21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΑΝΕΝΔΥΚ: Τελευταίο δρομολόγιο για Γαύδο 31 Μαρτίου – Τι λέει η Δήμαρχος κ. Καλλίνικου

Ημερομηνία:

Επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα η Δήμαρχος Γαύδου κ. Καλλίνου με την οποία καταγγέλλει την τακτική της εταιρείας ΑΝΕΝΔΥΚ να απειλεί τους κατοίκους με διακοπή δρομολογίων στις 31 Μαρτίου αν κι εφόσον δε σταματήσουν να ζητούν την τροποποίηση των δρομολογίων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Η Γαύδος υψώνει τη φωνή της για να ακουστεί μέχρι το Υπουργείο Ναυτιλίας κι από κει αρμοδίως στην εταιρεία που επιδοτείται για να εξυπηρετεί το νησί με τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα, μιας που τόσο καιρό δεν βρίσκαμε πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο.

Εδώ και χρόνια η αποκλειστικότητα ανήκει στην ΑΝΕΝΔΥΚ, η οποία επιδοτείται για να εξυπηρετεί το δήμο και τις ανάγκες των κατοίκων για μετακίνηση και σύνδεση με την Κρήτη. Ωστόσο, αγνοεί επιδεικτικά οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται από τον Δήμο Γαύδου για συνεργασία ώστε να συναποφασίζουν για δρομολόγια, αγνοεί επιδεικτικά τα παράπονα των κατοίκων που ζουν στην αβεβαιότητα.

Ο Δήμος μετά από συνάντηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας, με έγγραφό του ζήτησε την τροποποίηση των δρομολογίων που αφορούν το νησί ώστε να παύσει η ομηρία στις εκάστοτε βουλήσεις, και τροποποιήσεις των δρομολογίων χωρίς την γνωμοδότηση του, και το νησί να μπει επιτέλους σε μια τροχιά ήπιας ανάπτυξης με δρομολόγια προγραμματισμένα, γνωστά εκ των προτέρων και σταθερά καιρού επιτρέποντος και όχι εταιρίας θέλοντος.

Η  ανάδοχος εταιρεία, μέσω των στελεχών της , διαρρέει «πληροφορίες» που πανικοβάλλουν τους κατοίκους, επισκέπτες και τους επιχειρηματίες του νησιού,προφανώς για να εκβιάσει το δήμο Γαύδου καθώς το υπουργείο συμβάλλει ουσιαστικά για την άρση της ομηρίας του νησιού μας. Τελευταίο δρομολόγιο 31/3 δηλώνει η ΑΝΕΝΔΥΚ!! γιατί ζητάμε το αυτονόητο, να γνωμοδοτούμε για τα επιδοτούμενα δρομολόγια του νησιού μας.

Μέχρι τις 28/10 /15 ισχύει η σύμβαση της εταιρείας, η οποία θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση αν μέχρι την 1 Απριλίου δεν είχαν εγκριθεί δρομολόγια από το υπουργείο. Ο Δήμος Γαύδου μη θέλοντας να ασκήσει εκβιασμό, δίνει χρόνο με μια μεσοβέζικη λύση για τον Απρίλη, δηλώνοντας ότι δε θα σταματήσει  να αγωνίζεται γι’ αυτά που δικαιούται και θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον ως οφείλει!

Συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα, και πιο συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου η Δήμαρχος Γαύδου είχε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και με έγγραφό της ζητούσε την τροποποίηση των δρομολογίων του νησιού ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του νησιού. Όπως τονίζει στην επιστολή, σήμερα, με το καθεστώς που ισχύει, τα δρομολόγια, από το λιμάνι της Παλαιόχωρας αλλά και από την Χώρα Σφακίων γίνονται νυχτερινά με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει στην επιστολή της το καράβι να φτάνει στην Γαύδο από την Παλαιόχωρα στις 01:30 την νύχτα και να επιστρέφει στις 04:00 τα ξημερώματα.

“Τα νυχτερινά δρομολόγια δημιουργούν πρόβλημα στους επισκέπτες, καθώς δεν μπορούν ούτε να φροντίσουν για τη διαμονή τους και αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στην προβλήτα του λιμανιού, αφού στο νησί δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία αλλά ούτε και επάρκεια ενοικιαζόμενων δωματίων.” σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Καλλίνικου.

Ολόκληρη η επιστολή προς το Υπουργείο για τροποποίηση των δρομολογίων έχει ως εξής:

Η ακτοπλοΐα αποτελεί ένα νευραλγικό κλάδο για τη Νήσο Γαύδο και την Τοπική Οικονομία, με κομβικό ρόλο στη συγκοινωνιακή διασύνδεση, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Η ακτοπλοΐα την τελευταία δεκαετία ή και παλαιότερα δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά ένας αναπτυξιακός άξονας για τη Νήσο Γαύδο, αλλά αντιμετωπίζεται, ως μια οικονομική δραστηριότητα σχεδόν μονόπλευρης αναπτυξιακής σημασίας, αφού κατά κύριο λόγο είναι μόνο μια εμπορική δραστηριότητα των ναυτιλιακών εταιριών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και επιχειρηματιών του ακριτικού και άγονου αυτού τόπου.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, δεσπόζει στην ψυχή των κατοίκων η «αγωνία» για την επιβίωση των ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν στην ακριτική Γαύδο αλλά και για τα όνειρα τους, που αφορούν σε μια ήπια, εναλλακτική ανάπτυξη, έχοντας κύριο πόρο τον τουρισμό και την κτηνοτροφία.

"google ad"

Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια σταθερή και ασφαλής ακτοπλοΐα.

Αναλυτικά τα δρομολόγια τροποποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα χωρίς να ενημερώνεται ο Δήμος Γαύδου και συνεπώς ούτε οι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες, που πολλές φορές βρίσκονται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας ή της Χ. Σφακίων, χωρίς να εκτελείται δρομολόγιο (γιατί έχει τροποποιηθεί από την εταιρία). Οι πληροφορίες όσον αφορά στα δρομολόγια που δίνονται από τα λιμεναρχεία σπάνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ξαφνικά τα δρομολόγια, από το λιμάνι της Παλαιόχωρας αλλά και από την Χώρα Σφακίων γίνονται νυχτερινά σχεδόν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το καράβι να φτάνει στην Γαύδο από την Παλαιόχωρα στις 01:30 την νύχτα και να επιστρέφει στις 04:00 τα ξημερώματα. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι το δρομολόγιο της Παλαιόχωρας εξυπηρετεί τις ανάγκες του ταχυδρομείου (συντάξεις-λογαριασμοί-φάρμακα-δημόσια έγγραφα κτλ) και που φυσικά είναι ανέφικτο να παραμείνει η υπηρεσία του ταχυδρομείου ανοιχτή μέχρι τις 21:00 που αναχωρεί από το λιμάνι της Παλαιόχωρας. Επίσης τα νυχτερινά δρομολόγια δημιουργούν πρόβλημα στους επισκέπτες, καθώς δεν μπορούν ούτε να φροντίσουν για τη διαμονή τους και αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στην προβλήτα του λιμανιού, αφού στο νησί δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία αλλά ούτε και επάρκεια ενοικιαζόμενων δωματίων. Απορία δε τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και των κατοίκων της Γαύδου αποτελεί ο νόμιμος απόπλους του πλοίου «Σαμαριά» κατά τις νυχτερινές ώρες δηλ. πέραν της 23:00

Σας επισυνάπτω την ανακοίνωση των δρομολογίων της εταιρίας υπογραμμίζοντας ότι για τον μήνα Απρίλη δεν είναι αναρτημένα δρομολόγια από το λιμάνι της Παλαιόχωρας. Επίσης ότι λόγω Πάσχα, οι κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δείχνουν πλήρη κάλυψη, και οι επισκέπτες έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τις κρατήσεις γιατί δεν μπορούν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους, και οι επιχειρηματίες της Γαύδου για άλλη μια φορά γεύονται την απογοήτευση και την ματαίωση για την επιλογή τους να επενδύσουν και να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους.

Τα προαναφερθέντα έχουν εξαντλήσει κάθε ανοχή των κατοίκων του νησιού με αποτέλεσμα εκδηλώσεις οργής και αγανάκτησης κατά της ναυτιλιακής εταιρίας «ΑΝΕΝΔΥΚ», αλλά και του Δήμου Γαύδου

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ΖΗΤΑΜΕ

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΗΣΟ ΓΑΥΔΟ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Παλαιόχωρα – Γαύδος Τετάρτη και Παρασκευή 09:30

Γαύδος – Παλαιόχωρα Τετάρτη και Παρασκευή 15:30

Χώρα Σφακίων – Γαύδος Δευτέρα και Σάββατο 10:30

Ελεύθερο δρ. Κυριακή 10:30

Γαύδος – Χώρα Σφακίων Δευτέρα και Σάββατο 15:30

Ελεύθερο δρ. Κυριακή 15:30

Τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται τη Χειμερινή αλλά και Θερινή Περίοδο σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα.

Την απευθείας σύνδεση του νησιού με τα λιμάνια Χ. Σφακίων και Παλαιόχωρας. ΟΧΙ μέσω Αγ. Ρουμέλης ή Λουτρού.

Τα ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω απαγορευτικού να μεταφέρονται την πρώτη ελεύθερη μέρα ώστε να μην αλλάζει το πρόγραμμα ολόκληρης της εβδομάδας.

Για κάθε τροποποίηση δρομολογίου να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Γαύδου.

Ελπίζουμε να σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νήσου Γαύδου.

Με πληροφορίες από gavdosfm.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...