14.8 C
Chania
Sunday, December 14, 2025

Αμφιβολίες για την «τύχη» της Ελλάδας από το CNN

Ημερομηνία:

Ελλάδα: «H μεγαλύτερη διάσωση της ιστορίας, αλλά…»

Ο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο διάσημος οικονομικός αναλυτής του CNN, είναι ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον η ελληνική οικονομία μπορεί όντως να στηριχθεί από το τελευταίο πακέτο διάσωσης που της προσέφεραν οι εταίροι και πιστωτές της.

Στο τελευταίο σχόλιό του στις οθόνες του CNNMoney ο κύριος Κουέστ, επικαλούμενος στοιχεία και νούμερα του χρηματοπιστωτικού οίκου Νοmura, επιχείρησε να συγκρίνει την εν εξελίξει προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας με τις δύο παλαιότερες «μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους» στη σύγχρονη ιστορία, αυτές της Ρωσίας και της Αργεντινής.
Και αποφαίνεται πως η «ελληνική περίπτωση» είναι μακράν η μεγαλύτερη και… ακριβότερη της ιστορίας και προφανώς εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει.

Στη Ρωσία, το 2000, υπήρξε τελικώς ένα «κούρεμα» 36% στα ομόλογα, ήταν όμως άμεση η ανάκαμψη, μέσα σε δύο μόλις χρόνια η χώρα είχε γυρίσει στις αγορές και δανειζόταν ξανά. Το συνολικό «πακέτο» στήριξης της Ρωσίας δεν ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξ’ ου και η περίπτωση της Ρωσίας χρησιμεύει ως το κλασσικό παράδειγμα επιτυχούς αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας.

Το 2005 η Αργεντινή ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. 29% οριζόντιο κούρεμα σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων, πλην όμως οδήγησε σε μια παντελώς αποτυχημένη προσπάθεια στήριξης της χώρας καθώς κατέληξε σε κατάρρευση του νομίσματος, ουσιαστική και πρακτική χρεοκοπία και κυρίως σε βίαιη κοινωνική έκρηξη. Και στοίχισε και περί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα προχθές πήρε το πράσινο φως για ένα δεύτερο στη σειρά πακέτο στήριξης. Μια νέα δανειακή σύμβαση που μαζί με την πρώτη οδηγεί τη συνολική «δαπάνη» για να μείνει όρθια η Ελλάδα στα 270 δισ. δολάρια . Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει αυτομάτως το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης της σύγχρονης ιστορίας. Παράλληλα ανακοίνωσε «κούρεμα» 53,5% στα ομόλογά της, κι όπως απέδειξε η Fitch έχει τρωθεί στον απώτατο βαθμό η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.

Με δυο λόγια η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα λεφτά, κάνει το μεγαλύτερο «κούρεμα», είναι ήδη η πιο αποτυχημένη προσπάθεια στήριξης μιας χώρας και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο κοινωνικός αντίκτυπος …

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13/12/1943 – ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ένα σπουδαίο κείμενο του αντιστασιακού Χαράλαμπου Ρούπα για το...

Ελληνικό Εθνικό ταμείο φυσικού αερίου και πετρελαίων

Του Γιώργου Ουρανού Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων  Με αφορμή την πιθανολογούμενη...

Μία αλλιώτικη ενατένιση: Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη

Της Πηνελόπης Ντουντουλάκη Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη ,...