17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Ακραίες δηλώσεις Μπάιντεν για Πούτιν: “Είναι χασάπης. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία” – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Λευκός Οίκος – Τι απαντά η Ρωσία

Ημερομηνία:

Πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στην Πολωνία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επίθεση Μπάιντεν σε Πούτιν προκάλεσε σάλο, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να προβεί σε διευκρινίσεις, «κατόπιν εορτής».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του στη Βαρσοβία αναφερόμενος στο μήνυμα του γεννημένου στην Πολωνία Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ προς τη Σοβιετική Ένωση το 1979. «Μην φοβάστε, ήταν οι λέξεις του πάπα Ιωάννη, μία φράση που άλλαξε τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Αγαπητέ λαέ της Ουκρανίας, μαζευτήκαμε εδώ σε αυτό το κάστρο που είναι ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης και της Πολωνίας, αλλά και του κόσμου» είπε συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ετοιμαστούν για μια μακρά μάχη. «Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε μέρες ή μήνες. Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για την μακρά μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε προσωπικά κατά του ρώσου ομολόγου, Βλαντίμιρ Πούτιν – τον οποίο, άλλωστε, νωρίτερα είχε αποκαλέσει «χασάπη» – υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «λέει ψέματα ότι «αποναζιστικοποιεί» την Ουκρανία και είναι κυνικός», ενώ σημείωσε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.

«Ο πόλεμος έγινε χωρίς καμία πρόκληση»

«Το δίκαιο δίνει τη δύναμη. Σήμερα, πρέπει να έχουμε την ίδια πίστη», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι ψέμα του Πούτιν ότι δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία και πως η αποναζιστικοποίηση είναι πρόφαση. «Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ο πόλεμος έγινε χωρίς καμία πρόκληση» είπε. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Aυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία»

«Πάντα μιλούσα άμεσα και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό… Επιτρέψτε μου να το πω αυτό, αν μπορείτε να ακούσετε. Εσείς, ο ρωσικός λαός, δεν είστε εχθρός μας… Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων… Ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια να σφυροκοπιούνται με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες…

Ή να περικυκλώνονται πόλεις έτσι ώστε οι άμαχοι να μην μπορούν να φύγουν, οι προμήθειες να τελειώνουν και να προσπαθούν να λιμοκτονήσουν τους Ουκρανούς μέχρι να υποταχθούν…Εκατομμύρια οικογένειες εκδιώκονται από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των μισών παιδιών της Ουκρανίας…

Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός μεγάλου έθνους». «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Τζο Μπάιντεν για τον Πούτιν.

Λευκός Οίκος: «Ο πρόεδρος δεν καλεί για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία»

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έσπευσε να «μαζέψει» τα… ασυμμάζευτα

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία, ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία, σε μία εμφανή προσπάθεια να «μαζέψουν» τον… ασυγκράτητο σήμερα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο

«Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Και προσέθεσε πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αν θα παραμείνει ή όχι ο πρόεδρός τους στην εξουσία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...

Αντώνης Καργιώτης: Η ώρα του εισαγγελέα για το “Blue Horizon”

Στην τελική ευθεία για την έκδοση βουλεύµατος από το...

Rosa Nera: Βαρδής Τσουρής, 4 Μάη, ημέρα μνήμης για το χανιώτικο κίνημα

Κείμενο συντρόφων του Βαρδή Τσουρή από την κατάληψη Rosa...

Κρήτη: “Ξεσκονίζουν” το πελατολόγιο της εγκληματικής ομάδας με τις χιλιάδες σφαίρες

Το «πελατολόγιο» της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε από τις...