25.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Το ΝΑΤΟ θα συρθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν χάσει η Ουκρανία

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θα συρθεί σε πόλεμο εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής – που ζήτησαν οι Ρεπουμπλικανοί – για να συζητηθεί η πρόσφατη απουσία του ενώ νοσηλευόταν για επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του προστάτη, ο Όστιν προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα «σταματήσει» εάν η Μόσχα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Όστιν έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια απαντώντας σε ερώτηση για την αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Παρά τη σημαντική δικομματική υποστήριξη για τη βοήθεια της Ουκρανίας, το μέτρο έχει «παγώσει» εν μέσω μιας σειράς πολιτικών διαφωνιών για την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα.

«Γνωρίζουμε ότι αν ο Πούτιν πετύχει εδώ, δεν θα σταματήσει», είπε ο Όστιν. «Θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πιο επιθετική δράση στην περιοχή. Και άλλοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα το δουν και θα ενθαρρυνθούν από το γεγονός ότι αυτό συνέβη και δεν μπορέσαμε να υποστηρίξουμε μια δημοκρατία».

Ο Όστιν είπε αργότερα ότι οι χώρες της Βαλτικής – Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία – είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις μελλοντικές επεκτατικές φιλοδοξίες του Πούτιν. Και οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία ουσιαστικά θα κήρυττε τον πόλεμο σε ολόκληρη τη στρατηγική συμμαχία επιτιθέμενη σε οποιοδήποτε έθνος.

«Αν είσαι κράτος της Βαλτικής, ανησυχείς πραγματικά για το αν είσαι ο επόμενος ή όχι», είπε. «Γνωρίζουν τον Πούτιν, ξέρουν για τι είναι ικανός… Και ειλικρινά, αν πέσει η Ουκρανία, πιστεύω πραγματικά ότι το ΝΑΤΟ θα μπει σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Σημειώνεται πως ο Πούτιν ανέφερε την ανησυχία για την επέκταση του ΝΑΤΟ ως έναν από τους αρχικούς λόγους για να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ανεξάρτητα από αυτό, η συμμαχία συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Φινλανδία προσχώρησε τον Απρίλιο του 2023, ενώ η γειτονική της Σουηδία φαίνεται πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά της αργότερα φέτος.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά...

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία...

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί...

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι...