14.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

“Αθάνατος!”: Χιλιάδες πολίτες αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στην Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Και στο Λιμάνι της Σούδας αρκετοί πολίτες βρέθηκαν εκεί για να υποδεχτούν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ενώ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς υπό τους ήχους της μουσικής του που έπαιζε η Φιλαρμονική Χανίων και τη συνοδεία πολλών εκατοντάδων πολιτών καθώς και των αρχών του νομού έφτασε στον μητροπολιτικό  ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Βρακοφόροι (96 όσοι και τα χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη) και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως και συνέχισαν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής στο σημείο.

Σημειώνουμε οτι η είσοδος στο ναό επιτράπηκε μόνο στους συγγενείς και τις αρχές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου φορούσε μάσκες.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», μας είπε ο κ. Χάρης. Η σορός, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα αναχωρήσει από τον μητροπολιτικό ναό στις 12 το μεσημέρι, με πομπή αυτοκινήτων, και με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Η σορός θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι. Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία.

Στην τελετή της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...