22.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην Κύπρο υπό τον φόβο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ημερομηνία:

Δεκάδες στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο εν μέσω απότομης κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και προετοιμάζονται για μια σειρά απρόβλεπτων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιχείρησης εκκένωσης από τον Λίβανο για πολίτες των ΗΠΑ σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει «ένα μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ» στην περιοχή. Ωστόσο αρνήθηκε να πει πόσα στρατεύματα αναπτύχθηκαν, πού στάλθηκαν και σε ποιο κλάδο ανήκαν.

Η Κύπρος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη βοήθεια στην εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006, διευκολύνοντας την αναχώρηση και τη στέγαση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την περίοδο καθώς διέφυγαν από τη σύγκρουση.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι το νησιωτικό έθνος βρίσκεται και πάλι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει εάν χρειαστεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη ότι στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έκτακτη εκκένωση Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, εάν καταστεί απαραίτητο.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα από εμένα σήμερα είναι προς τους Βρετανούς πολίτες στον Λίβανο, να φύγουν αμέσως και θέλω απλώς να το υπογραμμίζω αυτό», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές εμπορικών ταξιδιών.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα την τελευταία εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις που πυροδότησαν βομβητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ συνέχισε με σφυροκόπημα στη Βηρυτό και το νότιο Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες και μαχητές της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες.

Η οργάνωση απάντησε με επιθέσεις με ρουκέτες με στόχο ισραηλινές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Ramat David ανατολικά της Χάιφα, και την Τετάρτη εκτόξευσε έναν πύραυλο απευθείας στο Τελ Αβίβ, ο οποίος αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα. Αργότερα την Τετάρτη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα καλέσουν δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για μια αποστολή στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ακούραστα» στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή ενός «πλήρους πολέμου» μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή είναι οξύς και ξέρω ότι είμαστε όλοι πολύ επικεντρωμένοι σε αυτό», είπε ο Μπλίνκεν στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι «είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται σε έναν περιφερειακό πόλεμο» από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι το Ιράν, το οποίο είναι βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, θα εμπλακεί, είπε ο αξιωματούχος. Η Τεχεράνη δεν έχει επέμβει ακόμη, αλλά θα το κάνει αν πιστεύει ότι πρόκειται να χάσουν την πιο ισχυρή συμμαχική δύναμη τους, τη Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Έπιασαν τη γυναίκα που εξαπατούσε πολίτες σε όλη την Κρήτη

Τέσσερις υποθέσεις τηλεφωνικών απατών και πέντε απόπειρες εξιχνιάστηκαν από τους Αστυνομικούς...

Παίζουν τα ρέστα τους…

Το 2021 κάποιοι και κάποιες (εταιρείες) έπαιξαν το χαρτί «Ανδρέας...

Αφετηρία η Κρήτη για τον Πολάκη – Από ακαδημαϊκούς μέχρι… «Κασσελίστας» τον στηρίζουν

ο Παύλος Πολάκης πέρασε το κατώφλι της Κουμουνδούρου καταθέτοντας...

Τουλάχιστον 163 μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο – 78 εξ αυτών βγήκαν στη Γαύδο

Τρία διαφορετικά περιστατικά με μετανάστες σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο...