15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αμμοχαλικοληψίες σκέτη καταστροφή

Ημερομηνία:

Μάστιγα για το Νομό Χανίων έχει καταντήσει η παράνομη αμμοχαλικοληψία από ακτές και ποταμούς.

Η τακτική αυτή έχει φέρει απτά αποτελέσματα σε βάρος του περιβάλλοντος και γενικότερα της οικονομίας του τόπου μας.

Το γεγονός αυτό σε σχέση με τις παράνομες εναποθέσεις σκουπιδιών και μπαζών ολοκληρώνουν το φαύλο κύκλο της ασυδοσίας ορισμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά ακόμα και δημόσια έργα σήμερα με τις πληροφορίες χρησιμοποιούνται υλικα από παράνομες αμμοχαλικοληψίες.

Ζημιά για το περιβάλλον και τις υγιείς νόμιμες επιχειρήσεις προμήθειας οικοδομικών υλικών και κανείς δεν επεμβαίνει ουσιαστικά γιατί ασφαλώς η παρανομία είναι κερδοφόρα και κλείνει στόματα, ακυρώνει ενέργειες.

Με το σημαντικό αυτό θέμα ασχολείται και η ακόλουθη επιστολή συμπολίτη μας:

«Καλημέρα σας, ονομάζομαι Κανδηλιεράκης Γεώργιος και σας στέλνω την παρούσα επιστολή για θέματα περιβαλλοντικά.

Οι αμμοχαλικοληψίες κυρίως είναι αιτία για την διάβρωση των ακτών όταν επί δεκαετίες από τις παραλίες μέχρι τους πρόποδες των Λευκών Ορέων λειτουργούν ανεξέλεγκτα παράνομες επιχειρήσεις προμηθεύοντας και εκτελώντας Δημόσια και Ιδιωτικά έργα, πλουτίζοντας κάποιοι εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού. Μην πληρώνοντας φόρους, άδειες, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανταποδοτικών τελών και καταστρέφοντας το περιβάλλον μας.

Όταν ένα κενό δημιουργηθεί από την αμμοχαλικοληψία και αυτό επιχωματωθεί με μπάζα έργου κυρίως χώμα και πολλές φορές από σκουπίδια, κατεβαίνοντας την χειμερινή περίοδο τα ποτάμια παρασέρνουν αυτά τα χώματα και τα ογκώδη αντικείμενα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε από το Κολυμπάρι έως και την Νέα Χώρα να κοκκινίζει τη θάλασσα, αντί να ξεβράζει το κύμα χαλίκια και άμμο που αυτά προστατεύουν τις ακτές μας καθώς σκάει στην στεριά ομαλά το κύμα. Εφόσον τα συγκεκριμένα υλικά λείπουν η θάλασσα τρώει τις παραλίες μας και οι υπηρεσίες δεν έχουν εντοπίσει τα αίτια ακόμη ενώ τρέχουν κάνοντας παρεμβάσεις αποσπασματικά.

Αν σταματήσει το φαινόμενο της παράνομης αμμοχαλικοληψίας το πολύ σε μια δεκαετία θα σταματήσει το φαινόμενο της διάβρωσης των Ακτών και οι παραλίες μας θα είναι καθαρές γιατί πλέον θα κατεβαίνουν τα φυσικά υλικά μέσα στην θάλασσα και στην συνέχεια με τον κυματισμό θα προωθούνται πλέον φυσιολογικά στις ακτές και θα σταματήσει η διάβρωση αυτών. Έτσι θα επανέλθει πλέον στην αγορά ο υγιής ανταγωνισμός ώστε να επιβιώσουν οι νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες βάση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας προβλέπεται να λειτουργούν μόνο μέσα σε εγκεκριμένες Λατομικές περιοχές.

Παλαιότερα και μέχρι της Δεκαετία 1980 – 1990 η Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών μας υποδείκνυε συγκεκριμένο χώρο να πάρουμε τα υλικά που προβλέπονταν από την μελέτη με αυστηρή παρακολούθηση και μετά αποκατάσταση του χώρου με τα χοντρόκοκκα υλικά όχι με μπάζα και σκουπίδια. Μετά την δεκαετία 1980-1990 οι λατομικές Επιχειρήσεις εκσυγχρονίστηκαν και έχουν πλέον επάρκεια υλικών για την εκτέλεση των Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, λόγω όμως της κρίσης τα τελευταία 5 χρόνια μη μπορώντας να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα όπως και να ανταπεξέλθουμε στα λειτουργικά μας έξοδα κινδυνεύει ο κλάδος μας με κλείσιμο των επιχειρήσεων μας με αποτέλεσμα να υπάρχει Αναρχία και Ζούγκλα στην Αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος.»

Σας ευχαριστώ

Γ.Κ. [Τα πλήρη στοιχεία του επιστολογράφου είναι στη διάθεση της εφημερίδας]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ