20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Αιχμές Σαρλ Μισέλ για φον ντερ Λάιεν – «Απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος όσο οι πολίτες υποφέρουν»

Ημερομηνία:

Αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών, αφήνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, κατά τις οποίες η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και η Επιτροπή κλήθηκε ομόφωνα να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα.

Σχετικά με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα» και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Επιτροπή έχασε χρόνο»

«Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις του δεν αποτελούν κριτική αλλά κάλεσμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές».

Eρωτηθείς αν η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στις τεχνικές δυσκολίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σαρλ Μισέλ απαντά:

«Οι τεχνικές δυσκολίες είναι η καθημερινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο. Σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου πολλαπλασιασμένες επί δέκα ή δώδεκα, το σύστημα έχει εκτροχιαστεί. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται. Και οι εταιρείες έχουν υπερμεγέθη κέρδη. Πριν από το καλοκαίρι, σε μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ήταν ζωντανή η ιδέα ότι, τελικά, δεν ήταν τόσο άσχημα. Επειδή αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση. Μια ψυχική κατάσταση αποκομμένη από τις πολιτικές και δημοκρατικές πραγματικότητες. Νομίζω ότι τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί πρέπει να επαναφέρουν την πολιτική δημοκρατική δυναμική στο μυαλό όλων».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», υπενθυμίζοντας ότι ήδη 280 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

«Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Κάνοντας έκκληση «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις», υπό τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων αναφέρει: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Οι τιμές της ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τη φτώχεια, μειώνει την ανάπτυξη και απειλεί τις θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε τις απειλές για τη δημοκρατία. Τα απολυταρχικά καθεστώτα, η Ρωσία στην πρώτη θέση, αλλά όχι μόνο, έχουν εμμονή με την ιδέα να αποδείξουν ότι το δημοκρατικό μοντέλο δεν μπορεί να παράγει επιτυχία, ευημερία. Ένας από τους στρατηγικούς τους στόχους είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις για να τροφοδοτήσουν τον εξτρεμισμό, να τροφοδοτήσουν τον λαϊκισμό. »

Καταλήγοντας, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, όσο και ο Βέλγος πρωθυπουργός έχουν πει την αλήθεια στον λαό και αυτό πρέπει να γίνει. «Είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ότι πολύ γρήγορα, όλοι θα πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας», προσθέτει, αρχής γενομένης από τα κτίρια της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας: «Η Ένωση πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Αρκετά κράτη μέλη έκαναν καλά που συνέστησαν ή επέβαλαν αλλαγές συμπεριφοράς όσον αφορά τη θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή του καλοκαιριού».

Τι συμβαίνει με τον Nord Stream;

Η Siemens Energy ανακοίνωσε σήμερα ότι από την Παρασκευή στις 23:00 ώρα Ελλάδος δεν έχει λάβει μέρος σε εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ενώ δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα παροχής τεχνικής υποστήριξης από τη ρωσική Gazprom.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Siemens Energy ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή του εξοπλισμού που παρουσίασε βλάβη για τον αγωγό, ενώ -σύμφωνα με την Gazprom- δεν ήταν πουθενά διαθέσιμη η τεχνική υποστήριξη από την πλευρά της Siemens Energy.

"google ad"

Η Siemens Energy ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα την ανακοίνωση της Gazprom.

Επίτροπος Οικονομίας: Ο Πούτιν επιδιώκει να υποτάξει ένα ανεξάρτητο έθνος 

H συμφωνία του G7 για ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών, ενισχύει περαιτέρω το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και επιτρέπει τη συνεχή πώληση ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές σε χαμηλές τιμές, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς δύο στόχους: την περικοπή εσόδων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του βάναυσου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και την άσκηση πίεσης προς τα κάτω στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

«Η G7 θα εργαστεί τώρα για να δημιουργήσει έναν ευρύ παγκόσμιο συνασπισμό για να οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό και το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών και να το εφαρμόσει από κοινού, για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του. Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις εργασίες για την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών-μελών, προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην ΕΕ. Στόχος μας είναι να το υλοποιήσουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ – δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και στις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα προϊόντα πετρελαίου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Καταλήγει, λέγοντας: «Ο Πούτιν επιδιώκει να υποτάξει ένα ανεξάρτητο έθνος μέσω βάναυσης στρατιωτικής επίθεσης και να προκαλέσει ανασφάλεια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, “οπλοποιώντας” τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Σήμερα η διεθνής κοινότητα των δημοκρατιών έδειξε ξανά την ενότητα και την αποφασιστικότητά της ότι δεν θα τα καταφέρει».

Τι ανακοίνωσε η Gazprom για τον Nord Stream

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως ο αγωγός Nord Stream, ζωτικής σημασίας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κλείσει «εντελώς» μέχρι να επισκευαστεί μια τουρμπίνα.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης.

«Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», πρόσθεσε.

H Gazprom υποστηρίζει, μάλιστα, πως έλαβε προειδοποίηση από τη ρωσική Ρυθμιστική Αρχή Τεχνικού Ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Οι «7» λένε ναι στο πλαφόν

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο». «Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Η Ρωσία απειλεί με πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως, στην περίπτωση επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο από τις Βρυξέλλες, η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram σχολίασε τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την επιβολή πλαφόν, σημειώνοντας: «Απλώς δε θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Πεσκόφ: Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι Eυρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας –πλαφόν που η Μόσχα σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δε θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα για τις κινήσεις αυτού του είδους. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα — αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι, σημείωσε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε. «Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», κατέληξε.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...