Συνέντευξη Τύπου αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κας Μαρίας Λιονή
Ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ξεκινήσαμε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας μια σειρά επαφών με τις παραγωγικές τάξεις και φορείς του τόπου μας προκειμένου να επισημάνουμε τα ζητήματα, που αφορούν στην ανάπτυξη και πρόοδο αυτού.
Κάνοντας συναντήσεις με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, Σύλλογος Κτηνοτρόφων, Σύλλογος Τυροκόμων κλπ) αλλά και τους Ξενοδόχους, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι παραγωγικές αυτές τάξεις, που αποτελούν και πυλώνες της τοπικής οικονομίας θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε αφενός να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους και αφετέρου να τονώσουν την τοπική αγορά και οικονομία, ιδιαίτερα σε συνθήκες μείζονος κρίσης και ύφεσης, όπως η σημερινή.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με όλους τους εκπροσώπους των δύο αυτών τομέων (πρωτογενούς & τουρισμού) αποφασίσαμε τη διοργάνωση μιας Έκθεσης, η οποία αποσκοπεί στη διασύνδεση των δύο βασικών πυλώνων της τοπικής οικονομίας, του Πρωτογενούς Τομέα και του Τουρισμού, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών παραγωγών, των ξενοδόχων και των καταστημάτων εστίασης, έτσι ώστε μέσα από τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών να ενισχυθούν οι κλάδοι αυτοί και παράλληλα να προωθηθεί αποτελεσματικά το μοντέλο της Κρητικής Διατροφής.
Η Έκθεση αυτή, που την ονομάσαμε «Αγρο – Τουριστική Συνεργασία» θα πραγματοποιηθεί 29, 30 και 31 Ιουλίου 2011 στην παραλία του Ρεθύμνου στο χώρο του παλιού Λαβύρινθου, με τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Ξενοδόχων, της Ένωσης Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών και του Συλλόγου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου.
Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών 20 εκθέτες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ( λάδι, τυροκομικά, μέλι, βιολογικά καλλυντικά, τυροκομικά, αναψυκτικά, γλυκά κλπ) σε ξενοδόχους, εστιάτορες και σεφ, αλλά και στο κοινό, έτσι ώστε μέσα από τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών να υπάρξει αμοιβαίο όφελος αλλά και αποτελεσματική προβολή των προϊόντων μας, που αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητά τους.
Παράλληλα με την Έκθεση διοργανώνουμε την ημέρα των εγκαινίων της, την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 7:30 το απόγευμα ημερίδα στο Λύκειο Ελληνίδων με θέμα «Η τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση της Κρητικής Διατροφής και τη διασύνδεση Πρωτογενούς Τομέα και Τουρισμού» με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών.
Δεδομένου ότι η ζήτηση για τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία (που αποτελεί προαπαιτούμενο για να έχει κίνητρο ένας ξενοδόχος για να προσφέρει κρητικά προϊόντα) περνάει απ’ την εκπαίδευση και την ενημέρωση του καταναλωτή για την Κρητική Γαστρονομία, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την Έκθεση εντός Ιουλίου-που η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, ώστε μέσα από αυτή την εκδήλωση να προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα και στους επισκέπτες – τουρίστες. Στόχος μας είναι η εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας η οποία, θα μπορεί στην συνέχεια να διοργανωθεί μέσα στο χειμώνα και την περίοδο που «κλείνονται» οι συμφωνίες για τις προμήθειες των ξενοδοχείων (Φεβρουάριος με Απρίλιο) μια έκθεση που θα έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο στην αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών, αλλά την αύξηση συνεργασιών και προμηθειών τοπικών προϊόντων απ’ τους ξενοδόχους της Κρήτης.
Φιλοδοξούμε ότι η «Αγρο – Τουριστική Συνεργασία» θα τύχει θερμής ανταπόκρισης από τον αγροκτηνοτροφικό και ξενοδοχειακό – επιχειρηματικό κόσμο του Ρεθύμνου προκειμένου να καθιερωθεί ως θεσμός και να αναπτυχθεί σε επίπεδο Κρήτης τα επόμενα χρόνια.
Σας ευχαριστώ.