21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ακολουθούν τη διαδρομή του χρήματος για το γηροκομείο

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Στα πιθανά οικονομικά κίνητρα, όσον αφορά τις καταγγελίες για θανάτους και κακοποιήσεις στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, στρέφεται η έρευνα των εισαγγελικών αρχών. Στο φως της δημοσιότητας έρχονται υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων κάτω από περίεργες συνθήκες και χωρίς τη συναίνεση και πλήρη συνείδηση των ηλικιωμένων τροφίμων. Όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» γυναίκα που εργάστηκε ως νοσηλεύτρια στο ίδρυμα, η ίδια γνωρίζει για τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες έγιναν μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας και οι οποίες υπέπεσαν στην αντίληψή της όσο βρισκόταν σε υπηρεσία στο ίδρυμα.

Όπως αναφέρει η ίδια (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), έβλεπε συχνά αστυνομικούς να έρχονται στο γηροκομείο προκειμένου να παραστούν ως μάρτυρες σε διάφορες δικαιοπραξίες των ηλικιωμένων. «Είδα πολλές φορές να πηγαίνουν ηλικιωμένους με άνοια για να υπογράψουν διάφορα έγγραφα παρουσία των αστυνομικών. Συνήθως ένας αστυνομικός παρίστατο ως μάρτυρας, ενώ ακόμα ένας βρισκόταν στο περιπολικό που κατέφτανε στο ίδρυμα με αυτόν τον σκοπό» αναφέρει η μάρτυρας.

Όσα αναφέρει η συγκεκριμένη γυναίκα περιλαμβάνονται στη 14 σελίδων κατάθεσή της στις ανακριτικές αρχές μαζί με πλήθος καταγγελιών για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη μονάδα φροντίδας.

Μεταβίβαση ακινήτου

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχει μπει και μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου η οποία, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, πραγματοποιήθηκε με πληρεξούσιο άνθρωπο από τη διοίκηση του ιδρύματος, ενώ η πραγματική ιδιοκτήτρια βρισκόταν στο γηροκομείο με άνοια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το συγκεκριμένο ακίνητο στην οδό Γιαμπουδάκη στα Χανιά είχε αντικειμενική αξία 160.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε με αντίτιμο 50.000 ευρώ σε πρόσωπο συνδεόμενο με τη διοίκηση του γηροκομείου. Όπως αναφέρεται μάλιστα, τα χρήματα για τη μεταβίβαση δεν κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά δόθηκαν χέρι με χέρι στο πρόσωπο που δρούσε ως πληρεξούσιος της ηλικιωμένης.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εξετάζεται ενδελεχώς η συμμετοχή ανθρώπων του ιδρύματος αλλά και συμβολαιογράφων και δικηγόρων, ενώ σε σχέση με τη συμμετοχή αστυνομικών σε δικαιοπραξίες έχει ήδη διαταχθεί έρευνα και εσωτερικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Μια ξεχωριστή διάσταση σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προεκτάσεις της υπόθεσης του γηροκομείου εμπλέκει την τοπική εκκλησία. Τις τελευταίες ημέρες στον εισαγγελέα Χανίων καταθέτουν πρόσωπα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε η διαθήκη μιας γυναίκας το 2013 με την οποία αφήνει την ακίνητη περιουσία της στην τοπική Μητρόπολη και σε κατά τόπους μοναστήρια. Η υπόθεση συνδέεται με το γηροκομείο καθώς, όπως καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη γυναίκα, αφού δώρισε τα πάντα στην Εκκλησία, τελικά μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας, όπου και είχε τη χείριστη μεταχείριση χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί για τις συνθήκες διαβίωσής της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαθήκη, το 2013 η γυναίκα κληροδότησε σειρά ακινήτων στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων και στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής στα Χανιά. Μετά τη σύνταξη της διαθήκης η γυναίκα μεταφέρθηκε στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπου και απεβίωσε το 2016. Στη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να έχει εμπλοκή ο επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός, ο οποίος έχει το ίδιο επώνυμο με την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος της Μητρόπολης αλλά και του επισκόπου, Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, δηλώνει κατηγορηματικά πως η δωρεά των ακινήτων από τη θανούσα έγινε εν πλήρει συνειδήσει και ενώ αυτή βρισκόταν στο Νοσοκομείο Χανίων. «Ηταν δική της θέληση να αφήσει αυτά τα ακίνητα στην Εκκλησία και σήμερα όλος ο θόρυβος ξεσηκώνεται για αλλότριους σκοπούς από πρόσωπα που επίσης ευεργετήθηκαν από τη θανούσα» λέει ο κ. Πιτσιγαυδάκης.

Σε ό,τι αφορά τη συνεπωνυμία του επισκόπου Δαμασκηνού με την ιδιοκτήτρια του ιδρύματος, ο κ. Πιτσιγαυδάκης αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο προσώπων, κάτι που, όπως λέει, επιβεβαιώνουν και οι δυο πλευρές, ενώ επιφυλάσσεται για άσκηση ένδικων μέσων εναντίον όσων συκοφαντούν τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, ειδικά εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συνεχείς αποκαλύψεις

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα και για τις καταγγελίες περί κακοποιήσεων των γερόντων που βρίσκονταν στο γηροκομείο. Εκτός από τις σοκαριστικές καταγγελίες των πρώην εργαζομένων στη μονάδα, καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία από συγγενείς ανθρώπων που διαβιούσαν ως τρόφιμοι στο γηροκομείο και καταθέτουν τη δική τους εμπειρία. Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που έχει αναλάβει και το κύριο βάρος της συγκέντρωσης των αποδεικτικών στοιχείων, ούσα και η ίδια μεταξύ των θυμάτων, καθώς ο πατέρας της, που φιλοξενήθηκε στο ίδρυμα, έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020, κάνει έκκληση μέσω της «Εφ.Συν.» σε όσους γνωρίζουν στοιχεία για την υπόθεση να προσέλθουν να τα καταθέσουν στις αστυνομικές αρχές. «Για την υπόθεση αυτή καταθέσαμε μήνυση για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως η έκθεση σε κίνδυνο. Ωστόσο, μετά τα σοκαριστικά στοιχεία που συλλέξαμε όταν άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα, κατά τη γνώμη μου στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η κ. Παπαδάκη.

Μετά την παρέμβαση για το θέμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η προανακριτική διαδικασία εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα και πιθανώς αμέσως μετά το Πάσχα να υπάρξει απαγγελία κατηγοριών και άσκηση διώξεων. Την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας επιθυμεί και η πλευρά του γηροκομείου, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σκευωρία με ανυπόστατες κατηγορίες, ενώ ήδη οι συνήγοροι των ιδιοκτητών του ιδρύματος έχουν προτείνει λίστα με 53 μάρτυρες οι οποίοι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πρόκειται να δώσουν τις δικές τους μαρτυρίες που είναι ριζικά αντίθετες με όσα λέγονται και γράφονται μέχρι σήμερα για τη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

"google ad"

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...