17.7 C
Chania
Tuesday, December 30, 2025

Αγροτικές Κινητοποιήσεις: «Θερμό» μήνυμα από τα Χανιά για κλιμάκωση με το νέο έτος – Το χάσμα με την κυβέρνηση και η στρατηγική των μπλόκων

Ημερομηνία:

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση φαίνεται να εισέρχεται ο αγροτικός κόσμος των Χανίων, προαναγγέλλοντας δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αμέσως μετά την έλευση του νέου έτους. Από το κομβικό σημείο στα Μεγάλα Χωράφια, οι αγρότες έστειλαν τελεσίγραφο διαρκείας, διαμηνύοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», καθώς θεωρούν ότι κανένα από τα ουσιώδη αιτήματά τους δεν έχει ικανοποιηθεί, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Εθνική Οδός στα Μεγάλα Χωράφια μετατράπηκε εκ νέου σε πεδίο διαμαρτυρίας. Τα μέλη των αγροτικών συλλόγων που συσπειρώνονται γύρω από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Η κίνηση αυτή λειτούργησε ως προειδοποιητική βολή για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει τους παραγωγούς από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εκεχειρία» λόγω εορτών και σχέδιο κλιμάκωσης

Παρά την αγωνιστική διάθεση, οι εκπρόσωποι των αγροτών επέδειξαν κοινωνικά αντανακλαστικά ενόψει των εορταστικών ημερών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί δρόμων κατά την παραμονή, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και την επομένη, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό και οι επισκέπτες του νησιού.

Ωστόσο, η παρουσία τους στα μπλόκα θα παραμείνει αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Η «εκεχειρία» αυτή έχει ημερομηνία λήξης, καθώς με την είσοδο του νέου έτους, οι αγρότες των Χανίων συντονίζουν τον βηματισμό τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, προετοιμάζοντας το έδαφος για σκληρότερες μορφές κινητοποίησης και ουσιαστικό κλείσιμο των οδικών αρτηριών.

Καταγγελίες για κυβερνητική αδιαλλαξία και «Group Therapy»

Στο επίκεντρο της κριτικής των αγροτών βρίσκεται η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα επιβίωσης του κλάδου. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Κώστας Λιλικάκης, υπήρξε καταπέλτης στις δηλώσεις του, αποδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα περί επίλυσης των προβλημάτων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει λύσει κανένα από τα αιτήματα. Κανένα. Αυτά που λένε στα “πρωινάδικα”, ότι δηλαδή από τα 14 αιτήματα που έγιναν 27, έχει λυθεί το 70%, δεν ισχύουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλικάκης. Παράλληλα, κατήγγειλε προσπάθειες διάσπασης του μετώπου, κάνοντας λόγο για αναζήτηση «καλοθελητών» από την πλευρά των υπουργείων.

Με ιδιαίτερα αιχμηρό λόγο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απέρριψε τις διαδικασίες διαλόγου που δεν συνοδεύονται από δεσμεύσεις, παρομοιάζοντας τις συσκέψεις στα υπουργεία με… «group therapy». «Η Πανελλαδική των Μπλόκων δεν πάει σε τέτοιες συναντήσεις. Θα πάει μόνο όταν λυθούν τα προβλήματα», ξεκαθάρισε, αφήνοντας αιχμές για όσους σπεύδουν να συνομιλήσουν χωρίς να εκπροσωπούν τα συλλογικά όργανα του αγώνα.

Μαζική συμμετοχή παρά τις δυσκολίες

Ένα στοιχείο που ενισχύει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών είναι η συμμετοχή του κόσμου, η οποία κρίνεται ικανοποιητική παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου. Σε μια εποχή όπου οι αγροτικές εργασίες, και δη η συγκομιδή της ελιάς, βρίσκονται σε εξέλιξη, η καθημερινή παρουσία δεκάδων και εκατοντάδων παραγωγών στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στέλνει μήνυμα ενότητας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συσπείρωση του κόσμου που έρχεται καθημερινά στο μπλόκο και συμπαραστέκεται, διαψεύδοντας την κυβέρνηση που μιλά για διάσπαση», σημείωσε ο κ. Λιλικάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα 57 μπλόκα της χώρας παραμένουν συντονισμένα και αδιαίρετα.

Η κατάσταση στα Χανιά προμηνύει έναν «θερμό» Ιανουάριο για τον αγροτικό τομέα. Η κατηγορηματική δήλωση των εκπροσώπων ότι «θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί» θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, καθώς η τακτική της αναμονής φαίνεται να εξαντλείται. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των εορτών, το ενδεχόμενο παρατεταμένων αποκλεισμών στο εθνικό δίκτυο της Κρήτης φαντάζει πλέον ως το πιθανότερο σενάριο, εάν δεν υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα των παραγωγών.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαϊκές αγορές: Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον από 7 Ιανουαρίου

Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον, από 7 Ιανουαρίου 2026, αποφάσισαν από κοινού...

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη προς τους αγρότες: Κάνουν παράνομες πράξεις με τα μπλόκα, υπάρχουν νόμοι που θα εφαρμοστούν

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για «σκληρή γραμμή» της κυβέρνησης έναντι...