Στην Κρήτη ευδοκιμεί εύκολα η Αλόη καθώς θέλει κλίμα τροπικό – εύκρατο, αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, θέλει το έδαφός της να είναι γόνιμο με καλή αποστράγγιση, και δεν χρειάζεται να μεταφέρεται αλλού το χειμώνα καθότι εδώ, δεν πιάνει ποτέ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – παγετό στα πεδινά. Είναι μια καθαρά βιολογική καλλιέργεια που δεν χρειάζεται φάρμακα και λιπάσματα, τόσο ανθεκτική που το μόνο που θέλει την άνοιξη – καλοκαίρι είναι το αραιό της πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τη φάση της καλλιέργειας και το χειμώνα λιγότερο πότισμα και προσοχή στο μόνο της εχθρό τα σαλιγκάρια. Δεν πρέπει να τις φυτεύουμε πολύ κοντά μεταξύ τους για να έχουν περιθώριο ανάπτυξης και για να αφήνουν και ένα διάδρομο για να περνάει ο καλλιεργητής και να μπορεί να τις δουλέψει. Οι πιο γνωστές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην αγορά είναι η aloe vera και η aloe arborescens.Προσοχή! μόνο η aloe vera barbadensis miller είναι και βρώσιμη και για επαλείψεις, οι υπόλοιπες ποικιλίες είναι μόνο για επιδερμική χρήση.
Ιστορικά λέγεται, ότι στην Ευρώπη ήρθε από τους Ισπανούς, ως φάρμακο ενάντια σε προβλήματα του στομαχιού και των εντέρων, και το όνομα της πιθανότατα προέρχεται από την λέξη alloeh που σημαίνει πικρή – γυαλιστερή ουσία. Το φυτό είναι κατά 96% νερό. Το υπόλοιπο αποτελείται από ενεργά συστατικά περιέχοντας βασικά έλαια, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και γλυκοπρωτεϊνες. Βέβαια, για τους περισσότερους από εσάς που δεν καλλιεργείτε, απλώς θέλετε να δείτε εμπράκτως τις ιδιότητές της, δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το να αποκτήσετε στο σπίτι σας 2 γλάστρες αλόης! Είναι πολύ εύκολο να τη φυτέψετε, θα βρείτε στο μπαλκόνι σας ένα σημείο που να λιάζεται αρκετές ώρες της ημέρας και θα αγοράσετε ένα φυτώριο από κάποιο μαγαζί με φυτά ή αν έχετε κάποιο γνωστό που ασχολείται και μπορεί να σας δώσει και να σας καθοδηγήσει κιόλας, ακόμα καλύτερα! Βάζετε χώμα (κατά προτίμηση κοκκινόχωμα), το ανακατεύετε με λίγη κοπριά και λίγη τύρφη (optional) και προσθέτετε στον πάτο της μια παχιά στρώση ελαφρόπετρας για να στραγγίζει καλά. Καλό θα ήταν να την πάρετε από μονοετές φυτό και να τη μεγαλώσετε εσείς, αλλά να ξέρετε ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για επαλείψεις και βρώση, μετά το 4ο έτος της ηλικίας της που βγάζει ένα κίτρινο ψηλό άνθος στην καρδιά της, το οποίο παρεμπιπτόντως μόλις ξεραθεί μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως τσάι.
Ο τρόπος διαλογής του τζελ είναι απλούστατος. Κόβετε ένα παχύ φύλλο από την κάτω πλευρά του φυτού. Μοιάζει με τεράστιο φύλλο αγκινάρας. Έπειτα κόβετε το κομμάτι του φύλλου που είναι πιο ανοιχτόχρωμο που περιέχει την αλοΐνη η οποία είναι το τοξικό κομμάτι του φύλλου και δεν κάνει να τη χρησιμοποιείτε. Μετά ξύνετε με το μαχαίρι τις αγκαθωτές άκρες του φύλλου και ουσιαστικά ξεφλουδίζετε τον πράσινο φλοιό. Αυτή η κολλώδης συμπαγής ουσία που μένει, είναι το τζελ το οποίο αν το κλείσετε σε αεροστεγές βάζο, διατηρείτε στο ψυγείο περίπου 10 μέρες. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χυμό στο διαβολάκι με άλλα φρούτα. Ο χυμός της αλόης κάνει τα εξής: αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, τονώνει το νευρικό σύστημα, βοηθά στην πέψη και καταπολεμά εντερικές και στομαχικές παθήσεις. Καθαρίζει νεφρά, έντερα, συκώτι, σπλήνα και επιδρά θετικά στο δέρμα, τα μαλλιά, τα δόντια και τα ούλα. Προσοχή! πρέπει να καταναλώνετε το χυμό με ρέγουλα, διότι λειτουργεί και ως καθαρτικό!
Κορίτσια αλλά και αγόρια, για το τζελ της αλόης πρέπει να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείτε σε πάρα πολλά, αν όχι σε όλα τα καλλυντικά υλικά, κρέμες – μάσκες – είδη μαλλιών, διότι έχει αναπλαστική δράση, ενυδατώνει και καθαρίζει το δέρμα και ίσως είναι μία από τις πιο απλές και καλές μάσκες ομορφιάς. Επίσης αν έχετε χρόνιες παθήσεις του δέρματος, ακμή – δερματίτιδα – αναφυλαξία – ερεθισμούς να ξέρετε ότι τα καταπολεμά και πολύ πιο γρήγορα από κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν καείτε κόψτε ένα φύλλο αλόης στα δύο και αφού το πλύνετε απλώστε το πάνω στο έγκαυμα για να ανακουφιστείτε. Αν αυτό το κάνετε γρήγορα, δεν θα αφήσει κανένα σημάδι απολύτως.
Tip of the day:
Τώρα μετά το καλοκαίρι, τα μαλλιά έχουν ατονίσει – ξεραθεί από τα πολλά μπάνια. Βάλτε σε ένα μπολ τζελ αλόης (2 κουταλάκια του γλυκού) και πιέστε το να βγάλει τους χυμούς του και να γίνει όσο πιο ρευστό γίνεται. Προσθέστε 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μίγμα και κάντε μασάζ σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε 30-40 λεπτά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Ιδανικά μετά το λούσιμο μπορείτε να τα περάσετε με χαμομήλι, να τα αφήσετε 10 λεπτά και να ξεβγάλετε ξανά. Αν αυτό το εφαρμόσετε 1-2 φορές την εβδομάδα, σε 2 βδομάδες τα μαλλιά σας θα έχουν ανακτήσει τη λάμψη και την ελαστικότητά τους. Εγώ πάντως το έκανα και είδα διαφορά! Αλήθεια! 😀
Η αλόη πάντοτε με βγάζε ασπροπρόσωπη, όποτε την χρησιμοποιώ, περιποιούμαι ή μνημονεύω πάντα μου φέρνει μια γλυκιά χαζο – γαλήνη στο μυαλό. Τη συστήνω και ως μέσω εργοθεραπευτικό, γιατί φυτρώνει, μεγαλώνει, πρασινίζει, δίνει φύλλα, φροντίζει και γεννάει συνέχεια μικρά, περίπου για 10 χρόνια / φυτό. Είναι σα να έχει ένα κύκλο ζωής παρόμοιο με του ανθρώπου και αυτό είναι αν μη τι άλλο, γοητευτικό!
Ε.Π.
ΥΓ1: Αν ενδιαφέρεστε να καλλιεργήσετε aloe verra ή να φυτέψετε και χρειάζεστε καθοδήγηση – πληροφορίες, please inbox me!
ΥΓ2: Αν έχετε ήδη φυτά και δυσκολεύεστε με την αφαίρεση των παραφυάδων ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, θα χαρώ να βοηθήσω, inbox me as well!
ΥΓ3: Αν άφησα απορίες να αιωρούνται γενικότερα, ή αν κάποιος από εσάς θέλει να προσθέσει κάτι, feel free! that’s the point και τελος τα greeklish φορ νάου!
Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…
Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…
Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…
Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…
«ΣΤΕΦΑΝΕ ΣΚΕΤΕ, αν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αναδείξουν Πρόεδρό τους,…
Σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της…
This website uses cookies.