27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ανοιχτή αυλή για όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα στο Λόφο Καστέλι ζητά και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών – Πορεία το Σάββατο

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του και το Κοινωνικο Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων συντάσσεται με το αίτημα για άνοιγμα της αυλής των κτιρίων της Μεραρχιας προς τους πολιτες.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει» (Pablo Neruda)

Στην πολιτική εποχή που ζούμε, οι ανισότητες βαθαίνουν, θεμελιώδη δικαιώματα καταργούνται, η καθημερινότητα ψηφιοποιείται σε πρωτοφανή βαθμό, το άγχος κυριαρχεί, οι περιφράξεις και ο εγκλεισμός επεκτείνονται στο σύνολο του πληθυσμού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η αποθέωση του ατομισμού επιβάλλει τη λήθη όσον αφορά τη δύναμη των πολλών, τη δύναμη των κοινών. Ως κοινά αντιλαμβανόμαστε τα κοινά αγαθά που βρίσκονται εκτός της σφαίρας του κεφαλαίου, αγαθά που δεν είναι αυθύπαρκτα ούτε δεδομένα, αγαθά που παίρνουν αξία και νόημα όταν τα χρησιμοποιούμε εμείς, όλοι, όλες, όλα, αγαθά που μετατρέπουμε σε πεδίο αγώνα, σε τέχνη, σε γιορτή.

Στην πόλη μας, ο ελεύθερος δημόσιος χώρος και τα κοινά ολοένα και συρρικνώνονται, κυρίως για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας. Πλέον δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε από τα εμπόδια-τραπεζοκαθίσματα που συναντάμε συνεχώς, ενώ ακόμη και τα πεζούλια των πλατειών χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μένουμε να αναζητούμε με αγωνία κοινούς τόπους για τους μαθητές, τους νέους, για όλους τους κατοίκους της πόλης, ντόπιους και μετανάστ(ρι)ες. Να αναρωτιόμαστε πού μπορεί να σταθεί κανείς χωρίς να καταναλώσει. Να στεκόμαστε οργισμένες-οι απέναντι στην καταπάτηση κάθε δημόσιου χώρου και ειδικά στην απαγόρευση πρόσβασης στην αυλή του λόφου Καστέλι, την τελευταία ελεύθερη πλατεία της παλιάς πόλης.

Για 16 χρόνια, η αυλή της κατάληψης Ρόζα Νέρα εξυπηρέτησε κοινωνικές ανάγκες και δημιούργησε πραγματικά δημόσια αγαθά που απωθούνται ως “ενοχλητικά” από το κυρίαρχο πλάνο και σχεδιασμό κάθε μορφής εξουσίας. Ήταν ένα σημείο αναφοράς όπου ο κάθε επισκέπτης συναντούσε την αγκαλιά μιας πλατείας με ελεύθερη πρόσβαση και απίστευτη θέα, χωρίς καμιά εμπορική δραστηριότητα, μακριά από “κράχτες” που μιλάνε μόνο τη γλώσσα του χρήματος. Ένας ζωντανός τόπος συνάντησης όπου στεκόταν πλάι-πλάι το άγνωστο με το διαφορετικό, ο πόνος με την ελπίδα. Πλέον, επιχειρηματίες, άρχοντες της πόλης και αστυνομία αφανίζουν τα κοινωνικά αγαθά που προσέφερε η αυλή, και πασχίζουν να τα αντικαταστήσουν με το κέρδος τους.

Καλούμε, επισκέπτες και γείτονες της αυλής, νέους και νέες που μεγάλωσαν μαζί της, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε προγράμματα τοπικής ιστορίας, όσες-ους απολάμβαναν το ηλιοβασίλεμα, όσες-ους έκαναν πάντα μια στάση με τα παιδιά τους για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση, όσες-ους πάρκαραν δωρεάν τα αυτοκίνητά τους, όσες-ους ερωτεύτηκαν, ονειρεύτηκαν, γλέντησαν, χόρεψαν, σκέφτηκαν, γνώρισαν, έμαθαν… χωρίς αντίτιμο, αυτούς στους οποίους ανήκει πραγματικά η αυλή, όλες και όλους, στον αγώνα για το άνοιγμά της.

Καλούμε αυτό το Σάββατο, 15/05, στην πορεία που ξεκινάει στις 12 στην πλ. Αγοράς.

Απαιτούμε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που σφράγισαν την είσοδο και παραμένουν μέχρι σήμερα εν είδει σεκιούριτι της εταιρίας. Δεν ανεχόμαστε άλλο την καταστολή και τους περιορισμούς των κοινών και της ζωής για τον πλουτισμό των λίγων.

Μπορούμε και θα φέρουμε την άνοιξη!

Ανοιχτή αυλή για όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα.

Η ανάσα μας βρίσκεται στα κοινά, στους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...