15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Αμνησία» Μπάιντεν ενώπιον νατοϊκών συμμάχων: «Οι ΗΠΑ δεν εισέβαλλαν ποτέ σε ξένη χώρα!»

Ημερομηνία:

Δίχως να πάρει δημοσιότητα, προκαλεί –το λιγότερο- αίσθηση δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συζήτησης με άλλους ηγέτες στις 22 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως από την εποχή του Β’ ΠΠ δεν έχει ξανασυμβεί να εισβάλει στρατός σε άλλη χώρα.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει κατά τη συνάντηση, με τους ηγέτες των Εννέα του Βουκουρεστίου, (ομάδα συμμάχων του NATO της ανατολικής μας πτέρυγας) παρουσία του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως με τον πόλεμο στην Ουκρανία «αυτό που κυριολεκτικά διακυβεύεται δεν είναι μόνο η Ουκρανία, είναι η ελευθερία. Η ιδέα ότι πάνω από 100.000 δυνάμεις θα εισέβαλλαν σε μια άλλη χώρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Και πρέπει να φροντίσουμε να τα αλλάξουμε ξανά». Δείτε και εδώ την ανακοίνωση στο δελτίο τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Πολωνία.

Παρά το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του προέδρου έγινε πριν έναν μήνα, δεν σχολιάστηκε εκτενώς -σχεδόν καθόλου- από διεθνή, αλλά και ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν είτε ψεύδεται είτε δεν θυμάται ότι η χώρα του, μετά το 1945, έχει εισβάλει στρατιωτικά σε ξένα κράτη επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε:

  • Εισβολή στο Βιετνάμ (1965): 543.000 Αμερικανοί στρατιώτες
  • Εισβολή στο Ιράκ(2003): 467.000 Αμερικανοί στρατιώτες
  • Παναμάς (1989): 27.000
  • Εισβολή στην Αιτή (1994): 25.000 Αμερικανικά στρατεύματα
  • Εισβολή στη Γρενάδα (1983): 7.300
  • Συρία 2014

Σημειώνεται πως οι χώρες που έχουν εισβέλλει στρατιωτικά οι ΗΠΑ είναι περισσότερες, δίχως να υπολογίσουμε τα αναρίθμητα πραξικοπήματα και τις μαύρες επιχειρήσεις (Black Operation) για ανατροπές κυβερνήσεων και στήριξη δικτατορικών καθεστών.

Δείτε το στιγμιότυπο 26.39

«Γελοιότητα» και «υποκρισία» Μπάιντεν

«Δηλώνοντας» αυτή τη «γελοιότητα» ο Μπάιντεν ξέχασε την «Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία» έγραψε πρόσφατα η Αμερικανίδα καθηγήτρια Νομικής και πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου NLG Marjorie Cohn.

Από τα ελάχιστα καυστικά σχόλια που έγιναν σε μεγάλα ΜΜΕ ήταν εκείνα του ανώτερου στελέχους της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, Stephen Wertheim. Με πρόσφατη παρέμβασή του στους Guardian επεσήμανε πως ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να σκεφτεί το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν στον κόσμο όταν ενήργησε σαν να μην συνέβη ποτέ ο πόλεμος στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Wertheim, ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως όταν οι ΗΠΑ διαπράττουν επιθετική ενέργεια, τότε τα παραπτώματα της Αμερικής δεν μετράνε. «Ή ίσως, λέγοντας ότι «από τον Β’ ΠΠ, τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί», ο Μπάιντεν σκεφτόταν μόνο την Ευρώπη, αλλά παρέλειψε να το πει, οπότε αντιμετώπισε την ιστορία της Δύσης ως συνώνυμη με την ιστορία του κόσμου, εξαφανίζοντας τις εμπειρίες των υπόλοιπων λαών της ανθρωπότητας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μπάιντεν μετέφερε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι απλώς πολιτική ισχύος, όχι μια υπόθεση αρχών στην οποία όλες οι χώρες έχουν μερίδιο».

Στη συνέχεια το στέλεχος του Carnegie -σε ακόμα πιο καυστικό τόνο- προσέθεσε ότι «η υποκρισία από μόνη της δεν είναι το πρόβλημα. Η υποκρισία είναι παντού γύρω μας. Αυτό που έχει σημασία είναι αν εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά, τα κενά μνήμης του Μπάιντεν δεν το κάνουν».

Για τον Carnegie, ο Μπάιντεν απλά «διαιωνίζει το ηγεμονικό σχέδιο που έφερε τις ΗΠΑ στο Ιράκ καταρχήν. Στέλνει ένα παρόμοιο μήνυμα όταν συνήθως πλαισιώνει τον πόλεμο της Ουκρανίας ως «αγώνα δημοκρατίας» ενάντια στην «απολυταρχία» – λες και οι χώρες αξίζουν υποστήριξη ενάντια σε μια απρόκλητη εισβολή μόνο εάν η φύση της κυβέρνησής τους συναντήσει την έγκριση της Ουάσιγκτον».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ