Οι ακτιβιστές της Greenpeace διακρίνονται για το δυναμισμό των δράσεών τους σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι το παράκαναν.
Με στόχο να στρέψουν το βλέμμα των πολιτών του κόσμου στις συζητήσεις για το Κλίμα που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη σε ένα από τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού: στις γραμμές της Νάσκα.
Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τηςUNESCO. Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάσκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα γύρω στο 200π.κ.χ – 700κ.χ. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.ά.
Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας τηνκοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες. Ορισμένοι τις συνδέουν με την αστρονομία και τη γονιμότητα, άλλοι τις θεωρούν σημάδια επικοινωνίας με άλλους κόσμους.
Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια.
Ωστόσο, αντί για τις κλιματικές αλλαγές ενέσκηψαν οι ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι ουσιαστικά κατέστρεψαν το μνημείο.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Δευτέρα, οι ακτιβιστές εισέβαλαν στον αποκλεισμένο χώρο όπου βρίσκεται το σχέδιο ενός κολιμπρί, χαραγμένο στην έρημο. Ξεδίπλωσαν υφασμάτινα γράμματα με το μήνυμα «Ώρα για Αλλαγή· Το Μέλλον είναι Ανανεώσιμο».
Σύμφωνα με το περουβιανό υπουργείο Πολιτισμού, οι εισβολείς άφησαν πατημασιές δίπλα στο σχέδιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να εμποδίσει την έξοδο των ακτιβιστών από τη χώρα και να ασκήσει διώξεις για «επίθεση σε αρχαιολογικό μνημείο», η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι έξι ετών.
Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ακόμα και ο πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησης μπορούν να εισέρχονται στο χώρο μόνο με ειδική άδεια και πρέπει να φορούν καλύμματα στα παπούτσια.
«Κατανοούμε πλήρως ότι δώσαμε άσχημη εικόνα» παραδέχτηκε η Greenpeace σε ανακοίνωσή της. «Δώσαμε την εντύπωση ότι είμαστε απερίσκεπτοι και αναίσθητοι» προσθέτει, και δηλώνει έτοιμη να υποστεί «δίκαιες και λογικές επιπτώσεις» για το συμβάν.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Λίμα για να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η περουβιανή κυβέρνηση θα ζητήσει την άσκηση δίωξης εναντίον των ακτιβιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια εάν βρεθούν ένοχοι για το αδίκημα της καταστροφής μνημείου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.