17.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι για την αυταρχική στροφή Ερντογάν -Σύσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. σήμερα

Ημερομηνία:

Το πρωινό εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, είναι στην πραγματικότητα μια σύσκεψη κρίσεων.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αντίδραση του Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ήδη μια τεράστια επιχείρηση «εκκαθάρισης» στο εσωτερικό του στρατού και της δικαιοσύνης. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση, με παρόντα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο πρωταρχικός ρόλος της Τουρκίας στη μάχη κατά των τζιχαντιστών της Συρίας και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρότι η βάση του Ιντσιρλίκ, απ’ όπου απογειώνονται πολλά αμερικανικά και γερμανικά αεροπλάνα της συμμαχίας, επλήγη από το πραξικόπημα. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό διερωτήθηκε την Κυριακή κατά πόσο η Τουρκία παραμένει «αξιόπιστη» σε αυτή τη μάχη εναντίον του ISIS.

Οσο για το μεταναστευτικό ζήτημα, οι ΥΠΕΞ θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο με την Αγκυρα. Για να επιτύχουν τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να παρακάμψουν το θέμα της μεταχείρισης της κουρδικής μειονότητας ή τα προβλήματα με την ελευθερία έκφρασης. Ωστόσο, η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους εντός της ΕΕ παραμένει ένα προβληματικό ζήτημα. Για να υιοθετήσει αυτό το μέτρο, η ΕΕ απαιτεί αλλαγή της τουρκικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση το αποκλείει. Το αποτυχημένο πραξικόπημα επιδείνωσε την κατάσταση σε αυτά τα θέματα, την ώρα που το μέτρο θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δίνει μεγάλη αξία στα θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Reuters: Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ δεν νιώθουν άνετα να βοηθήσουν τον Ερντογάν

​Είναι πολλοί οι αξιωματούχοι της ΕΕ που δεν νιώθουν άνετα να βοηθήσουν τον Ερντογάν με αντάλλαγμα τη διακοπή της μεταναστευτικής ροής που πέρυσι έφερε ένα εκατομμύριο μετανάστες στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο, πιστεύουν ότι μπορούν να ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν, ενώ τον προτρέπουν να σεβαστεί τη γνώμη της μισής Τουρκίας που δεν τον υποστήριξε εκλογικά, αλλά και που δεν υποστήριξε ούτε το πραξικόπημα. Το επιχείρημά τους είναι ότι η Τουρκία χρειάζεται το εμπόριο της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις καθώς και μια στρατηγική συμμαχία σε μια περιοχή όπου έχει λίγους φίλους. Επίσης ισχυρίζονται ότι η συμφωνία για τους μετανάστες δεν ήταν τόσης σημασίας για την πτώση του αριθμού των μεταναστών, όσο για το σφράγισμα των βαλκανικών συνόρων της Ελλάδας, πράγμα το οποίο απέτρεψε τον κόσμο από το να περάσει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στον Ερντογάν, φοβούμενοι πως η αστάθεια στη Τουρκία, όπως αποδείχθηκε από το πραξικόπημα, θα μπορούσε να αποβεί χειρότερη από την παρούσα κατάσταση. «Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να δρούμε επιθετικά», είπε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters, καθώς «η ίδια η χώρα είναι πολύ εύθραυστη».

Αυστρία προς Τουρκία: Μην επαναφέρετε τη θανατική ποινή

Επανέρχεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς για το ζήτημα των αντιποίνων της τουρκικής κυβέρνησης προς τους επικεφαλής του αποτυχημένου πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει ζητήσει ήδη να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου στη χώρα, δήλωσε στην εφημερίδα «Κurier» ότι η υιοθέτηση εκ νέου της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα είναι μία ενέργεια απολύτως απαράδεκτη.

Ερντογάν: Δεν θα αγνοήσουμε το αίτημα για θανατική ποινή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ενώπιον υποστηρικτών του ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε επίσημα το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα» απάντησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πραξικοπηματιών.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν απάντησε στους πολίτες που φώναζαν «θέλουμε την θανατική ποινή» μετά την κηδεία θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος. «Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτήν την απόφαση καθώς σε αυτήν την χώρα εκείνοι που διαπράττουν ένα πραξικόπημα εναντίον του Κράτους υποχρεωτικά θα πληρώσουν το τίμημα».

iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...