26.8 C
Chania
Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2026

Ανεξέλεγκτος εφιάλτης στο Νότιο Ρέθυμνο με ριπές ανέμου έως 125 χλμ/ώρα: Στα 15 χιλιόμετρα το μέτωπο, καθηλωμένα τα εναέρια μέσα – Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στους αδικοχαμένους πυροσβέστες

Ημερομηνία:

Σε εξαιρετικά δραματικές συνθήκες διεξάγεται το πρωί της Πέμπτης, 30 Ιουλίου, η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει το Νότιο Ρέθυμνο, καθώς οι ακραίοι, θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο και την Κρήτη έχουν ακινητοποιήσει τα εναέρια μέσα, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση ρίψεων.

Με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται πλέον σε μήκος που ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από εθελοντές και κατοίκους, δίνουν τιτάνιο αγώνα για τη συγκράτηση των φλογών που έχουν καταστρέψει καλλιέργειες, σπίτια και ζωικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Κρήτη, ενώ θλίψη επικρατεί και για τον χαμό του 27χρονου υποδιοικητή στο μέτωπο του Γυθείου.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και καθηλωμένα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ριπές του ανέμου στο Νότιο Ρέθυμνο άγγιξαν εξαιρετικά υψηλές τιμές, φτάνοντας τα 125 km/h στον σταθμό στο Μαριού και τα 114 km/h στον Πλακιά. Επιπλέον, στο Μαριού οι ριπές παρέμειναν συνεχώς πάνω από τα 90 km/h από το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Πολύ μεγάλες ριπές ανέμου καταγράφηκαν επίσης στο Αμπελικό Λέσβου, φτάνοντας τα 112 km/h. Βάσει των προγνωστικών δεδομένων, η ένταση των ανέμων στη νότια Κρήτη προβλέπεται να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που τοπικά φτάνουν τα 10 μποφόρ, κατέστησε αδύνατη τη συνδρομή των εναέριων μέσων. Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν δύο φορές εντολές για απογείωση ελικοπτέρου Erickson, η επιχείρηση δεν κατέστη εφικτή λόγω των δυσμενών συνθηκών, εξέλιξη που καταγράφηκε παρόμοια και στο μέτωπο της Σητείας.

Η εξέλιξη του μετώπου και η κινητοποίηση των δυνάμεων

Η πυρκαγιά αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα κατακαίοντας κυρίως χαμηλή βλάστηση. Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην περιοχή από την Αγία Παρασκευή προς τα Λακούμια και δυτικότερα, ενώ ισχυρές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην Αγία Γαλήνη προς την κατεύθυνση του μετώπου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, περιέγραψε το μέγεθος της δυσκολίας:

«Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα, ενώ η ένταση των ανέμων δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων».

Ο κ. Τσαπάκος αναφέρθηκε και στις προληπτικές απομακρύνσεις των πολιτών, επισημαίνοντας:

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στην περιοχή της Τριόπετρας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια των οικισμών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περιοχή σε άμεσο κίνδυνο, καθώς οι αναγκαίες εκκενώσεις είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Νέα Κρύα Βρύση του Δήμου Αγίου Βασιλείου, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν το πρωί της Πέμπτης. Στο σημείο επιχειρούν 224 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 3ης, 19ης και 6ης ΕΜΟΔΕ, 53 οχήματα και εθελοντές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και των ΟΤΑ Ρεθύμνου, καθώς και εθελοντές κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις έδωσαν μάχη για να συγκρατήσουν τις φλόγες, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε γεωργική και καλλιεργήσιμη γη, αγροτολιβαδικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις, κατοικίες και ζωικό κεφάλαιο.

Σήμερα το «τελευταίο αντίο» στους πεσόντες πυροσβέστες

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά σήμερα τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στο μέτωπο του Ρεθύμνου.

Η εξόδιος ακολουθία του 25χρονου εποχικού πυροσβέστη Παντελή θα τελεστεί στις 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Επισκοπείου Φουρφουρά Αμαρίου, με τη σορό να βρίσκεται στον ναό από τις 11:00 π.μ. Ο εκλιπών είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας και ο πατέρας του είναι ο ιερέας της περιοχής.

Στις 17:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του 58χρονου πυροσβέστη Μανώλη στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γερακάρι Αμαρίου, όπου η σορός θα βρίσκεται από τις 16:00 μ.μ. Ο 58χρονος καταγόταν από το Γερακάρι, είχε διατελέσει πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και διακρινόταν για τη δραστηριότητα και την κοινωνική προσφορά του.

Την ίδια ώρα, θλίψη επικρατεί και για τον χαμό του 27χρονου υποδιοικητή που έχασε τη ζωή του στη φωτιά στο Γύθειο. Ο εκλιπών εισήχθη στη Σχολή Πυροσβεστών το 2017, φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Αθήνα και τον Ιούνιο του 2025 είχε τοποθετηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Μάχη ζωής για 3χρονο κοριτσάκι στο ΠΑΓΝΗ

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα τρίχρονο κοριτσάκι,...

Στο Ρέθυμνο για τους νεκρούς πυροσβέστες ο Ανδρουλάκης

Το μεσημέρι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί στο Γερακάρι...

Αγνοείται 20χρονος κολυμβητής στα Μάλια Ηρακλείου – Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό του

Αγνοείται 20χρονος κολυμβητής στα Μάλια Ηρακλείου από χθες το απόγευμα οπότε και...