21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ανεξάρτητοι Έλληνες Κρήτης: Άμεση ανάκληση της αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Χάινς Ρίχτερ – Δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος τοπικής ιστορίας

Ημερομηνία:

Συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις η απόφαση του Πανεπιστήμιου Κρήτης σχετικά με τον Χάινς Ρίχτερ.

Σήμερα, ενωμένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όλων των νομών της Κρήτης καταδικάζουν την ολιγωρία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ζητούν την ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος για την τοπική ιστορία και την ανάκληση της αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Χάινς Ρίχτερ. Επίσης, αναφέρονται σε συνέντευξη του Ρίχτερ όπου αποκάλεσε όσους αντέδρασαν φασίστες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι ΑΝΕΛ Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις τοπικών φορέων, δημοτικών συμβουλίων, του περιφερειακού συμβουλίου και όλων αυτών που συνυπέγραψαν την καταδίκη της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όλων αυτών που έδωσαν το παρόν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου και άλλων συμβουλίων. Όλων των Κρητικών, ουσιαστικά, που σε κάθε γειτονιά σε κάθε σημείο καταδικάζουν την αναγόρευση και υποστηρίζουμε το πάνδημο αίτημα του Κρητικού Λαού για την άμεση ανάκλησή της.

Δεν δεχόμαστε καμία προσέγγιση που δήθεν τηρεί ισορροπίες προκειμένου να επιτύχει, επί της ουσίας, την καθυστέρηση της ανάκλησης ή και την αποτροπή της με την επίκληση μιας αόριστης επιστημονικότητας.

Η ιστορική αλήθεια βρίσκεται στις νωπές μνήμες των Κρητικών που βιώσαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τη ναζιστική βαρβαρότητα. Καμία δήθεν επιστημονική πραγματεία και καμία επιτροπή “επιστημόνων” δεν μπορεί να σβήσει αυτή τη μνήμη και να στρογγυλέψει την αλήθεια.

Θέλουμε να επισημάνουμε με έμφαση την ολιγωρία της ακαδημαϊκής κοινότητας στο θέμα της μελέτης της τοπικής μας ιστορίας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της ιστορικής αλήθειας. Το κενό αυτό θα πρέπει σύντομα να καλυφθεί με την εκπόνηση μεταπτυχιακών εργασιών, διδακτορικών εργασιών και εν γένει επιστημονικών μελετών από τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης που θα εμβαθύνουν και θα αναδείξουν όλες τις πτυχές του αγώνα των Κρητών για την Ελευθερία από την εποχή της Ενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις μέρες μας, με κορύφωση τον αντιφασιστικό αγώνα την περίοδο 1940-1945.

Ο κ. Ρίχτερ σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλεσε τους πατριώτες (που με την ειρηνική παρουσία τους και τα επιχειρήματά τους σταμάτησαν την πρώτη προσπάθεια αναγόρευσης του πριν απ την δεύτερη εν κρυπτώ αναγόρευση), νεοναζί και φασίστες. Προσπαθεί ακόμη μία φορά να εξισώσει τον πατριωτισμό με τον νεοναζισμό όπως κάνει και στο βιβλίο του. Ο κ. Ριχτερ με αυτή του τη στάση στην ουσία προσβάλει όχι μόνο αυτούς που αντιστάθηκαν στην αναγόρευση αλλά στο πρόσωπο αυτών και όλους τους φορείς που συνυπέγραψαν και στην ουσία όλους τους κρητικούς που έχουν εναντιωθεί στην προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας μας.

Ζητούμε, μαζί με όλο τον Κρητικό Λαό:

  • Την άμεση ανάκληση της αναγόρευση από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Την γραπτή δημόσια έκφραση συγγνώμης προς τον Κρητικό Λαό εκ μέρους εκείνων που πρότεινα και εκείνων που υπερψήφισαν την αναγόρευση. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει οι τοπικοί φορείς, οι Δήμοι και η Περιφέρεια της Κρήτης να τους θεωρήσουν ως πρόσωπα ανεπιθύμητα στο Ρεθυμνο και την Κρήτη συνολικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...