«Μπορεί να περπατάς στον δρόμο και ξαφνικά να ηχήσουν οι σειρήνες, και πρέπει να τρέξεις σε ένα καταφύγιο. Μερικές φορές, δεν ξέρω καν πού είναι τα καταφύγια — απλώς ακολουθώ το πλήθος και ελπίζω ότι εκείνοι ξέρουν».
Η Νεοϋορκέζα Joy Rosenthal αποκάλυψε στον Independent πώς η καθημερινότητά της περιλαμβάνει πλέον περιόδους έντονου πανικού, αφού παγιδεύτηκε στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά του Ιράν.
«Θέλω απλώς να νιώσω ξανά ασφαλής», είπε μέσω βιντεοκλήσης από ένα διαμέρισμα στην Ιερουσαλήμ.
Η 39χρονη, από την περιοχή του Queens, πέταξε για το Τελ Αβίβ τρεις ημέρες πριν από την Επιχείρηση Epic Fury, φτάνοντας την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου για οικογενειακούς εορτασμούς, συμπεριλαμβανομένου του bar mitzvah του ανιψιού της και του γάμου ενός ξαδέλφου της.

Περίμενε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου χθες, 10 Μαρτίου, αλλά η πτήση προς τη βρετανική πρωτεύουσα, που εκτελούσε η El Al, ακυρώθηκε την Κυριακή.
Η πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη (JFK) ήταν με τη συνεργαζόμενη εταιρεία της El Al, τη Virgin Atlantic, αλλά η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας μπορούσε να προσφέρει μόνο πλήρη επιστροφή χρημάτων ή μια πτήση από το Τελ Αβίβ προς τη Νέα Υόρκη στα τέλη Απριλίου.
Η Joy δέχτηκε την επιστροφή χρημάτων. «Δεν θέλω να περιμένω μέχρι το τέλος Απριλίου», είπε.
Ωστόσο, προς το παρόν παραμένει εγκλωβισμένη και πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί τις συνεχείς προειδοποιήσεις για επικείμενες επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες που χτυπούν στο κινητό της όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.
«Κάθε φορά που χτυπά ο συναγερμός, η καρδιά μου αρχίζει να χτυπά δυνατά. Είναι τρομακτικό. Δεν βιντεοσκοπώ τις βόμβες ή τις εκρήξεις. Απλώς τρέχω για να σωθώ», εξήγησε η Joy.
Αποκάλυψε ότι μένει σε ένα διαμέρισμα που ανήκει σε έναν γείτονα των γονιών της, οι οποίοι ζουν στην Ιερουσαλήμ. Ευτυχώς, διαθέτει καταφύγιο και ένα μπάνιο ακριβώς δίπλα σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, κάτι που αποτελεί συγκριτική πολυτέλεια.
«Στο καταφύγιο της συναγωγής δεν υπήρχε μπάνιο», αποκάλυψε η Joy. «Έπρεπε να ανέβεις τις σκάλες και να βγεις έξω από το καταφύγιο».
Περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ως «πολύ τρομακτική» και την αντιμετωπίζει ψυχολογικά με προσευχή.
«Πιστεύω στον Θεό και απλώς ελπίζω ότι τίποτα κακό δεν μπορεί να μου συμβεί και ότι θα φύγω», είπε. «Πιστεύω ότι αυτό ήταν γραφτό να γίνει, αλλά την ίδια στιγμή, είναι πολύ τρομακτικό».
Η Joy, η οποία διατηρεί έναν ιστότοπο για παραστάσεις του Broadway, έχει περιορισμένες επιλογές διαφυγής.
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιθεωρούν έναν κατεστραμμένο δρόμο αφού πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έπληξε την Ιερουσαλήμ την Κυριακή 1 Μαρτίου (AP)
Έχει εγγραφεί στη λίστα εκκένωσης της Πρεσβείας των ΗΠΑ, και ενώ ορισμένοι από τους φίλους της έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς στην Αθήνα και τους είπαν να βρουν μόνοι τους τον δρόμο της επιστροφής στην Αμερική από εκεί, στην Joy είπαν να περιμένει και να είναι «υπομονετική».
Αισθάνεται ότι η κυβέρνηση δεν της έχει δώσει αρκετή καθοδήγηση και «δεν απαντά πάντα στο τηλέφωνο».
Αποκάλυψε: «[Η κυβέρνηση των ΗΠΑ] είπε απλώς: “Θα σας καλέσουν και θα σας δώσουν ειδοποίηση δύο ωρών για να πάτε στο αεροδρόμιο. Εάν δεν δεχτείτε αυτήν την επιλογή, τότε δεν πρόκειται να σας προσφέρουν άλλη”. Θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, αρκεί να είναι ασφαλές».
Το ταξίδι στην Αίγυπτο οδικώς είναι επίσης μια πιθανότητα, αλλά η Joy έχει ακούσει ιστορίες τρόμου για γυναίκες που δέχονται σεξουαλική επίθεση μόλις περάσουν τα σύνορα.

Είπε: «Μπορείς να πας μέσω Αιγύπτου και να πληρώσεις 40 δολάρια, αλλά διάβασα κάπου ότι χωρίζουν τους άνδρες από τις γυναίκες και ότι οι γυναίκες δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις. Έτσι, δεν αισθάνομαι άνετα να το κάνω αυτό».
Σε κατάσταση απόγνωσης, η Joy ζήτησε βοήθεια μέσω του προφίλ της στο Instagram, @thebroadwaywiz.
Μέρος αυτής της απόγνωσης προέρχεται από το γεγονός ότι της λείπει ο αδελφός της, ο Yoni, πίσω στη Νέα Υόρκη.
«Έχει σύνδρομο Down και τον επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα», είπε η Joy. «Δεν τον έχω δει από τότε που ήρθα εδώ. Μου λείπει πραγματικά. Δεν θέλει να μιλάμε μέσω FaceTime, δεν μιλάει και δεν καταλαβαίνει την έννοια».
Πώς θα νιώσει όταν τελικά φτάσει στο σπίτι;
«Παράδεισος», είπε η Joy




