19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ντάισελμπλουμ: Το μπαλάκι σε κυβέρνηση – Βαρουφάκης: Τρόικα τέλος – Τσίπρας: Δε θα ζήσουμε με κοινωνικά ελλείμματα

Ημερομηνία:

O κ. Βαρουφάκης τόνισε στις δηλώσεις του «με μεγάλη χαρά τον υποδέχτηκα. Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μία πρώτη διαδικασία γνωριμίας η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοιδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλαδας, της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αναφορικά με την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως με αυτή τα σαθρά δομημένη επιτροπή δεν θα συνεργαστούμε.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώσε ότι συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στο ζήτημα της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, που να μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται.

Συμπλήρωσε πως ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την προσοδοφορία που πλήτει βαναυσα τη χώρα πριν ακόμη δημιουργηθεί η ευρωζώνη, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Είπε ακόμη πως αναφέρθηκε στην εγγύηση που προσφέρει η κυβέρνηση πρώτα στον ελληνικό λαό και μετά στους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πλεόνασμα στο διηνεκές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και επισήμανε:

Συζητήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία εντός της ευρωζώνης. Από τη δική μου μεριά αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και στην αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο σκοπός της συνάντησης ήταν διττός. «Να ακούσω τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα, και τα δύο μέρη θέλουν η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το Eurogroup 2012 ανέλαβε τη δέσμευση επαρκούς στήριξης της Ελλάδας έως να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές με τον όρο να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της. Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου. Συνεχίζουν να υπάρχουν τα προβλήματα της Ελλάδας, δεν άλλαξαν εν μία νυκτί».

Ο προεδρος του Eurogroup υπογράμμισε:

Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός υπέστη σκληρά μέτρα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ειναι σημαντκό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις. Περιμένουμε να καθορίσει τις θέσεις της κι απο΄κοινού να κινηθούμε προς το μέλλον

«Βρισκόμαστε εντός προγράμματος που πήρε παράταση. Δεν πήραμε τελικές αποφάσεις. Συζητήσαμε πιθανές λύσεις και τις επομενες εβδομάδες θα ξαναμιλήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση για την τρόικα ότι «υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμών, με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις και τους θεωρεί εταίρους, από μία επιτροπή που είναι εντεταλμένη με την παρασκολούθηση του προγράμματος που έχουμε απορρίψει» και πρόσθεσε:

"google ad"

Θα έχουμε μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμόυς της Ευρώπης και το ΔΝΤ, αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος που θεωρούμε αντιευρωπαϊκό, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «μια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει, λέγεται Εurogroup» είπε χαρακτηριστικά δεν απάντησε για την τρόικα, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, αφού σηκώθηκε από την καρέκλα του.

Τι συνέβη νωρίτερα

Στην Αθήνα σήμερα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ – “Είμαστε δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Νταϊσελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο  αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Τι είναι το Eurogroup και ποιος είναι ο Ντάισελμλουμ

Jeroen_Dijsselbloem_2012_(highres)

O κ. Ντάισελμπλουμ είναι ο πρόεδρος του Eurogroup. Eurogroup ή Euro Group (Γιούρογκρουπ) ονομάζεται η ανεπίσημη σύσκεψη υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή των υπουργών οικονομικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ως επίσημο νόμισμά τους το Ευρώ, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά και το Ευρώ αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη σύσκεψη προεδρεύει ο διορισμένος πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος και το εκπροσωπεί σε άλλα εκτελεστικά όργανα και προς το κοινό. Το Eurogoup συνεδριάζει άτυπα μια φορά το μήνα, πριν την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το ECOFIN). Το Eurogroup αναγνωρίστηκε ως όργανο με πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

O σημερινός πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι Ολλανδός πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Το κόμμα υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και είναι οικονομικά φιλελεύθερο. Αφού δημιουργήθηκε η τέταρτη κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του 2010 το κόμμα κατέλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και 31 από τις συνολικά 150 έδρες της Ολλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Ηγείται αυτή τη στιγμή κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με την Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση υπό την ηγεσία του αρχηγού του κόμματος Μαρκ Ρούτε. Ο Μαρκ Ρούτε είναι ηγέτης του κόμματος από τις 31 Μαΐου 2006.

Από τις 21 Ιανουαρίου 2013, ο Ντάισελμπλουμ είναι ο επικεφαλής του Eurogroup, αντικαθιστώντας τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση αυτή. Είναι ο τωρινός υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας στην κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε από τις 5 Νοεμβρίου 2012. Είχε διατελέσει μέλος στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας από τις 28 Μαρτίου 2000 μέχρι τις 23 Μαΐου 2002 και ξανά από τις 20 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2012. Μετά την παραίτηση του Γιομπ Κοέν ως αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος στις 20 Φεβρουαρίου 2012, ο Ντάισελμπλουμ τον αντικατέστησε στη θέση αυτή μέχρι τις 20 Μαρτίου 2012, οπότε και αρχηγός του κόμματος εξελέγη ο Ντίντερικ Σάμσομ.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0lLjDOi94J8″]

left.grnews.in.gr, newpost.gr, wikipedia.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκλήρωση του πρώτου Φωτοβολταϊκού 500kW της Παγκρήτιας Ενεργειακής Κοινότητας από την ΑΕΝΑΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 500kW της...

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...