21.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

«Ανείπωτες ιστορίες» της Μάχης της Κρήτης

Ημερομηνία:

«Εξαιρετικό βιβλίο» χαρακτήρισε ο Αυστραλός ιστορικός και συγγραφέας DrPeterEwer, το βιβλίο “ΤHEBATTLEOFCRETE – TheUntoldStories”, (Η Μάχη της Κρήτης- Ανείπωτες Ιστορίες», που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 73η επέτειο της ιστορικής μάχης.
Το βιβλίο περιέχει πάνω από 70 βιογραφίες Αυστραλών (που πολέμησαν στην Κρήτη) βετεράνων, φωτογραφίες, αποσπάσματα επιστολών και τηλεγραφήματα που έστελναν από το στρατόπεδο στους δικούς τους.

Η παρουσίασή του έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάρου ANZACHouse στο κέντρο της Μελβούρνης αλλά την παράσταση την έκλεψαν τέσσερις εν ζωή Αυστραλοί (που πολέμησαν στην Κρήτη) των οποίων η συνολική ηλικία πλησιάζει τα 400 χρόνια, όπως εύστοχα παρατήρησε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Έλλη Σάιμονς.
Στους τέσσερις βετεράνους απένειμε ειδικά αναμνηστικά ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Πέτκος, που βρέθηκε στην Αυστραλία εκπροσωπώντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους εορτασμούς της 73ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Παράλληλα, ο αντιπτέραρχος Πέτκος, τους ευχαρίστησε θερμά που πολέμησαν στην Ελλάδα.

Η ιδέα ενός βιβλίου που να περιέχει τη βιογραφία των βετεράνων Αυστραλών και Νεοζηλανδών που πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης, είχε γεννηθεί εδώ και χρόνια στη σκέψη πολλών Κρητών της πρώτης και δεύτερης γενιάς. Εκείνος, όμως, ο οποίος αποφάσισε να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα, εκ μέρους του οργανισμού που προήδρευε -της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης-Αυστραλίας- ήταν ο Αντώνης Τσουρδαλάκης που σήμερα είναι πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και με αυτή την ιδιότητα μίλησε στην εκδήλωση αναφερόμενος στην ιστορική μάχη. Και υπογράμμισε ότι, εκτός των άλλων, με το βιβλίο αυτό επιδιώχθηκε «να τονιστούν και οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και να γίνει γνωστό το έπος της Μάχης της Κρήτης και στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, κρητικής καταγωγής, στην πρώτη τους γλώσσα που είναι η αγγλική».

Το βιβλίο θα χρησιμεύσει ως μέσο επικοινωνίας και επαφής, με τους απογόνους των βετεράνων, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, γιατί είναι γεγονός, ότι όσο περνούν τα χρόνια όλοι οι ANZAC βετεράνοι μας, από τη Μάχη της Κρήτης, δεν θα είναι για πολύ ακόμη μαζί μας.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Ντίνα Γερολύμου που με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία σημείωσε πως «αυτός ήταν ένας τρόπος να πούμε “ευχαριστώ” σε όλους τους βετεράνους που έκαναν τη μεγαλύτερη θυσία όλων, προσφέροντας αυτήν την ίδια τη ζωή τους, στο βωμό της ελευθερίας».
«Σας ευχαριστώ που αγωνιστήκατε για την πατρίδα μου» είπε στους βετεράνους που βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Εκ μέρους των βετεράνων μίλησε ο GordonBeal, που αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των Κρητών, αλλά και στο βαρύ τίμημα που πλήρωσαν.

http://neoskosmos.com

Φωτ: Η συγγραφέας του βιβλίου Ντίνα Γερολύμου, ο αυστραλός συγγραφέας και ιστορικός DrPeterEwer, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Πέτκος και ο πρόεδρος του παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Αντώνης Τσουρδαλάκης. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται

Η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης διά της Ιεράς Επαρχιακής...

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για την απόσυρση του εμβολίου καθώς τα ερωτήματα πληθαίνουν

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca,...

Έντι Ράμα: Κοσμοσυρροή στο Κλειστό Γαλατσίου για την ομιλία του

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά...