22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Αγκάθι” για τη μείωση εισαγωγών ρωσικού αερίου οι ρήτρες take or pay που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια – Σειρά νομικών ζητημάτων μετά το τελεσίγραφο Πούτιν

Ημερομηνία:

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, με την οποία επιβάλει στους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώνουν στο εξής με διαφορετικό τρόπο για το αέριο που λαμβάνουν, έχει εξόχως πολιτικό χαρακτήρα.

Σκοπός της είναι να προκαλέσει διαίρεση στο ευρωπαϊκό μέτωπο εν μέσω της προσπάθειας που ανέλαβε η Ε.Ε. για ταχύτατη απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ήδη από φέτος, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Repower EU.

Καθώς θα πρέπει να περιμένουμε ως τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου για να δούμε κατηγορηματικά ποιες είναι οι προθέσεις τόσο του Κρεμλίνου, όσο και των ευρωπαϊκών κρατών, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η απόφαση του Πούτιν να μην είναι ένας ελιγμός, αλλά μια πρόφαση.

Είναι εξ ολοκλήρου πιθανό ο Ρώσος πρόεδρος να επιδιώκει να είναι αυτός που θα διακόψει πρώτος τις εξαγωγές αερίου τώρα, πριν τεθούν σε εφαρμογή τα φιλόδοξα μέτρα της Ε.Ε. για αντικατάστασή τους. Η λογική σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχει περισσότερο νόημα να το πράξει η Ρωσία τώρα που θα πονέσει περισσότερο την Ευρώπη και θα της προκαλέσει υψηλότερο πολιτικό κόστος, παρά αργότερα που θα έχει γίνει ήδη κάποια προετοιμασία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το διάταγμα Πούτιν μπορεί να προσφέρει μια κάλυψη στη Μόσχα, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι “τα χάλασαν” για μια τυπικότητα και εκείνοι φέρουν την ευθύνη για ό,τι συνέβη.

Ακόμα, όμως, και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο και η Ρωσία δεν επιθυμεί να διακόψει τις εξαγωγές, και πάλι η Μόσχα θα έχει ανοικτό το “ραντάρ” της για να δει ποιοι στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν τη γραμμή των Βρυξελλών και ποιοι όχι, υποδαυλίζοντας τον όποιο διχασμό προκύψει και προσφέροντας ευνοϊκούς όρους σε ορισμένα κράτη και εταιρείες.

Οι ρήτρες take or pay στο επίκεντρο

Πέραν του πολιτικού σκέλους που είναι και το σημαντικότερο, το διάταγμα Πούτιν έχει και ενδιαφέρουσες νομικές προεκτάσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του ενεργειακού ινστιτούτου της Οξφόρδης, ο Πούτιν ουσιαστικά ζητάει να έχουν οι ξένοι πελάτες δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια. Ζητά να γίνεται μια πληρωμή σε ευρώ και έπειτα η τράπεζα τα αλλάζει στο χρηματιστήριο της Μόσχας, καταθέτει τα ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό του πελάτη και έπειτα αυτά καταλήγουν στα ταμεία της ίδιας της Gazprom.

Αν οι Ευρωπαίοι έμπαιναν θεωρητικά σε μια διαδικασία νομικής αμφισβήτησης του διατάγματος, θα μπορούσαν να πουν ότι τα συμβόλαιά τους αναφέρουν ρητά την πληρωμή με ευρώ. Καθώς το παραπάνω σχέδιο προβλέπει την τελική συναλλαγή προς τη Gazprom με ρούβλια, θα ισχυρίζονταν ότι αυτό το τελευταίο στάδιο είναι επί της ουσίας και η πληρωμή για το αέριο, όχι το σύνολο της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, τα συμβόλαια προβλέπουν ρητά κοινή συμφωνία για οποιαδήποτε μεταβολή του τρόπου πληρωμής, άρα θα υπήρχαν βάσιμα νομικά επιχειρήματα.

Αντίστοιχα, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα και από την άλλη πλευρά, καθώς τα συμβόλαια της Gazprom περιέχουν ρήτρες take or pay, οι οποίες αναγκάζουν τον πελάτη να πληρώσει για σημαντικό μέρος των συμβεβλημένων ποσοτήτων αερίου ακόμα και αν δεν τις χρειάζεται εν τέλει. Καθώς ο στόχος της Ε.Ε. καλεί για μείωση των ρωσικών εισαγωγών κατά δύο τρίτα φέτος, αφήνει ένα σημαντικό κενό μεταξύ των εισαγωγών που θα προκύψουν και της ρήτρας take or pay. Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο εκτιμά ότι αν οι ρωσικές ποσότητες μειωθούν φέτος στα 50 δισ. κ.μ., οι ρήτρες θα αφορούν ποσότητες πάνω από 100 δισ. κ.μ.

Αν οι πελάτες πληρώσουν για τις ρήτρες αυτές, τότε θα χρηματοδοτήσουν τη Ρωσία δίχως να λαμβάνουν αέριο, άρα η ζημιά για την Ευρώπη είναι διπλή και θα μιλάμε για πολιτική ήττα. Αν αρνηθούν να τις πληρώσουν, τότε οι Ρώσοι θα έχουν το νόμο με το μέρος τους και θα τις διεκδικήσουν με διαιτησία έχοντας και το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι Ευρωπαίοι ήδη θα έχουν δεχτεί τις πληρωμές όπως τις θέλει ο Πούτιν.

Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πλέον βρισκόμαστε ήδη πέρα από διαδικασίες διαιτησίας και μεθόδους επίλυσης διαφορών, καθώς αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική βούληση ενόψει μιας πιθανής διακοπής. Τα παραπάνω νομικά ζητήματα πάντως, έχουν τη δική τους αξία με ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αγορά και δεν αποκλείεται να μας απασχολήσουν στη συνέχεια εφόσον οι προμήθειες διατηρηθούν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...

Κρήτη: Δύο άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους με διαφορά λίγων ωρών

Δύο τραγικά συμβάντα σημειώθηκαν στην Κρήτη με διαφορά λίγων...