ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχεί κανείς για το ελαιόλαδο;

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-Ερευνητής, τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών με κείμενο του αναφέρεται στις ανησυχητικές τάσεις σε σχέση με την παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα που αποδεικνύουν ότι προχωράμε στον “αυτόματο πιλότο” με καταστροφικές συνέπειες.

Διαβάστε τι γράφει:

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φ. Αραμπατζή και τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγ. Συρίγο, που χαιρέτησαν την διαδικτυακή εκδήλωση για το ελαιόλαδο,που οργάνωσε την Πέμπτη 1η Απριλίου 2021 το τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College, αλλά και τους θεσμικούς παράγοντες του ελαιοκομικού τομέα και τους αγρότες.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στο κόσμο αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια (1990/91 μέχρι 2019/20) κατά 96,4% και η κατανάλωση αυξήθηκε 94,2% αντίστοιχα. Σε όλες τις μεσογειακές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία, που όμως έχει επικεντρωθεί στη υψηλή ποιότητα και ο παραγωγός απολαμβάνει πολύ υψηλότερες τιμές, η παραγωγή ελαιολάδου αυξήθηκε σημαντικά την ίδια περίοδο. Η Ισπανία υπερδιπλασίασε την ποσότητα και βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα, η Πορτογαλία, η Τυνησία και η Τουρκία με συγκεκριμένο  στρατηγικό σχέδιο αύξησαν σημαντικά την παραγωγή  (300%, 45% και 253% αντίστοιχα) και βελτίωσαν την ποιότητα του ελαιολάδου, όπως και άλλες ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο (Μαρόκο, Συρία, κλπ).

Στην Ελλάδα, η παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε κατά 23% για την ίδια περίοδο, αν και έγιναν αρκετές νέες φυτεύσεις. Δυστυχώς και η βασική καλλιέργεια της χώρας, η ελαιοκαλλιέργεια, είναι στον ‘αυτόματο’ πιλότο. Κανένας κεντρικός σχεδιασμός με στόχους, καθένας κάνει ότι νομίζει για να επιβιώσει με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Η εξέλιξη των τιμών παραγωγού τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει τη φθίνουσα πορεία.

 

 

 

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά αλλά και σε σχέση με το…

3 hours ago

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που αποτελούν καθημερινότητα. Η αστυνομία προχώρησε τις…

3 hours ago

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ'…

3 hours ago

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, «φιλοξενείται» το ανθρωπόμορφο ρομπότ…

3 hours ago

Πάσχα: Πολλοί Έλληνες ταξιδεύουν στην Κρήτη και πολλοί Κρητικοί φεύγουν για τα νησιά ή το εξωτερικό

Πάσχα σε ξενοδοχεία της Κρήτης, σε νησιά που υπάρχει εύκολη πρόσβαση αλλά και στο εξωτερικό…

3 hours ago

Συγκλονιστική ανακάλυψη στον βυθό του Ρεθύμνου: Δύτες βρήκαν γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος

Μια ανάσα πριν την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η θάλασσα του Ρεθύμνου αποκαλύπτει τα…

4 hours ago

This website uses cookies.