Πέθανε πρόωρα ο Δημήτρης Κορνάρος, οραματιστής και μπροστάρης των κοινωνικών αγώνων στη μεγαλόνησο ● Ηταν πολυπράγμων όσο και ευαίσθητος και αφήνει ως παρακαταθήκη το πάθος του για την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την οργάνωση «από τα κάτω».
Πολυπράγμων και παθιασμένος με ό,τι καταπιανόταν, ένας από εκείνους τους ανθρώπους που συγκεντρώνουν χίλιες ιδιότητες και τις υπηρετούν όλες με επάρκεια, ο Δημήτρης Κορνάρος ή Αξάς «έφυγε» χθες στο Ηράκλειο, στα 62 του χρόνια, προδομένος από την καρδιά του.
Το πανεπιστημιακό του πτυχίο τού έδινε την ιδιότητα του μαθηματικού, που όμως ελάχιστα χρησιμοποίησε. Αγρότης και ιστιοπλόος, οδηγός βουνού και αναρριχητής, καλλιτεχνικός υπεύθυνος στο Θέατρο των Αγρών στο Κυπαρίσσι, επικεφαλής κινηματικών δράσεων και πάντα μπροστάρης σε κοινωνικά κινήματα, όπου το απαιτούσαν οι καιροί.
Συμμετείχε σε δύο αποστολές της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα». Η πρώτη το 2015 ως καπετάνιος του ενός από τα δύο ιστιοπλοϊκά που αναχώρησαν από την Πλάκα της Ελούντας με ακτιβιστές και προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Το 2016 συνέδραμε μαζί με άλλους Κρητικούς την αποστολή «Women’s Boat to Gaza», τροφοδοτώντας εν πλω το σκάφος τους με καύσιμα και προμήθειες για το ταξίδι, στα διεθνή ύδατα, δυτικά της Κρήτης.
Νωρίτερα το 2014, στα ίδια νερά, ήταν ο καπετάνιος σε ένα από τα σκάφη που ξεκίνησαν από τα Χανιά για να εμποδίσουν την υδρόλυση των χημικών της Συρίας από αμερικανικά πολεμικά, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας που και με τον ίδιο μπροστάρη είχε αναπτυχθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξε αρχηγός της αποστολής σε εθελοντική ομάδα ιστιοπλόων που συνέδραμε τη διάσωση προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο και ενεργό μέλος του Συντονιστικού Κρήτης για τους πρόσφυγες.
Το 2012 κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του στο χωριό Ζαρός από πέντε χρυσαυγίτες που του επιτέθηκαν χτυπώντας τον με κατσούνες στα χέρια και στο κεφάλι, όταν συμμετείχε σε ομάδα αφισοκόλλησης υπέρ των προσφύγων. Ο ίδιος τόνιζε και μέσω της «Εφ.Συν.» τον κακουργηματικό χαρακτήρα που έπρεπε να αποδοθεί στις κατηγορίες εναντίον τους καθώς στη δίκη, το 2017, αποδείχτηκε πως είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση (τελικά καταδικάστηκαν τρία άτομα για πλημμέλημα, σε διετή φυλάκιση με αναστολή).
«Οίκος Αντοχής»
Ο Δημήτρης Κορνάρος αποτέλεσε εμβληματική μορφή των κοινωνικών κινημάτων στην Κρήτη, από την οποία καταγόταν αλλά έλειψε για πολλά χρόνια μένοντας στην Αθήνα. Επέστρεψε οριστικά στο Ηράκλειο τη δεκαετία του ’80 και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί μόνιμα στον Προφήτη Ηλία, όπου εργαζόταν ως οδηγός βουνού έχοντας ο ίδιος συμμετάσχει στη χάραξη μονοπατιών στα κρητικά βουνά που γνώριζε όσο λίγοι, ενώ ασκούσε και αγροτικές εργασίες.
Εκεί, στο σπίτι του, τον βρήκε το πρωί της Τετάρτης ο θάνατος ενώ έπινε τον καφέ του ατενίζοντας την κρητική ύπαιθρο. Στον «Οίκο Αντοχής» που είχε φτιάξει, εκεί όπου φιλοξενούνταν περιπατητές, εκεί όπου μαγείρευε για τους φίλους του, εκεί όπου η πόρτα ήταν ανοιχτή για όποιον ήθελε να μπει να φτιάξει μόνος του τον καφέ του ή να φέρει πεσκέσι να μαγειρέψουν μαζί.
Η ακτιβιστική του δράση απλώθηκε όπου αισθανόταν ότι τον είχαν ανάγκη. Αναζωογόνησε αγροτικούς συνεταιρισμούς, δημιούργησε οικοκοινότητες, εκπαίδευσε άλλους αγρότες, υπήρξε μέντορας και υποστηρικτής της ομάδας καλλιέργειας του Πανεπιστημίου Κρήτης «Ζιζάνια» και υποστήριξε κάθε κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ελευθερίες. Ο «Αξάς», όπως ήταν το παρατσούκλι του, την ώρα της δράσης ήταν αθόρυβος «εργάτης» των κινημάτων. Πριν και μετά, όμως, ήταν και θεωρητικός, με συγκροτημένη άποψη και βαθιά γνώση της πολιτικής. Με μεστό λόγο και καθαρή σκέψη, χωρίς να κουνά το δάχτυλο, αλλά δείχνοντας με αγάπη τον δρόμο τα τελευταία χρόνια και ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο «Κόκκινο Κρήτης». Πραγματικός καπετάνιος. Ο Δημήτρης Κορνάρος αφήνει πίσω του μια κόρη που σπουδάζει στην Αθήνα, αλλά κυρίως αφήνει παρακαταθήκη το παράδειγμά του σε όλους μας.