19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Αλβανία: Δραματική άνοδος των θυμάτων από το φονικό σεισμό – 6 νεκροί και 300 τραυματίες – Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή

Ημερομηνία:

Φονικό αποδεικνύεται το χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 6,4 βαθμών, στην Αλβανία στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας], η δεύτερη μέσα σε ένα δίμηνο, σπέρνοντας την καταστροφή και τον τρόμο σε πολλές περιοχές της χώρας. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια, με τον τραγικό απολογισμό διαρκώς να αυξάνεται. Ήδη γίνεται λόγος για έξι νεκρούς και τουλάχιστον 325 τραυματίες, ενώ κάθε λεπτό που περνά ο δραματικός απολογισμός ανεβαίνει.

Η χώρα έχει ταρακουνηθεί και από δεκάδες μετασεισμούς, δύο εκ των οποίων μετρήθηκαν σε 5,1 και 5,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 325 είναι οι τραυματίες, ενώ έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ράμα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

«Βομβαρδισμένο τοπίο» μετά τον ισχυρό σεισμό

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε κτίρια και υποδομές όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες που έρχονται στο προσκήνιο, από τον μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε την Αλβανία, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. 

Μεγάλα κτίρια έχουν καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτα, τουλάχιστον ένας νεκρός έχει καταγραφεί ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Οι σκηνές πανικού και τρόμου κυριαρχούν στα βλέμματα των γειτόνων που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να πάνε χαμένοι.

Τα κτίρια δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανόνες όπως φαίνεται για να αντέξουν έναν τέτοιο ισχυρό σεισμό, και όπως εκτίμησε και ο Έλληνας καθηγής Γεωολογίας, Ευθύμιος Λέκκας «οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες (…) πριν δυο μήνες που επισκεφθήκαμε την περιοχή είδαμε ότι τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση».

"google ad"

Δείτε εικόνες που έχουν “ανέβει” στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης:

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...