15.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ακτιβιστικές δράσεις φοιτητών στα Χανιά στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας ενάντια σε Airbnb και τουριστικοποίηση | Φωτός

Ημερομηνία:

Σε δράσεις ενάντια στην τουριστικοποίηση της πόλης των Χανίων προχώρησαν φοιτητές η οποία συγκρότησαν ομάδα προβληματισμού και στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας με τίτλο “Ευπρόσδεκτοι τουρίστες – ανεπιθύμητοι κάτοικοι: Συλλογικές διαμαρτυρητικές δράσεις στα Χανιά, χρησιμοποιώντας την επανακωδικοποίηση του Brecht και του Artaud στο δημόσιο χώρο”, πραγματοποιεί δράσεις τοποθετημένες σε δημόσιους χώρους – σύμβολα της τουριστικοποίησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο:

Οι δράσεις αυτές, υιοθετώντας θεατρικά στοιχεία επανακωδικοποιημένα στην πόλη, προσπαθούν είτε να σχολιάσουν και να καυτηριάσουν τη δεδομένη προβληματική κατάσταση, είτε να αναδείξουν αόρατες πτυχές της.

Την Τετάρτη, στα πλαίσια αυτής της δραστηριοποίησης, προχώρησαν σε δύο δράσεις. Στις 6 το απόγευμα στα στενά της Παλιάς Πόλης προχώρησαν σε διαμαρτυρία κρεμώντας ταμπέλες “for rent” σε διάφορα σημεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως “η πόλη αυτή ολόκληρη, ξενοδοχείο να γίνει. Τίποτα δημόσιο δε θα πρεπε να μείνει”.

Στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ που ανέφεραν, “η ιστορία γράφεται με αντιπαροχή. Ξενώνες, πισίνες και airbnb” ενώ μοίραζαν φυλλάδια ενάντια σε μία πόλη – ξενοδοχείο.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Λίγο αργότερα, στις 9 περίπου το βράδυ, στήθηκαν τέσσερις σκηνές στη Νταλιάνη και κρεμάστηκαν λαμπιόνια ενώ πάνω από τις σκηνές κρεμιέται ταμπέλα “for rent”.

Όπως περιγράφεται σε σχετικό κείμενο:

«Κι η κάθε σκηνή πια, είναι airbnb, boutique hotel, room to let. Δε μένει άλλη επιλογή, από το να μαζευτούν τα βιβλία, να ξεκρεμαστούν τα λαμπιόνια, να σβήσουν τα κεριά, και να στοιβαχτούν σε μια βαλίτσα. Και σέρνοντας αυτή τη βαλίτσα, οι άνθρωποι που κάποτε μέναν εδώ, περπατάνε στο δρόμο. Στην αρχή αργά, μετά όλο και πιο γρήγορα. Όμως ο κλοιός αρχίζει να στενεύει. Και ο χώρος αρχίζει να μικραίνει. Στιβαγμένοι σε λίγο χώρο, ανοίγουν τις βαλίτσες τους. Και κρεμάνε σε ένα σκοινί τα ρούχα τους. Και πάνω σε κάθε ρούχο, κρεμάνε και ένα χαρτί. Στα δώδεκα χτυπήματα της καμπάνας, σκορπίζονται. Και δε μένει τίποτα άλλο σε αυτό το δρόμο, παρά οι άδειες σκηνές, τα κρεμασμένα ρούχα και τα κρεμασμένα χαρτιά. Σε κάθε χαρτί γράφει “όχι άλλοι κάτοικοι υπό διωγμό”, και “όχι στην τουριστικοποίηση της πόλης”.»

Δείτε και σχετικές φωτογραφίες:

"google ad"

Σχετικές ενημερώσεις για δράσεις θα δίνονται μέστης σελίδας της ομάδας στο thecityreacts.blogspot.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...