14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αμερικανικά F-35 και F-15 στη Σούδα;

Ημερομηνία:

Με τη ματιά στραμμένη στον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία, και όπως αναφέρουν, πληροφορίες που διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία και πλέον τις επικαλούνται και τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη τουλάχιστον 10 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, χρονικός ορίζοντας της ανάπτυξης των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ το σύνολο των στελεχών της αμερικανικής αεροπορίας που θα συνοδεύει την αποστολή των αεροσκαφών υπολογίζεται σε περίπου 500 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, εργάζεται πυρετωδώς για την έκδοση της σχετικής άδειας στους Αμερικανούς.

Η είδηση προκαλεί το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στη συγκυρία της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά και ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Συνεχίζονται αμείωτες οι κοινές ασκήσεις στην περιοχή

Την ίδια στιγμή, Ειδικές Δυνάμεις από Ελλάδα και ΗΠΑ συμμετέχουν από κοινού σε πλειάδα ασκήσεων εντός του Μαΐου, είτε σε διμερές είτε σε διασυμμαχικό επίπεδο. Πραγματοποιείται, κατ’ αρχάς, η διμερής διακλαδική άσκηση αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων Alexander the Great, στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, εξελίσσεται η άσκηση Trojan Footprint, στη Νέα Πέραμο, με επικεφαλής τον Αμερικανό διοικητή ειδικών επιχειρήσεων (SOCEUR), με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αλβανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Διμερής είναι η διακρατική άσκηση Stolen Cerberus, που αφορά μεταφορές και ρίψεις προσωπικού και εφοδίων σε διάφορες ζώνες (Ρόδος, Λήμνος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Λάρισα).

Τέλος, στις 20 Μαΐου ολοκληρώνεται η άσκηση Tiger Meet 2022 που διεξάγεται στον Άραξο και σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και το ΝΑΤΟ, ενώ στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Swift Response» στη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Defender Europe» με τη συμμετοχή Αλβανίας, Ελλάδας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Μαυροβουνίου.

kosmodromio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...