12.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων: “Αντί οι υπουργοί να λένε ότι τα παιδιά μας θα μάθουν γράμματα από το ίντερνετ, να ρωτήσουν αν κάθε σπίτι στα χωριά έχει λάπτοπ ή ίντερνετ!”

Ημερομηνία:

Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης για τους αγρότες και παραγωγούς που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού ζητά σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, χαρακτηρίζοντας “σταγόνα στον ωκεανό” τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

“Οι μικορμεσαίοι παραγωγοί μένουμε απροστάτευτοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το προηγούμενο διάστημα βιώναμε στο πετσί μας την αντιλαϊκή πολιτική: ψηλό κόστος παραγωγής, χαμένο εισόδημα λόγω δάκου και εξευτελιστικών τιμών λαδιού, ομηρία από τους εμποροβιομήχανους και την πολιτική της ΕΕ στην εμπορία κρασιού και ρακής, ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, κ.ά.

Τα μέτρα που εξάγγειλε ο υπουργός είναι «σταγόνα στον ωκεανό» για τις ανάγκες μας, ενώ στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντί οι υπουργοί και τα κανάλια να βρίζουν συνταξιούχους και μεροκαματιάρηδες ανθρώπους που προσπαθούν να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις στις τράπεζες, να παγώσουν τις δόσεις και να μας προστατέψουν από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις! Αντί οι υπουργοί να κουνάνε το δάχτυλο ότι τάχα «κάνουμε βόλτες» μέσα στην πανδημία, να στηρίξουν τα κέντρα υγεία και τα περιφερειακά ιατρεία, που και πριν τον κορονοϊό δεν είχαν ούτε πιεσόμετρο! Αντί οι υπουργοί να λένε ότι τα παιδιά μας θα μάθουν γράμματα από το ίντερνετ, να ρωτήσουν αν κάθε σπίτι στα χωριά έχει λάπτοπ ή ίντερνετ!

Σήμερα, που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση οι συνάδελφοί μας στα κηπευτικά και κτηνοτρόφοι, και αύριο οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί, οι μεγαλέμποροι δε χάνουν ευκαιρία να αισχροκερδούν. Αγοράζουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, πατώντας πάνω στην αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής και εκτοξεύουν τις τιμές του καταναλωτή! Σε αυτές τις ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ο υπουργός δεν ντρέπεται να απαντάει στους μικρομεσαίους παραγωγούς, που έχουν αγκαλιάσει το αίτημα των κατώτατων εγγυημένων τιμών, ότι αυτό θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας! Αυτό που δε λέει είναι ότι θα βλάψει τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και μεγαλοεξαγωγείς, όχι εμάς!

Αν δεν καλυφθεί το χαμένο μας εισόδημα, δε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, ενώ θα επιβαρυνθούμε και από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έρχεται μετά, και που η πανδημία απλά την επιταχύνει. Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για την επιβίωσή μας, αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού!  Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:

  • Κάλυψη χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών, εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών. Ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, ενόψει Πάσχα, να διοχετευθεί στην αγορά ελληνικό κρέας, να σταματήσουν εισαγωγές κρέατος για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
  • Αποζημίωση για αγροτοκτηνοτρόφους που θα σταματήσουν την εργασία τους λόγω νόσου. Να στηριχθεί η αγρότισσα, που αναγκάζεται να παραμείνει στο σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένων.
  • Άμεσα 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.
  • Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές του Φλεβάρη και για όσο διαρκέσει η κρίση του κορονοϊού, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, τέλος επιτηδεύματος, τοκοχρεολύσια στις τράπεζες. Για το ίδιο διάστημα, αναστολή χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, πρώην ΔΕΚΟ, πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ για τους αγροτοκτηνοτρόφους με εισόδημα ως 12.000 ευρώ.
  • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ για το 2019 στο σύνολο των παραγωγών, ιδιαίτερα για την κατεστραμμένη ελαιοπαραγωγή. Καμία υποβάθμιση ή καθυστέρηση του προγράμματος δακοκτονίας με αφορμή την επιδημία. Άμεση κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη!
  • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, κάλυψη ελλείψεων σε Βενιζέλειο/ΠΑΓΝΗ. Να ενισχυθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Χάρακα και τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής, με προσωπικό, υποδομές και υλικά, καμία απομάκρυνση προσωπικού από το κέντρο υγείας ή τα ιατρεία της περιοχής. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας με κρατική ευθύνη. Πλήρης εξοπλισμός με είδη απολύμανσης και προφύλαξης, δωρεάν από το κράτος, να σταματήσει η αισχροκέρδεια, δωρεάν το τεστ για τον κορονοϊό για όλο τον πληθυσμό.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Επιβάλλει δασμούς στην ΕΕ στα γαλακτομικά προϊόντα – Έντονη δυσαρέσκεια Κομισιόν

Την επιβολή δασμών έως και 42,7% σε γαλακτοκομικά προϊόντα από την...

Τραμπ: Πάγωμα αιολικών πάρκων

Ηκυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τις μισθώσεις για πέντε μεγάλα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα στον...

Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε την σύζυγό του μαζί με άλλους άνδρες επί σειρά ετών

Βρετανικές αρχές απήγγειλαν βαριές κατηγορίες σε έναν 49χρονο, ο...

Πώς φεύγουν οι βάρκες για την Κρήτη από το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» των δουλεμπόρων στο Τομπρούκ της Λιβύης | Βίντεο

Βίντεο-ντοκουμέντο από «στρατόπεδο συγκέντρωσης» δουλεμπορικού δικτύου στο Τομπρούκ της...