21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ανησυχία στην Κρήτη: 81 κρούσματα στο Ηράκλειο, 42 στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ανησυχία προκαλούν οι συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Μύκονος.

Στη μεγαλόνησο, στα Χανιά την Κυριακή εντοπίστηκαν 42 κρούσματα ενώ στο Ρέθυμνο 60. Στο Ηράκλειο οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ανήλθαν σε 81, με την κρητική μεγαλούπολη να ξεπερνά σε αριθμό κρουσμάτων τη Θεσσαλονίκη, οπού ανακοινώθηκαν 76 μολύνσεις.

Στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο, καταγράφηκαν 41 κρούσματα.

1.456 κρούσματα, 5 θάνατοι, 142 διασωληνωμένοι

Την Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.456 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Πέντε ακόμη συμπολίτες μας κατέληξαν μετά από «μάχη» με τον ιό, ενώ σε 142 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.465 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 61 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η Αττική εξακολουθεί να διατηρεί την αρνητική πρωτιά στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, με 639 κρούσματα (Ανατολική Αττική: 95, Βόρειος Τομέας: 109, Δυτική Αττική: 12, Δυτικός Τομέας Αθηνών: 61, Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 166, νησιά: 7, Νότιος Τομέας Αθηνών: 124, Πειραιάς: 65).

Γώγος: Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα – Θα συμβεί αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα

 

«Το σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό» επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.

"google ad"

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε πως στόχος είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

«Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες… Θα πρέπει να προσέξουμε θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο», επισήμανε.

«Μέτρα μέχρι να φτάσει στο 85% η εμβολιαστική κάλυψη»

Σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής η μετάδοση εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, το βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό και κυρίως από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης. «Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν», είπε. «Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Για τα άτομα 50 και άνω σημείωσε ότι το 35% όσον δεν είχαν εμβολιαστεί έχει γίνει 25% και θέλουμε να γίνει ακόμα μικρότερο με ασφαλέστατα, και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια. 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...