20.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Αλέξης Τσίπρας: “Ας μην αφήσουμε την ενωμένη Ευρώπη, να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη” | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η λαϊκή ετυμηγορία της ιστορικής κάλπης της 5ης Ιουλίου, η μη ρήξη με την Ευρώπη, το μνημόνιο που θα περιλαμβάνει αναδιανομή των βαρών, αλλά και οι ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων

“Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα, αφορά στα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και των τελεσιγράφων της Τρίτης σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.

“Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκεί και βαθιά κατάθλιψη”, τόνισε.

Συνοπτικά:

* Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τους τελευταίους πέντε μήνες

* Για τα κακά της χώρας μας δεν ευθύνονται μόνο οι κακοί ξένοι

* Το δημοψήφισμα μάς έδωσε την εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες

* Η επιλογή του λαού δεν ήταν ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. και ρήξη με τις κατεστημένες νοοτροπίες που βυθίζουν Ελλάδα και ευρωζώνη

* Η χώρα μου έγινε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Αλλά το πείραμα απέτυχε

* Κατέθεσα πρόγραμμα, με δίκαιη αναδιανομή βαρών. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που μπορούν και όχι μόνο οι μισθωτοί και το 90% του πληθυσμού μας

* Ας μην γίνει η Ε.Ε. διαιρεμένη Ευρώπη

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο:

“Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στον ναό της Ευρώπης και στους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρώπης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Βρίσκομαι ανάμεσά σας, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα και την λαϊκή ετυμηγορία που μάς έδωσε εντολή να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να καταλήξουμε σε έντιμη και βιώσιμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που ασκούσαν όλο αυτό το διάστημα, εν μέσω τραπεζικής αργίας, προκειμένου να λάβει το θερμό χειροκρότημα των ευρωβουλευτών. “Ο κόσμος ψήφισε όχι ρήξη με την Ευρώπη, αντίθετα ψήφισε την επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες για να επιβιώσει. Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση επιβεβαιώνει το διπλό σεβασμό, τόσο στους κανόνες λειτουργίες της, όσο και στις δημοκρατικές επιλογές του λαού μας”.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για τη διάλυση της οικονομίας τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν παρέλειψε να κάνει μνεία και στις ευθύνες των περασμένων κυβερνήσεων:

“Ανέλαβα πριν πέντε μήνες, αλλά τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα διαρκούν ήδη πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα πραγματοποιήθηκαν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά όχι την βαθύτερη κρίση που ισχύει στη χώρα μου τόσα χρόνια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ένα είναι το γεγονός: ότι ο ελληνικός λαός έκανε πρωτοφανή προσπάθεια να επιβιώσει, με σκληρά μέτρα λιτότητας. Πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν είναι όπως είναι στην Ελλάδα που μετατράπηκε σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Δυστυχώς όμως, το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη, η φτώχεια το ίδιο, όπως και το χρέος, όπως και η κοινωνική περιθωριοποίηση. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαλλαγεί από αυτά τα προγράμματα”.

Και πρόσθεσε: “Σήμερα θέλουμε συμφωνία με βάρη στους έχοντες, με ανάπτυξη και πολιτικές αναδιανομής. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με δίκαιη κατανομή των βαρών, επαρκή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (με στόχο την πάταξη της ανεργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας) και άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του βιώσιμου χρέους. Η πρόταση κατατέθηκε στο Eurogroup,την Σύνοδο Κορυφής, αλλά και τον ΕSM και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, όχι μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της χώρας.

Επιπλέον, τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό, αλλά για να σωθούν οι τράπεζες. Αυτά δηλαδή, που έδωσαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Τέλος, τον Αύγουστο 2014 δεν δόθηκαν χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα από δόσεις, γιατί το πρόγραμμα δεν υλοποιούνταν. Ένα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι ορθό, αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί να έχει κοινωνική συνοχή.

Παρ’ όλα όσα σάς ανέφερα, δεν ισχυρίζομαι ότι για όλα τα δεινά μας ευθύνονται μόνο οι κακοί ξένοι. Αλλά φταίει το πελατειακό κράτος, αυτοί που ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία και άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Μόνο το 90% των Ελλήνων σηκώνει τα βάρη. Τα μνημόνια δεν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν αυτές τις αδικίες, δεν βελτιώθηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής, δεν βελτιώθηκε η λειτουργία της κρατικής μηχανής και είναι η πρώτη φορά που αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι προηγούμενοι δεν ήθελαν αυτά να συμβούν στην Ελλάδα, όπως δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι η διευθέτηση της άναρχης και ασύδοτης τηλεοπτικής αγοράς.

Σήμερα ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, όχι για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα που βύθισαν την Ελλάδα στον βούρκο. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι είναι ιστορία συγκρούσεων, αλλά και συμβιβασμών, ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην αφήσουμε την Ε.Ε. να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη.

Καλούμαστε να βρούμε συμβιβασμό για να αποφύγουμε την ρήξη και θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη που μάς αναλογεί”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=DuGX8mp6QQ8″]

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...