20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ανησυχία για τις αγροτικές εξαγωγές λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Ημερομηνία:

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε εξαγωγείς και παραγωγούς στην Ελλάσα, μετά το διάταγμα Βλαντιμίρ Πούτιν, που προβλέπει την «απαγόρευση ή περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα του για την κρίση στην Ουκρανία. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία υιοθετεί πλήρες εμπάργκο σε ΕΕ, ΗΠΑ και σε άλλες Δυτικές χώρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις που ανακοίνωσε ότι έλαβε η κυβέρνηση από τη Ρωσία τη Δευτέρα, για τα ελληνικά προϊόντα, σήμερα πραγματοποιείται  ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικώ. Τη διακοπή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Η απαγόρευση θα εφαρμοσθεί από τις 7 Αυγούστου και θα έχει ισχύ ενός έτους.

Όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα δεν θα αφορά πιθανότατα το λάδι, τις ελιές και το κρασί.

Σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών

Η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ν. Σταθόπουλος, ενώ προσκλήθηκαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εισαγωγή εισαγωγή όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ρωσικές τελωνειακές αρχές η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, όλα είναι ρευστά για τις ελληνικές εξαγωγές, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένεται ότι θα ληφθούν σήμερα Παρασκευή, όταν θα πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Να διακόψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε  ανακοίνωσή του ότι οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. με τη συμμετοχή  Σαμαρά και Βενιζέλου «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπακούσει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αποδεικνύεται καταστροφική για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο». «Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ προστίθεται εδώ και αρκετό καιρό «ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Προέδρου του, δια των βουλευτών του και των στελεχών του, επέκρινε δριμύτατα την αλόγιστη και παράλογη εξωτερική πολιτική της χώρας σε σχέση με την ουκρανική κρίση’

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν ακολούθησε μια φιλειρηνική ενεργητική εξωτερική πολιτική, σοβαρή και λελογισμένη, που θα λάμβανε υπόψη την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση των εμπλεκόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα δεν στάθμισε τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, που αντί να αναβαθμίζονται πολύπλευρα προς όφελος των δύο χωρών και λαών, υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται».

ΑΝΕΛ: Υπόλογη η κυβέρνηση

Υπόλογη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση «φέρει ακέραια την ευθύνη», λέγοντας «ναι» σε όλα κατά της Ρωσίας, «συμπλέοντας απνευστί με την Μερκελική εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.». «Δεν μέτρησε τα ποικίλα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και τώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες», συμπληρώνει. Επίσης, σημειώνει ότι μετά το εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων «έπεται οδυνηρή συνέχεια που θα επηρεάσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με Ρώσους και με Ρωσία».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ