλλά το δυσκολότερο απ’ όλα είναι ότι ακόμα και αυτοί που είναι αυτό το διάστημα σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, και εκείνοι δε θέλουν να κλείσουν το παράθυρο τελείως της μελλοντικής συνεργασίας.”

Όπως τόνισε:

“Δυστυχώς, η Τουρκία έχει πολύ πιο μεγάλη αξία γι’ αυτούς”

Ξανά και ξανά γίνεται ξεκάθαρο πόσο λάθος είναι η στρατηγική της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Δώσαμε τα πάντα σε νέες συμμαχίες με πρόφαση την εξόρυξη των υδρογονανθράκων που θα κάνουν αμερικάνικες και γαλλικές εταιρείες.

"google ad"

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα έσπασε δεσμούς που είχαν σφυρηλατηθεί εδώ και δεκαετίες με τους αραβικούς λαούς για έναν αμφίβολης αξιας συνασπισμό με το Ισραήλ. Διαρρήξαμε τις σχέσεις με τον λαό της Παλαιστίνης. Η Παλαιστίνη μπορεί ως κρατική οντότητα να έχει μικρή βαρύτητα, όμως ως ένα κράτος σύμβολο για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο έχει τεράστια αξία.

Η χώρα προχωρά σε σημαντικές παραχωρήσεις για την ενίσχυση συμμαχιών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και αυτό δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα. Την ανάγκη για γιγάντωση των αμυντικών δαπανών στα πλαίσια της προπαρασκευής για τον “μη πόλεμο”!

Το είχε πει και ο κ. Αποστολάκης, ότι θεωρεί μονόδρομο τη μεγέθυνση του προϋπολογισμού για εξοπλιστικά προγράμματα:

“Χρειάζεται ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που έχουν κατατεθεί, έχουν γίνει μελέτες για το τι πρέπει να γίνει. Κάθε φορά που γίνεται μία τέτοια συζήτηση καταλήγουμε πάντα στο ίδιο σημείο: ισχυρές ένοπλες δυνάμεις”.

Αυτό, είναι βεβαίως κάτι που επιθυμούν και οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης. Άλλωστε, από εκεί θα προμηθευτούμε τα όπλα.

Ήδη συμβαίνει.

Η Ελλάδα προχωρά στην αγορά δύο γαλλικών φρεγατών με το κόστος να διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

3 δισεκατομμύρια ευρώ προς τη σύμμαχο χώρα Γαλλία τα οποία θα πληρώσει ο κτυπημένος από την κρίση ελληνικός λαός για να κάνουν εξορύξεις νότια της Κρήτης Γαλλικές και Αμερικάνικες εταιρείες!

Όπως επισήμανε και σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης:

“Η μελέτη των ιστορικών διακρατικών διαφορών καταλήγει ότι η εμφάνιση ενεργειακών πόρων σε μια χώρα τείνει να πολλαπλασιάσει την πιθανότητα σύγκρουσης. Ειδικότερα η χώρα που υστερεί στην κατοχή των πόρων αναπτύσσει συμπεριφορές σύλληψης των πόρων της γειτονικής χώρας και προσπαθεί να κυριαρχήσει της συνήθως μετριοπαθούς συμπεριφοράς της πλούσιας χώρας. Οι διαπιστώσεις ισχύουν όσο περισσότερο γειτνιάζουν οι πηγές των υδρογονανθράκων.”

Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι τα μνημόνια του παρελθόντος να αντικατασταθούν με αναγκαστικά εξοπλιστικά πακέτα τη στιγμή όπου:

“…τα οφέλη θα διασπείρονται ευρύτερα”.

Μόνος μεγάλος χαμένος θα είναι ο λαός της Ελλάδας που θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία διπλή κρίση, μία που γέννησε η πανδημία του κορωνοϊού, και μία δεύτερη που γεννά η ανάγκη αγοράς εξοπλιστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, την στιγμή που η 10ετή κρίση λόγω των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν, ποτέ στην πραγματικότητα δεν τελείωσε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται πέρα από ωραιοποιήσεις και αποτυπώνεται ξανά τόσο στην απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί όσο και στη στάση Ευρώπης και ΗΠΑ στην απόφαση αυτή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...