16.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Αγρότες σε απόγνωση για τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων: Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την “στάση πληρωμών”

Ημερομηνία:

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης φέρνει στη Βουλή το ζήτημα της ασφυξίας των αγροτοκτηνοτρόφων λόγω των καθυστερήσεων στις επιδοτήσεις – Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι οφειλές μέχρι το 2025

Στο κόκκινο φτάνει η αγανάκτηση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διπλή πίεση της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής και της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ελλείψεις σε ρευστότητα συνδυάζονται με τις επιπτώσεις από ζωονόσους, τις χαμηλές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και τις ζημιές που παραμένουν ανασφάλιστες και αποζημίωτες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναδεικνύει με σαφήνεια την κρίσιμη κατάσταση και ζητά άμεσες απαντήσεις και λύσεις.

Οι απλήρωτες επιδοτήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη, οι οφειλές του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους από αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα και αποζημιώσεις –συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις καταστροφές από τον “Ντάνιελ”– ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ για το 2024 και τα 500 εκατ. ευρώ για το 2025. Παραδοσιακά, όπως σημειώνει, η προκαταβολή καταβαλλόταν τον Οκτώβριο και η εξόφληση τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, φέτος ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Οργανισμός δίνουν σαφείς απαντήσεις για το πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Η πρόσφατη πληρωμή 153 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφορά –όπως τονίζει– μόλις το 1/6 των συνολικών οφειλών για το 2024, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων εκτός.

«Σύστημα που ευνοεί τις παράνομες επιδοτήσεις»: Σοβαρές καταγγελίες για ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επικαλείται δηλώσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποδίδουν τις καθυστερήσεις στους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταγγέλλει ωστόσο ότι το ίδιο το σύστημα της ΕΕ είναι αυτό που επέτρεψε τις παράνομες δοσοληψίες και τις πελατειακές επιδοτήσεις, με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, τοπικών κομματικών στελεχών της ΝΔ και “αγροτοπατέρων”.

Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκεται η πιθανότητα η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) να μην εγκρίνει την πιστοποίηση του Οργανισμού, γεγονός που –αν επιβεβαιωθεί– θα οδηγήσει, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής, σε στάση πληρωμών στους αγρότες.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «ομερτά κυβέρνησης – ΕΕ», σημειώνοντας ότι τα “σπασμένα” κινδυνεύουν να φορτωθούν στις πλάτες των φτωχών αγροτών, ενώ για το ποσό των 415 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταλογιστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα καλύψει είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από μελλοντικές επιδοτήσεις, δηλαδή και πάλι από τα χρήματα του λαού.

Επικείμενο «πετσόκομμα» λόγω νέας ΚΑΠ

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Συντυχάκης προειδοποιεί ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ έρχεται να νομιμοποιήσει αυτές τις καθυστερήσεις και τα περικομμένα κονδύλια, με πρόσχημα την ανάγκη μεταφοράς πόρων για στρατιωτικές δαπάνες και πολεμική προετοιμασία. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, στρώνει το έδαφος για ένα ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον για τον πρωτογενή τομέα.

Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε πληρωμές των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, να καταβάλει το τσεκ του 2025, και να καταργήσει την υποχρέωση υποβολής του ΑΤΑΚ ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Κλείνοντας, ζητά να πληρώσουν τα πρόστιμα της ΕΕ εκείνοι που ευθύνονται για τις παρατυπίες – και όχι οι μικρομεσαίοι αγρότες και ο ελληνικός λαός.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ