17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ανεξάρτητοι βουλευτές: Τα «ναι», τα «όχι» και οι αναποφάσιστοι

Ημερομηνία:

Την απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία. «Παρών» και από τη Νίκη Φούντα της ΔΗΜΑΡ στην πρώτη ψηφοφορία η οποία, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση αν υπάρξει κίνηση «εθνικής συννενόησης». «Δεν θα ψηφίσω για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κοινό αίσθημα, το δημόσιο αίσθημα, την κοινή γνώμη από την μία πλευρά και στην πολιτική που ασκείται είναι χαώδης και συνεπώς η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει» τονίζει ο Μάρκος Μπόλαρης.

«Η ασκούμενη πολιτική διαλύει την πραγματική οικονομία της χώρας, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας της χώρας, αυξάνει δραματικά την ανεργία, διώχνει τα νέα παιδιά στο εξωτερικό και φέρνει την κοινωνική συνοχή στα όριά της. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορώ να την εγκρίνω, δεν την εγκρίνω και φυσικά δεν προτίθεμαι να της δώσω παράταση» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε εκπομπή του Μega ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου για να δει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Την απόφασή της να μην ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης έκανε γνωστή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα. Ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στη συνέχεια, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια κίνηση για εθνική συνεννόηση.

«Εάν κατατεθεί μία πρόταση για εθνική συνεννόηση στην τρίτη ψηφοφορία θα με χαροποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συνεννοηθούμε σ’ αυτή τη χώρα να αλλάξει η παρένθεση του μνημονίου».

Η Κατερίνα Μάρκου, με γραπτή δήλωσή της, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης ότι θα ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Η Νίκη Φούντα σημείωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και αναφερόμενη στα όσα είπε χθες ο Φώτης Κουβέλης ότι δεν θα θεωρήσει αποστάτη όποιον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι δεν περίμενε από κανέναν να κάνει δήλωση, για να μην αισθανθεί η ίδια αποστάτης.

Την Δευτέρα άνοιξαν τα χαρτιά τους αρκετοί βουλευτές: οι πρώην της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Ο Βασίλης Καπερνάρος τόνισε ότι «κλίνει προς το όχι».

Αντίθετα, η Μίκα Ιατρίδη, η οποία εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή της στο tvxs.gr και το analitis.gr ότι θα καταψηφίσει τον Σταύρο Δήμα. Αμέσως μετά δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε να τη συναντήσει. Η ίδια υποστήριξε ότι αφού έχει ανακοινώσει την απόφασή της δεν έχει πρόβλημα να πάει στη συνάντηση.

Οι αναποφάσιστοι

Εν τω μεταξύ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος, σε τοποθετήσεις τους προς ραδιοφωνικούς σταθμούς δήλωσαν αναποφάσιστοι αναφορικά με το εάν θα ψηφίσουν ναι ή όχι στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Γ. Κασαπίδης, υπογράμμισε ότι δεν έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει αύριο, αφήνοντας, πάντως, εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα. «Μαζί με άλλους βουλευτές προσπαθούμε να πείσουμε τους αρχηγούς των κομμάτων να προχωρήσουν σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», είπε και προανήγγειλε σύσκεψη, απόψε, με άλλους βουλευτές που συμμετέχουν στην ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

«Στην τρίτη ψηφοφορία θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να δουν οι πολιτικοί αρχηγοί την πραγματικότητα έξω από εγωισμούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ανεξάρτητος βουλευτής.

«Θα ψηφίσω Πρόεδρο, αν με πείσει ο Σαμαράς ότι δεν θέλει εκλογές», είπε το βράδυ της Τρίτης ο ανεξάρτητος, βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. Ο κ. Κουράκος, ο οποίος ήταν από εκείνους που δεν είχαν αποσαφηνίσει την θέση του, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

"google ad"

Η ανθρωπογεωγραφία της Βουλής λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία

Συνοπτικά, μέχρι στιγμής οι συσχετισμοί που καταγράφονται μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Ναι» – 155 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Όχι» – 121 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Η «δεξαμενή» των 24 ανεξάρτητων

«Όχι» – 11 βουλευτές: οι Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Οικονόμου και Πάρις Μουτσινάς.

«Μάλλον όχι» – 2 βουλευτες: οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος.

«Ναι» – 6 βουλευτές: οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός Γιώργος Νταβρής και Κατερίνα Μάρκου

«Μάλλον ναι» – 3 βουλευτές: οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Στάθης Μπούκουρας.

«Ίσως» – 2 βουλευτές: οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...