26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Ανάπτυξη με… golden visa: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι αγορές ακινήτων το 2024, λόγω των νέων υψηλών ορίων

Ημερομηνία:

Τα κοντέρ σπάνε τα αιτήματα για Golden Visa, φθάνοντας τις 1300 αιτήσεις μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, από επενδυτές που σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες με προκαταβολή ώστε να προλάβουν τα νέα αυξημένα ποσά που μπαίνουν σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου 2024.

Ο λόγος για τη μεταβατική περίοδο, όπου πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να εξοφλήσουν το τίμημα με τις «παλιές» προϋποθέσεις, να καταβάλουν προκαταβολή 10%, να υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Η ολοκλήρωση της αγοράς τότε θα μπορεί να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Το ενδιαφέρον ήδη καταγράφεται μεγάλο για το πρόγραμμα φέτος και φαίνεται ότι θα σημειώσει νέο ρεκόρ με το ύψος των επενδύσεων σύμφωνα με εκτιμήσεις να κινείται πάνω από το «φράγμα» των 3 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον ακόμα κι από Ουκρανία – Κίνα, Τουρκία, Λίβανος τα πρωτεία

Οι εν δυνάμει επενδυτές που τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές, είναι παραδοσιακά από Κίνα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία αλλά και από Ουκρανία!
Θυμίζουμε ότι από το 2021 έως το 2023 το πρόγραμμα προσέλκυσε 4,3 δις. ευρώ συνολικά από 7.387 ξένες επενδύσεις, αποφέροντας πάνω από 210 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 2,544 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.

Στο σύνολο μάλιστα 14.875 αιτημάτων κατά την ίδια τριετία, οι 8.404 αιτήσεις φέρνουν στη πρώτη θέση τους Κινέζους για αγορά ακινήτων με Golden Visa. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δις. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022 με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί κατά πολύ το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα γεγονός που επικυρώνει και μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς η οποία διαπιστώνει ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά 212.000 κατοικίες, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υφισταμένων διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι τιμές αγοράς και ενοικίασης.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...