12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Αγωνία στην κυβέρνηση μετά το «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μειώσεις στις συντάξεις

Ημερομηνία:

Το στραπάτσο του πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος επιχείρησε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο- έκτρωμα για τις συντάξεις του Δημοσίου και έφαγε «πόρτα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σκέπτεται και. ιδρώνει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο απέκτησε δύο ισχυρούς πονοκεφάλους.

Ο πρώτος έχει να κάνει καθαρά με το διαδικαστικό, δηλαδή το εάν θα επιμείνει να συμπεριλάβει τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις στο πολυσυζητημένο πολυνομοσχέδιο, κινδυνεύοντας με ακυρότητα, όπως τουλάχιστον προειδοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο δεύτερος είναι ακόμα πιο έντονος και μάλλον δεν δέχεται. ίαση, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη «καρδιά» των ρυθμίσεων, το εάν δηλαδή ξεπερνάνε τη κόκκινη γραμμή της συνταγματικότητας. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικό Συνέδριο δήλωναν ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικό Συνέδριο δεν δεσμεύουν τον νομοθέτη, όπως επίσης ότι πολλές φορές στο παρελθόν το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφραζε ανάλογες επιφυλάξεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια απόφαση σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων, ενώ όπως τονίζουν έμπειροι νομικοί δίνει «πάτημα» για προσφυγές με σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές.

Από τις αποφάσεις του Ελεγκτικό Συνέδριο της 30ης και 31ης Οκτωβρίου αναδείχθηκε, επίσης, η ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως η κλιμάκωση των μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Όπως φαίνεται από τις εν λόγω αποφάσεις, η κυβέρνηση ενημέρωσε κατ’ αρχήν για τη πρόθεση της να μειώσει τις συντάξεις με 3 συντελεστές (5%, 10% και 15%) αλλά μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών άλλαξε γνώμη και ενημέρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για 5 συντελεστές (5%, 10%, 15%, 20%, 25%), ενισχύοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν το υπουργείο Εργασίας να επιμένει στη κλίμακα των 5 συντελεστών και το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει στη κλίμακα των 3 συντελεστών!!!

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ