20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανοιχτή Επιστολή Ομάδας Περιβάλλον Καλαθά: Οι κορμοι δεν είναι κλαδιά κ. Αντιδήμαρχε – Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του χώρου ώστε να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα | Φωτός

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση που ο αντιδημαρχος Χανίων κ. Τσουπάκης στο zarpanews.gr σχετικά με την καταγγελία κατοίκων ότι οι κορμοί δέντρων που φαίνονται κομμένοι στις φωτογραφίες δεν είναι κορμοί αλλά …κλαδιά!

Η Ομάδα Περιβάλλοντος Καλαθά με νέα επιστολή της που συνοδεύεται ξανά με φωτογραφικό υλικό απαντούν στον αντιδήμαρχο και επισημαίνουν ότι παρά όσα λέει οι κορμοί… δεν είναι κλαδιά αφού – όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες – είναι κορμοι οι οποίοι μάλιστα το τελευταίο διάστημα αποκόβονται από άγνωστους, προφανώς για χρήση σε τζάκια.

Επίσης σημειώνεται ότι τα κομμένα κλαδιά δεν έχουν απομακρυνθεί και έχουν παραιτηθεί στην πλαγιά του φαραγγιού δημιουργώντας κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα.

Διαβάστε τι αναφέρουν οι κάτοικοι και δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας όταν η ομάδα μας απέστειλε ανοιχτή επιστολή στο Δήμο Χανίων και σε τοπικά ΜΜΕ με συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την επιχείρηση «καθαρισμού» δημοτικού οικοπέδου στον Καλαθά επί της οδού Πιστολάκη που είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν πολλά δέντρα και θάμνοι και να πεταχτεί ένας μεγάλος όγκος από κλαδιά σε πλαγιά στο παρακείμενο φαράγγι.

Στις αρχές Νοεμβρίου λάβαμε μία σύντομη απάντηση από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Χανίων ότι στα πλαίσια εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για την πυροπροστασία καθάρισε το ακίνητο ιδιοκτησίας του και ότι ο καθαρισμός υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων. Είχε προηγηθεί δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου σε τοπικό μέσο όπου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν κοπεί δέντρα και ότι τα κλαδιά θα απομακρυνθούν.

Ωστόσο:

-Στο οικόπεδο αυτό φαίνεται να έχουν κοπεί πολλά μικρά και μεγάλα δέντρα όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες των κορμών που παραθέτουμε.Άγνωστοι έχουν αρχίσει να αποκόβουν κομμάτια από τους κομμένους κορμούς, πιθανότατα για χρήση σε τζάκια. Κατά τη διαδικασία του «καθαρισμού» δεν φαίνεται να έγινε καθαρισμός του χώρου από σκουπίδια  που μείνανε, με αποτέλεσμα ένα μέρος του οικοπέδου να είναι πια ένας παρατημένος χώρος,  χωρίς βλάστηση και με αρκετά σκουπίδια.

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στη φωτογραφία δεν έχουν κοπεί τα κλαδιά του δέντρου, αλλά έχει κοπεί ο κορμός του, παρά τα όσα λέει ο Αντιδήμαρχος Χανιων που έσπευσε να διαψεύσει τους πολίτες της περιοχής

-Τα κομμένα κλαδιά παραμένουν στο πάνω μέρος και στη πλαγιά του φαραγγιού και με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα μεταφερθούν ακόμα πιο βαθιά στην πλαγιά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η απομάκρυνση τους, όπως έχει δεσμευτεί ο Αντιδήμαρχος ότι θα γίνει. Όσο για το θέμα της πυρασφάλειας -το οποίο βεβαίως και είναι σημαντικό-, το ερώτημα παραμένει γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης σε αυτήν την περιοχή και να πεταχτούν μάλιστα στην πλαγιά τα κλαδιά, αυξάνοντας την επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς και μάλιστα σε περιοχή διπλά σε νηπιαγωγείο.Επισημαίνεται ότι η επιχείρηση έγινε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου και όχι στη αρχή.

Τα κομμένα κλαδιά δεν εχουν συλλεχθεί

Καλούμε τον Αντιδήμαρχο να επισκεφτεί την περιοχή και να διαπιστώσει ο ίδιος τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως άλλωστε φαίνεται καιαπό δορυφορική λήψη πριν τον «καθαρισμό» και μπορούν να επιβεβαιώσουν και κάτοικοι της περιοχής.

Ζητούμε την απομάκρυνση των κλαδιών, την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη βλάστηση αυτής της περιοχής με τη φύτευση δέντρων και τη σωστή χρήση αυτού του χώρου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Δορυφορική φωτογραφία, Νοέμβρης 2022

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...