31.6 C
Chania
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026

Αγώνας επιβίωσης για τα Χανιά – Τεράστια η οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

Μέσα στις πρώτες περιφέρειες πανελλαδικά σε αριθμό προστίμων για το μέτρο της μάσκας βρίσκεται η Κρήτη και τα Χανιά είναι ο νομός με τις περισσότερες παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τα 51 πρόστιμα που επιβλήθηκαν χθες, τα 33 ήταν στα Χανιά.

Βλέπετε, τα Χανιά είναι και ο μόνος νομός στην Κρήτη όπου το μέτρο της μάσκας εφαρμόζεται όχι μόνο στους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς. Παντού δηλαδή. Και έτσι, είναι λογικό ότι τα πρόστιμα θα είναι περισσότερα. Όπως μεγαλύτερη είναι και η οικονομική ζημιά από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Τα μηνύματα που φθάνουν στην εφημερίδα μας από τους καταστηματάρχες των Χανίων προκαλούν τρόμο. Η αγορά έχει καταρρεύσει σε μία περίοδο όπου η κίνηση θα έπρεπε να είναι πιο υψηλή.

Ειδικά στα καταστήματα εστίασης, ο τζίρος έχει πέσει 50% σε σχέση με πριν την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης λειτουργίας μετά τις 12. Και ο τζίρος ήταν ήδη πεσμένος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Όπως μας είπε ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στα Χανιά:

“Οι περισσότεροι πελάτες κάνουν τον τζίρο μετά τις 12. Νωρίτερα, πίνουν πιο χαλαρά, μαζί με φίλους. Αργότερα αυξάνεται ο τζίρος όταν έρχονται στο κέφι. Απλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος”.

Και βεβαίως, οι συνέπειες δεν είναι μόνο στους καταστηματάρχες αλλά και στο κράτος. Γιατί λιγότερες εισπράξεις, σημαίνει και λιγότερος πληρωμένος ΦΠΑ, που δεν καλύπτεται όσα πρόστιμα και να επιβληθούν σε πολίτες που δε φορούν μάσκες.

Πολύ άσχημη και η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα αφού το πλήγμα που έχουν δεχθεί είναι τεράστιο.

Χαρακτηριστική και η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που λέει ότι:

“Η επιβεβλημένη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους όπως και το μειωμένο ωράριο στην εστίαση ουσιαστικά τελείωσαν τις όποιες ελπίδες για μερική ανάκαμψη των επιχειρήσεων στην πόλη μας”.

Ζητά τη λήψη σειράς μέτρων για να μη δούμε μία πανδημία λουκέτων στην πόλη των Χανίων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η κοινή επιστολή όλων των δήμων του νομού Χανίων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων και του Εργατικού Κέντρου Χανίων που αφού υπολογίζει την πτώση των εσόδων του τουριστικού κλάδου από την πανδημία στο -80% σε σχέση με την περσινή περίοδο, εκφράζει την ελπίδα για παύση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού που έχουν επιβληθεί στο νομό “προς όφελος της αναπτυξιακής επιβίωσης της τοπικής μας Κοινωνίας και Οικονομίας” ενώ ζητά την αξιολόγηση “με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο τα περαιτέρω εκτεταμένα οικονομικά πλήγματα τα οποία υπέστη η Περιφερειακή μας Ενότητα τις τελευταίες εβδομάδες και να προβεί στην ανακοίνωση έκτακτης και ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων ανάκαμψης”.

Δυστυχώς, από την επιστολή αυτή, είδαμε να απουσιάζουν τα ονόματα των τεσσάρων βουλευτών του νομού; Άραγε, δε συντάσσονται με το καθολικό αίτημα για στήριξη των Χανίων μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση μνήμης για τον πεσόντα Λοχία Κοσμά Γιαννακάκη στο Ζουνάκι Πλατανιά

Εκδήλωση μνήμης για τον πεσόντα Λοχία Κοσμά Γιαννακάκη στις 25 Ιουλίου 2026 στο Ζουνάκι Πλατανιά. Τιμή στον ήρωα της Κυπριακής εισβολής του 1974.

Μαρκογιαννάκης: Υποστήριξη των αιτημάτων για το Κτηματολόγιο στη συνάντηση με Παπαστεργίου

Ο βουλευτής Χανίων Αλ. Μαρκογιαννάκης χαιρετίζει τη συνάντηση Δικηγορικών Συλλόγων Κρήτης με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και ζητά παράταση και υιοθέτηση προτάσεων.

19ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας: Δύο γυναίκες στην κορυφή για πρώτη φορά στην ιστορία του

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, δύο γυναίκες, η GM Bella Khotenashvili και η IM Olga Badelka, βρίσκονται στην κορυφή του 19ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Παλαιόχωρας με 4/4 νίκες.

Μανόλης Χνάρης: Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της κτηματογράφησης στην Κρήτη

Ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης κατέθεσε Αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα της κτηματογράφησης στην Κρήτη. Ζητείται παράταση προθεσμιών και αναμόρφωση της βάσης δεδομένων.