Του Θανάση Πετράκου
Μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ
και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας
«Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ψέμα», λέει ένα γνωστό γνωμικό. Αυτό ταιριάζει για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα ισχυρίζονται για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά, γνωστή ως CETA και τη δήθεν προστασία της φέτας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Ν.Δ. γιατί οι ευρωβουλευτές της, όπως και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και «Ποταμιού», υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παραπάνω συμφωνία. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» απαντούν ότι δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να ακολουθήσουν την «εθνική γραμμή» όπως την προσδιόρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο ψήφισε στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. τη συμφωνία CETA, αλλά την υπερασπίστηκε λέγοντας ότι «με τη συμφωνία αυτή προστατεύεται στον Καναδά η ελληνική φέτα και ότι απλά μερικοί Ελληνοκαναδοί που παράγουν μικρές ποσότητες φέτας και παρήγαγαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 αυτοί θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν ανενόχλητοι». Επιπλέον «θα διευκολυνθούν οι εξαγωγές και οι προμήθειες και η CETA θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις». Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να θέσει βέτο τώρα, διότι η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013 είχε δεχθεί κατ’ αρχάς τη συμφωνία».
Όλα αυτά είναι η μισές αλήθειες, και η μισές αλήθειες, είναι χειρότερες από το ψέματα .
Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι :
1) Πράγματι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013 είχε δώσει το «πράσινο φως» να προχωρήσει η συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά και δεν είχε θέσει βέτο ούτε για την προστασία των σημαντικών ελληνικών προϊόντων όπως είναι η φέτα, οι ελιές Καλαμάτας και το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Όμως η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε κάθε δικαίωμα να μην δεχθεί τη συμφωνία και να θέσει βέτο ή τουλάχιστον να θέσει βέτο για να προστατευθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με πρώτα τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας. Διότι ο κανονισμός της Ε.Ε. ορίζει ότι σε κάθε φάση της διαδικασίας μπορεί να τεθεί βέτο, ανεξάρτητα αν προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεχθεί τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση όμως δεν έθεσε βέτο και απεδέχθη τη συμφωνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου στις 22 και 23 Σεπτέμβρη 2016. Μάλιστα, σε επίσημο έγγραφο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την 1η Νοεμβρίου 2016 αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε τη συμφωνία. Συνεπώς αν ήθελε η σημερινή κυβέρνηση μπορούσε η συμφωνία να μην είχε έρθει ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή τουλάχιστον αν είχε θέσει βέτο να είχε κερδίσει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας.
2) Με τη συμφωνία δεν προστατεύονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και κυρίως η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το thessaliatv.gr προ ημερών παρουσίασε έγγραφο του Προξενείου του Τορόντο, από τις 7 Μαΐου 2013, το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση των δύο κυβερνήσεων (Σαμαρά – Βενιζέλου αρχικά και Τσίπρα – Καμμένου στη συνέχεια) και ως εκ τούτου το γνώριζαν ή όφειλαν να το γνωρίζουν και οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.
Τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα καταδεικνύουν ότι η συμφωνία δεν είναι τόσο αθώα. «Μπορεί μεν να μη δίνεται η δυνατότητα ακόμη, στις Καναδικές εταιρείες ,να πουλούν δήθεν φέτα εντός της Ε.Ε. των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών (μέχρι το 2021 μετά βλέπουμε…) αλλά τους δίνεται πλέον η δυνατότητα με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και προς το παρόν και 8 Ελλήνων ευρωβουλευτών (αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, μένει η επικύρωση από τη Βουλή) να πουλούν σε άλλα 6 δις καταναλωτών στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να μπορεί πλέον να προσφύγει νομικά εις βάρος τους η χώρα μας για οικειοποίηση του ονόματος ενός προστατευόμενου ΠΟΠ προϊόντος».
Το προξενείο του Τορόντο του Καναδά επισημαίνει ότι «τη φέτα στη συγκεκριμένη χώρα δεν την παράγουν μερικοί έλληνες ομογενείς, αλλά οι μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο των γαλακτοκομικών που διέθεταν και τότε (άρα πριν από τον Οκτώβριο του 2013) εργοστάσια στον Καναδά».
Συνεπώς η συμφωνία είναι απολύτως καταστροφική για τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα που είναι η φέτα, οι ελιές Καλαμάτας και το ελαιόλαδο.
Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής:
«Σ’ αυτή τη Συμφωνία, ενώ προστατεύονται προϊόντα των βορείων χωρών, δεν προστατεύεται η Φέτα, στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία της οποίας απασχολούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι.
Αυτό το θέμα, σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το ανέδειξα μαζί με άλλους συναδέλφους από το 2013, καθώς τότε υπήρχε η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης, στην οποία είχε παρεισφρήσει, η μη προστασία αγροτικών προϊόντων, η μη προστασία της φέτας. Από τότε είχα προειδοποιήσει ότι και στη συμφωνία με τον Καναδά αλλά και στην επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ, την ΤΤΙΡ, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει, είναι ότι δεν προστατεύονται αγροτικά προϊόντα σε βάρος των νοτίων χωρών, και στην προκειμένη περίπτωση, για την Ελλάδα, η Φέτα, το ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμάτας.
Η Συμφωνία αυτή έχει τη σφραγίδα των βορείων χωρών και των πολυεθνικών.
Η μη προστασία της Φέτας ήταν το αντίδοτο στην απαίτηση του Καναδά να εξάγει στην ΕΕ μεγάλες ποσότητες βοοειδών. Από την άλλη, οι βόρειες χώρες της ΕΕ πιέζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μπουν στις δημόσιες προμήθειες του Καναδά. Σε αυτή την «τράμπα» το θύμα ήταν τα αγροτικά προϊόντα του νότου.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή η μη προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έχει μπει και στις άλλες διμερείς συμφωνίες της ΕΕ.
Η χρήση της ονομασίας Φέτα που είναι κατοχυρωμένη στην ΕΕ ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, δε θα είναι κατοχυρωμένη στις διεθνείς αγορές, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό λευκού τυριού».
Βέβαια η CETA δεν είναι μόνο κρίσιμη για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά όπως τονίζει πάλι στη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής: «Η συμφωνία αυτή θέτει και ουσιώδη ζητήματα δημοκρατίας, γιατί ο χαρακτήρας αυτών των συμφωνιών καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα ζητήματα του περιβάλλοντος και των εργασιακών σχέσεων.
Οι σχέσεις μεταξύ των πολυεθνικών επιχειρήσεων του Καναδά με κράτη της ΕΕ, όταν υπάρχουν διενέξεις, δε θα κρίνονται από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά από διορισμένα και πληρωμένα από αυτούς δικαστικά σχήματα.
Αν δηλαδή, στην Ελλάδα για παράδειγμα, επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, που θα σημαίνει κόστος για τις καναδικές επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία στις εργασιακές σχέσεις, το κόστος αυτό από την αλλαγή, θα το κρίνει ένα, τέτοιου τύπου δικαστήριο, προς όφελος φυσικά των επιχειρήσεων. Δηλαδή, θα απαιτήσουν αποζημίωση.
Επομένως, η συμφωνία προδικάζει το πώς πρέπει να νομοθετήσουν και πώς πρέπει να τοποθετηθούν πολιτικά οι χώρες, παραβιάζοντας τη δημοκρατία».
3) Το θέμα της CETA και της μη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντα, δεν έχει κριθεί όμως τελικά. Η υπόθεση θα κριθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σωστά μεν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Ν.Δ. και τους 8 ευρωβουλευτές (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – «Ποτάμι») οι οποίοι υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συμφωνία CETA. Δεν καλεί όμως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην ψηφίσουν κόντρα στη θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία έχει δεχθεί τη συμφωνία. Αυτό όμως λέγεται φαρισαϊσμός και υποκρισία.
Εμείς καλούμε όλους τους Έλληνες βουλευτές να σταθούν συνεπείς ,έστω και μια φορά, στον όρκο που έχουν δώσει, ότι πρέπει να προασπίζουν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και να καταψηφίσουν τη συμφωνία, η οποία πρέπει να έρθει άμεσα, γιατί η μάχη δεν έχει χαθεί, αρκεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… για όλους τους Έλληνες βουλευτές.
Υ.Γ. Για του λόγου το αληθές παραθέτω το report του Προξενείου του Τορόντο που δημοσίευσε το thessaliatv.gr με τίτλο “Η ΑΓΟΡΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ” και αναφέρει και τα εξής:
Εταιρείες παραγωγής τυροκομικών
SAPUTO Inc
Αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά (με εδρα το Μόντρεαλ) και τη 12η μεγαλύτερη παγκοσμίως με 47 εργοστάσια σε διαφορετικέ χώρες (ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές)…
(…) Παράλληλα η εταιρεία παρασκευάζει τυρί τύπου φέτα με την επωνυμία fetos feta καθώς και φέτα με ρίγανη, λιαστή τομάτα και ελιές.
PARMALAT Canada
Είναι θυγατρική της Parmalat Ιταλία. Προ ετών εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Astro, η οποία ήταν από τις πρώτες εταιρείες στον Καναδά που άρχισαν την παραγωγή φέτας. Η ASTRO είναι επίσης γνωστή για την ποικιλία γιαουρτιών και ιδιαίτερα για το γιαούρτι astro Balkan style (στραγγιστό).
AGROPUR
Πρόκειται για συνεταιριστική με έδρα το Κεμπέκ, μέλη περίπου 3800 αγρότες και 26 μονάδες σε Καναδά, ΗΠΑ και Αργεντινή. Παράγει τυρί με αιγοπρόβειο γάλα τύπου φέτας.
KRAFT Canada
Είναι τμήμα της μεγαλύτερης πολυεθνικής στον τομέα των γαλακτοκομικών της Kraft North America, έχει τα κεντρικά γραφεία στο Τορόντο. Παράγει φέτα συσκευασμένη σε μπλοκ των 200γρ, των 300 γρ, των 540 γρ και των 750 γραμμαρίων…
ARLA FOODS Canada
Είναι θυγατρική εταιρεία της ομώνυμης συνεταιριστικής με έδρα τη Δανία. Διακινεί και φέτα όπως και άλλα τυριά…
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε μέσα σε τρεις ημέρες σε σχεδόν 15.000…
Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό μιας Παλαιστίνιας πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μετά την…
Δόθηκε πριν από λίγο σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ των…
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 31-10-2024…
Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του…
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…
This website uses cookies.