18.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Αλλαγή πλεύσης με επιστροφή στα επιδόματα και υιοθέτηση σε πιο light εκδοχή της πολιτικής Άδωνη

Ημερομηνία:

Στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή που έφερε το 41% επιλέγει να επιστρέψει η κυβέρνηση, κάτι που δείχνουν οι πρώτες κινήσεις μετά τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα που σίγουρα δεν άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των διυλιστηρίων και με τον τρόπο αυτό χορήγηση επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο, αποτελεί μία μόνο ένδειξη των προθέσεων που υπάρχουν για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απόθεμα για χορήγηση επιδόματος το περασμένο Πάσχα υπήρχε, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε να μην το πράξει, αλλά να κινηθεί στη γραμμή της Κομισιόν, χωρίς να έχει την υποχρέωση, που θέλει τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να χρησιμοποιούν επιπλέον έσοδα από πιθανή υπέρ απόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για ελάφρυνση του χρέους. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος το Πάσχα είχε ανοίξει από μόνος του στις αρχές Φεβρουαρίου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, για να σπεύσει λίγες εβδομάδες μετά να το κλείσει, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιο σημαντικό δυσμενές οικονομικό γεγονός.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο εκτιμάται ότι θα δοθεί περισσότερο βάρος, είναι αυτός της αγοράς. Ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επιχείρησε μία διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από αυτήν που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις και γενικά προσέγγισε το θέμα με θεσμική χροιά, αντίθετα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, που έκανε περισσότερο show και έδειχνε ότι είναι καθημερινά στην αγορά και παρεμβαίνει. Ανεξάρτητα από το αν εκτιμά κάποιος ποια από τις δύο πολιτικές έφεραν τα περισσότερα αποτελέσματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πρώτη περίοδο η Ελλάδα είχε μεν υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα, αλλά ήταν κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ στη δεύτερη η ακρίβεια στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε αλλά ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Έρχονται παρεμβάσεις και επιδόματα

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αλλάζουν στάση και να επιλέγουν τη συνέχιση στοχευμένης χορήγησης επιδομάτων. Αυτό θα ξεκινήσει από τα επόμενα Χριστούγεννα, όπου θα επιστρέψει η παλιά δοκιμασμένη συνταγή της χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος». Ωστόσο, επειδή οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας δεν είναι ατελείωτες και η υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει σημάδια κόπωσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επιβολή και άλλων ανάλογων μέτρων, όπως αυτό της έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος του έτους χαμηλοσυνταξιούχοι και συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν επίδομα που θα κυμανθεί από 100 έως και 300 ευρώ, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων και να συμπεριληφθούν στον σχετικό κατάλογο ΑμεΑ, πολύτεκνοι και γενικά κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα. Από την άλλη πλευρά, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα επιχειρήσει να δώσει την αίσθηση ότι έχει ένα σκάνερ στην αγορά και παρακολουθεί τα πάντα. Ξεκινάει σειρά επαφών με τους φορείς της αγοράς και μεμονωμένες επιχειρήσεις και γενικά θα προσπαθήσει να περάσει ένα μήνυμα ότι ο καταναλωτής δεν θα είναι μόνος του και κυρίως ότι η όποια προσπάθεια για την πτώση των τιμών δεν θα περιορίζεται στην αίθουσα της Βουλής και στα υπουργικά γραφεία.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί...

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα...

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή...