18.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας Ιάσονα Στυλιανού Μαυροματάκη (προέδρου π. κοινότητας (1991-1999)

Ημερομηνία:

Tου Νίκου Χ. Χριστοδουλάκη

θεολόγου – ιστορικού – ερευνητή

Με χαρά μας λάβαμε το δεύτερο βιβλίο του ακάματου ερευνητή Ιάσονα Στυλ. Μαυροματάκη με τον τίτλο «Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας».Βιβλίο επίπονης ιστορικής, λαογραφικής και γενεαλογικής έρευνας αποτελεί μια χρήσιμη πηγή για όλους μας αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, αφού μέσα από τις σελίδες του ανακαλύπτουμε τις ρίζες, τους προγόνους , τις μνήμες, τις παρακαταθήκες τους.

Δουλειά και έρευνα που θα τη ζήλευαν ειδικοί  επιστήμονες με την ακρίβεια και την τελειότητά της. Σε λίγα χρόνια θα προστρέχουμε σε τέτοιες πηγές για να «αποδεικνύουμε» τα αυτονόητα μιας και η πατρίδα μας με τις συντονισμένες «εισβολές» που δέχεται τα τελευταία χρόνια έχουν διαρραγεί πολλά απ’ αυτά που ξέραμε…

Τώρα και τρείς δεκαετίες διαπράττονται εγκλήματα από ανθρώπους που παριστάνουν τους ηγέτες και δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ροκανίζουν και να αποδομούν οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα και συνέχεια του Ελληνισμού.

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα  τους είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου. Ρήμαξαν τα χωριά μας, τα άφησαν, στην τύχη τους με συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα. Κάποιοι όμως άντεξαν και αντιστάθηκαν παλεύοντας με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στις ρίζες και στις επάλξεις.

Ένας απ’ αυτούς είναι κι ο Ιάσονας Μαυροματάκης που μαζί με τους συγχωριανούς συνεργάτες του φυλούν Θερμοπύλες.

Σε πείσμα των καιρών δούλεψαν και δουλεύουν για να μας πουν ότι τίποτα δεν χάθηκε, αρκεί εμείς να μη θέλουμε να το χάσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου πήγαμε πίσω αρκετές δεκαετίες, θυμηθήκαμε πρόσωπα σεβαστά, πρόσωπα που μας δίδαξαν και μας γαλούχησαν με το λόγο και το παράδειγμά τους.

Πρόσωπα που μας έμαθαν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή, για τον τόπο μας για τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Για όλα αυτά ευχαριστούμε τον Ιάσονα Μαυροματάκη και του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει χρόνια να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε «τον καλό αγώνα» της καταγραφής της τοπικής μας ιστορίας που τόσο έχουμε ανάγκη στους χαλεπούς καιρούς μας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί...

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς...