19.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια

Ημερομηνία:

Στα παιδικά μου χρόνια στο χωριό μου τον Καλλικράτη Σφακίων όπου εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα έως τα 29 μου χρόνια θα αναφέρω ένα περιστατικό απού γινόταν παλιά στα απομακρυσμένα χωριά.

Ο κάθε χωρικός που ζούσε σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές είχε ολίγα ζούμπερα, παραδείγματος χάρη, από 1 έως 2 κατσίκες ή μια δεκαριά πρόβατα που τότες τα έλεγαν κουτουβάρια ίσως και καμιά αγελάδα ή και κανένα χοίρο οπού τον συντηρούσε από τροφή με αποφάγια και χόρτα που εμάζευε από τα χωράφια του.

Αυτά τα ζώα άμα μεγάλωναν και ήταν πια για πούλημα δεν ήταν εύκολο να βρει ζωέμπορο να τα πουλήσει και γι’ αυτό αναγκάζονταν σε κάθε χρονικό διάστημα να τα σφάζει ο ίδιος. Και να διαλαλεί στο χωριό του , να ρωτά τον κάθε χωριανό του πόσες οκάδες τότες θα πάρει έστω και δανεικό που θα του το γύριζε όταν και εκείνος θα έσφαζε το δικό του.

Και προσπαθούσε να βρει μουστερήδες έτσι τους έλεγαν τους πελάτες τότε. Αλλά άμα δεν έβρισκαν μουστερήδες που θα τους παράγγελναν έστω τα 3 τέταρτα από το βάρος του ζώου δεν το έσφαζαν ώσπου να βρουν πελάτες , διότι δεν υπήρχαν ευκολίες , τα ψυγεία μονάχα είχαν κλουβιά με ψιλό σύρμα και διατηρούσαν το κρέας έστω και για δύο μέρες. Έτσι το προφύλαγαν από τις μύγες.

Ανδρέας Αρολιθιανάκης του Γεωργίου

Ζούμπερα-Οικόσιτα Ζώα
Κουτρουβάρια – μικρό κοπάδι

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα»,...

«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»

Ένα ταξίδι στον χρόνο και μαζί στην πολυσχιδή προσωπικότητα...