15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ανατρεπτική έρευνα: Φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας από κορονοϊό

Ημερομηνία:

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για όσους κινδυνεύουν με νοσηλεία από κορονοϊό.

Ένα φτηνό αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η φλουβοξαμίνη, μειώνει κατά 30% τις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών μορφών της νόσου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Global Health. H φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων, όπως η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

To φάρμακο αυτό επιλέχθηκε σε έρευνα ως πιθανή θεραπεία του κορονοϊού λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Στη μελέτη, επιλέχθηκαν τυχαία 739 ασθενείς με κορονοϊό στη Βραζιλία που έπαιρναν φλουβοξαμίνη, ενώ άλλοι 733 έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Oλοι οι ασθενείς που έπαιρναν φλουβοξαμίνη παρακολουθούνταν για 28 μέρες έτσι ώστε να φανεί πώς πάει η υγεία τους και αν θα χρειάζονταν νοσηλεία.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, μείωση 30% στις νοσηλείες σε όσους έπαιρναν φλουβοξαμίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν. Η μείωση αυτή μάλιστα έφτασε το 65% στους ασθενείς που έπαιρναν όλα τα φάρμακά τους.

«Η φλουβοξαμίνη μπορεί να μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων, που ονομάζονται κυτοκίνες, και τα οποία μπορούν να παραχθούν κατά τη μόλυνση με κορονοϊό» ανέφερε η Άντζελα Ρίερσεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και μια από τις συγγραφείς της έρευνας.

Σε δευτερεύουσα ανάλυση, στους ασθενείς που έπαιρναν τουλάχιστον το 80% της δόσης τους καταγράφηκε ένας θάνατος σε όσους έπαιρναν φλουβοξαμίνη, σε σχέση με 12 σε αυτούς που δεν έπαιρναν.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της δοκιμής TOGETHER, η οποία άρχισε τον Μάιο του 2020 και έχει σκοπό να δοκιμάσει πιθανές θεραπείες για τον κοροονϊό.

«Μέχρι στιγμής, η φλουβοξαμίνη είναι το μόνο φάρμακο το οποίο -αν χορηγηθεί έγκαιρα- μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε ο κορονοϊός να μην απειλήσει τη ζωή των ασθενών» ανέφερε ο Έντουαρντ Μιλς, διευθυντής έρευνας στη δοκιμή TOGETHER και καθηγητής σε πανεπιστήμιο στον Καναδά.

«Μπορεί να γίνει ένα από τα πιο ισχυρά όπλα κατά του ιού και η αποτελεσματικότητά του είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας» σχολίασε ο ίδιος.

Tο φάρμακο αυτό κοστίζει περίπου 3,5 ευρώ για 10 μέρες και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις πιο φτωχές χώρες που έχουν χαμηλούς εμβολιαστικούς ρυθμούς και δεν έχουν πρόσβαση σε ανεπτυγμένες θεραπείες για τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990 και είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα ασφαλές φάρμακο.

Όταν κάποιος πάσχει από κορονοϊό, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει παράγοντας υπερβολικά μεγάλη ποσότητα κυτοκινών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ζημιά στα όργανα. Η φλουβοξαμίνη μπορεί να περιορίσει την υπερβολική αυτή αντίδραση του οργανισμού.

"google ad"

Βέβαια, οι ερευνητές αναγνωρίζουν κάποιους περιορισμούς: η φλουβοξαμίνη δεν είναι στη λίστα του ΠΟΥ με τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ πρέπει να εξεταστεί αν μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...