16.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Αναστολή λειτουργίας για το Δημοτικό Σχολείο Γαύδου λόγω έλλειψης μαθητών

Ημερομηνία:

Κλείνει προσωρινά το μοναδικό δημοτικό σχολείο του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης – Αποχώρησε η μοναδική μαθήτρια του νησιού

Οριστική, προς το παρόν, είναι η διακοπή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Γαύδου, καθώς δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον καθιερωμένο αγιασμό, η μοναδική μαθήτρια του νησιού αποχώρησε, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η απόφαση αναστολής, την οποία υπέγραψε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, ελήφθη με βάση την πραγματική αδυναμία λειτουργίας του σχολείου και τίθεται σε ισχύ μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους 2025–2026.

Η Γαύδος, το νοτιότερο κατοικημένο νησί της Ευρώπης, έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με τη δραματική μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Φέτος, το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε στην αρχή της σχολικής χρονιάς με μόλις ένα παιδί, μια μαθήτρια που αποτελούσε τη μοναδική εκπαιδευόμενη του νησιού. Η αποχώρησή της, για οικογενειακούς λόγους, οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του σχολείου.

Η δασκάλα που είχε τοποθετηθεί στη Γαύδο έχει ήδη μετακινηθεί σε άλλη σχολική μονάδα του νομού Χανίων, σύμφωνα με το ΠΥΣΠΕ και τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το γεγονός αναδεικνύει με έντονο τρόπο τις επιπτώσεις της πληθυσμιακής ερήμωσης σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Η Γαύδος, με περιορισμένο μόνιμο πληθυσμό και ελάχιστες οικογένειες με παιδιά, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το φάσμα της εκπαιδευτικής απομόνωσης.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ