26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Αδειάζουν τα ταμεία των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης

Ημερομηνία:

Σε βραδυφλεγή βόμβα για τον φετινό προϋπολογισμό -των πλεονασμάτων κατά τ’ άλλα- εξελίσσονται τα οικονομικά των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν πρόσθετη χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να βγάλουν τη χρονιά.

Η ραγδαία μείωση των εσόδων τους από εισφορές, λόγω της διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, η υψηλή ανεργία και οι ορδές των νέων συνταξιούχων οδηγούν ταχύτητα στην εξανέμιση των αποθεματικών τους, παρά τις οδυνηρές περικοπές που έχουν γίνει στις δαπάνες τους.

Δεν αποδίδουν οι ρυθμίσεις

Το νέο χτύπημα έρχεται να προστεθεί στο εγκληματικό «κούρεμα» των αποθεματικών τους, ενώ οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των οφειλετών δεν αποδίδουν λόγω των όρων που προβλέπονται και τον περιορισμένο αριθμό των δόσεων.

Αποκαλυπτικά για τις «πληγές» του προϋπολογισμού είναι τα στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση (συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικοί φορείς, νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οπως προκύπτει απ’ αυτά:

• Το πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία) περιορίστηκε στο επτάμηνο στα 351 εκατ. ευρώ από 1,510 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα έσοδά τους υποχώρησαν στα 20 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. ευρώ.

• Το πλεόνασμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) περιορίστηκε στα 266 εκατ. ευρώ από 456 εκατ., με τα έσοδά τους να μειώνονται στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ.

• Των Νομικών Προσώπων μειώθηκε στα 548 εκατ. ευρώ από 1,033 δισ. ευρώ. Τα έσοδά τους διολίσθησαν στα 2,7 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ.

• Οι εγγυήσεις του Δημοσίου για την παροχή δανείων σε φορείς του και τις τράπεζες υποχώρησαν στα 56,951 δισ. ευρώ, από 76,114 δισ., όμως οι νέες εγγυήσεις που δόθηκαν στο επτάμηνο φθάνουν τα 9,668 δισ. ευρώ και οι καταπτώσεις τα 687 εκατ. ευρώ.

• Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν από τα 666 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου στα 742 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Τα προαναφερθέντα μεγέθη δεν επισημαίνονται από το ΓΛΚ. Αντίθετα, θεωρεί θετικό το ότι μειώνονται τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, και ας ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

• Ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης στο επτάμηνο εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου λόγω ΕΟΠΥΥ κ.λπ. (συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων) διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου 2014, από 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) υποχώρησαν στα τέλη Ιουλίου στα 2,3 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο. Πτώση η οποία προήλθε κυρίως εξαιτίας της αποπληρωμής οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθώς υποχώρησαν στο 1,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Οι οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 357 εκατ. ευρώ από 388 εκατ. ευρώ, ενώ στα Νομικά Πρόσωπα τα χρέη παρέμειναν σταθερά στα 190 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των υπουργείων υποχώρησαν κατά 1 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 253 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στα 819 εκατ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ.

"google ad"

Εμπάργκο: οι αυτοκινητιστές έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες για να ζητήσουν αποζημειώσεις

Επέκταση των αποζημιώσεων και στους αυτοκινητιστές για τις συνέπειες του εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη Ρωσία ζήτησε η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας κατά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες. Η ΟΦΑΕ υπολογίζει ότι η απώλεια εσόδων για τον κλάδο σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ 300 εργαζόμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στην ανεργία. Στις συναντήσεις με την επιτροπή μεταφορών της Ε.Ε. αλλά και με στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας μεταφορών, η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι αποζημιώσεις είχαν δοθεί για το εμπάργκο προς τη Σερβία. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΟΦΑΕ αναφέρει ότι υπάρχει θετικό κλίμα απέναντι στα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών, τονίζει όμως ότι η υιοθέτησή τους προϋποθέτει αλλαγή της πρόσφατης κοινοτικής απόφασης για το εύρος των αποζημιώσεων.

Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος (324 δισ.)

Tο δημόσιο χρέος της χώρας τραβά σταθερά την ανηφόρα, παρά το PSI και την επαναγορά ομολόγων. Από τα 321,478 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013 «σκαρφάλωσε» στα 323,971 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2014. Μόνο για τόκους η χώρα κατέβαλε στο επτάμηνο του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ (3,986 δισ. ευρώ).

πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...