15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

Ημερομηνία:

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες αγρότες στο νομό μας που με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατέκλεισαν χθες την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς συντονίζοντας την δράση τους με τους χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στους δρόμους παλεύοντας για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην πορεία που ακολούθησε και στην κατάληψη της Αντιπεριφέρειας μεταβιβάσαμε τα αιτήματά μας στην κυβέρνηση. Στην συνέλευση που ακολούθησε αποφασίστηκε μετά την συνάντηση που έχουμε καλέσει στις 6.00 μμ σήμερα στο Εργατικό Κέντρο για τα ζητήματα της αγροτιάς καλώντας τους μαζικούς φορείς των Χανίων, αποφασίσαμε την κλιμάκωση του αγώνα μας την Πέμπτη 7 Φλεβάρη και ώρα 11.00 πμ έξω από την εφορία Χανίων κλιμακώνοντας παραπέρα τον αγώνα μας.Στη συνέχεια μέσα από συνέλευση θα αποφασίσουμε για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.

Όλες αυτές τις μέρες που προηγήθηκαν κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας (ως Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Κτηνοτροφικός, που είναι μέλη μας) να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους. Να οργανώσουμε όσο γίνεται καλύτερα το συλλαλητήριο. Από αυτή την προσπάθεια δεν εξαιρέσαμε κανένα αγρότη και αγρότισσα, γι’ αυτό και τα μηνύματα που παίρνουμε από κάθε γωνιά του νομού μάς γεμίζουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ. Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού. Δε διαχωρίζουμε κανένα. Ταυτόχρονα έχουμε κάθε δικαίωμα να οργανώσουμε υπεύθυνα την κινητοποίηση που έχουμε εξαγγείλει εδώ και 20 μέρες.

Η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς δεν έχει απαγορευτικά κάγκελα για κανέναν. Την Τρίτη 5 Φλεβάρη ένας στόχος πρέπει να μπει για κάθε καλοπροαίρετο: Η μαζική συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους. Αν είναι δυνατό να βουλιάξουμε την πλατεία.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης.

Υψώνοντας τείχος αντίστασης για να ανακόψουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια όλο και αυξάνονται, ταυτόχρονα,μάχονται και για την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Νέα βάρη

Στα δυσβάσταχτα βάρη των φτωχών αγροτών έρχονται να προστεθούν και νέα, όπως:

— Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των σπιτιών και των χωραφιών.

— Οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, των ζωοτροφών και των άλλων αγροτοκτηνοτροφικών μέσων και εφοδίων, στα δημοτικά τέλη για το νερό στα χωριά κ.α.

— Τα τσουχτερά χαράτσια για επίσκεψη, εισαγωγή και περίθαλψη στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα.

— Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 11% σε 6% φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και στο φόρο πετρελαίου.

— Η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με μείωση κατά 30 ευρώ και το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

"google ad"

— Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες, όπως στο Δήμο Πλατανιά από τη χιονόπτωση του 2008

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες περιλαμβάνονται:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

Φαίνεται ότι αυτά τα αγωνιστικά μηνύματα είναι που ξύπνησαν ξαφνικά και ορισμένους «αγροτοσυνδικαλιστές» από το χρόνιο λήθαργο της απραξίας. Όψιμα θυμήθηκαν να μπουν στη δράση για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους γι’αυτό, τις τελευταίες ώρες ξεσπάθωσαν και θυμήθηκαν τα περί «διάσπασης των αγροτών» και μας εγκαλούν για κάτι τέτοιο.

Τους λέμε: δεν προσφέρουν τίποτα θετικό με αυτή τους την τακτική στην προσπάθεια της φτωχομεσαίας αγροτιάς του νομού μας να διεκδικήσει τα δίκια της και την ίδια της την επιβίωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ