18.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Ανοιχτή επιστολή πολιτών ενάντια στην αδειοδότηση αναψυκτηρίου στις πηγές του ποταμού Κουρταλιώτη

Ημερομηνία:

Με κείμενό της η Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ξύλινου περίπτερου – αναψυκτηρίου στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στις πηγές του ποταμού Κουρταλιώτη:

Ως Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη, πρόσφατα αντιληφθήκαμε  ότι αδειοδοτήθηκε η εγκατάσταση ξύλινου περιπτέρου – αναψυκτήριου  από τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης αλλά και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης που προτίθεται να εγκαταστήσει η Ενορία Ασωμάτου σε περιοχή που διαθέτει υπό την διαχείρισή της, στην περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στις πηγές του ποταμού Κουρταλιώτη.

Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί τη μοναδική δίοδο πρόσβασης προς τις πηγές, τόπο εξαιρετικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας. Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή  ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤIKO ΦΑΡΑΓΓΙ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΡΕΒΕΛΗ – περιοχή δικτύου NATURA 2000(GR4330007) – η οποία είναι περιοχή υπό καθεστώς υψηλής προστασίας.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως:

-Καταφύγιο Άγριας  Ζωής (ΚΑΖ) – Χαρακτηρίζονται οι περιοχές που αξιολογούνται ως κατάλληλες για την ανάπτυξη πληθυσμών της άγριας πανίδας και χλωρίδας ή ως βιότοποι αναπαραγωγής, διατροφής, διαχείμασης ειδών της άγριας πανίδας, ή ως περιοχές αναπαραγωγής ψαριών και συγκέντρωσης γόνου.(https://ypen.gov.gr/ )

– Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SpecialProtectionAreas SPA) για την Ορνιθοπανίδα βάσει της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών

Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/ΕΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να υιοθετούν μέτρα  για να αποφεύγεται:

— η υποβάθμιση των οικοτόπων των ειδών

— η διατάραξη των ειδών για τα οποία έχουν οριστεί ΖΕΠ, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εν λόγω διατάραξη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τους στόχους της οδηγίας

— η σκόπιμη ενόχληση που θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση κ.λ.π.

 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (SpecialAreasofConservation SAC) και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SitesofCommunityImportanceSCI) βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας

 Οι τόποι κοινοτικής σημασίας (SCI) είναι περιοχές που έχουν εγκριθεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ως εκ τούτου, υπόκεινται στις διατάξεις περί προστασίας ή στο άρθρο 6 παράγραφοι 2, 3 και 4.

 Οι ειδικές ζώνες διατήρησης (SAC) είναι τόποι κοινοτικής σημασίας που έχουν χαρακτηριστεί από τα κράτη μέλη μέσω νομοθετικής πράξης και για τους οποίους εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα διατήρησης προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των ειδών και των τύπων οικοτόπων ενωσιακής σημασίας που βρίσκονται εκεί. (Natura 2000 – EnvironmentEuropean Commission)

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EuropeanEnvironmentAgency – Natura 2000, biodiversity.europa.eu) η περιοχή φιλοξενεί 27 προστατευόμενα είδη της άγριας ορνιθοπανίδας μεταναστευτικά ή μη, αρπακτικά, παρυδάτια και άλλα είδη τα οποία αναπαράγονται και φωλεοποιούν (σημαντική περιοχή φωλεοποίησης) στα ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον.

Ήδη η πίεση που υπόκειται η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Η δημιουργία μιας καντίνας μέσα στο φαράγγι θα είχε ως επακόλουθο τα τραπεζοκαθίσματα, την ηχορύπανση (από οχλαγωγία, μουσική, γεννήτριες κ.λ.π), την φωταγώγηση τις βραδινές ώρες, γενικότερα την  μεγαλύτερη παραμονή των επισκεπτών στο φαράγγι αλλά και την πιθανή ρύπανση περιβάλλοντος και υδάτων. Όλα όσα προαναφέρθηκαν θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά στην άγρια πανίδα και χλωρίδα του φαραγγιού και ενάντια στην κανονισμούς προστασίας της περιοχής μιας.

Απευθύνουμε αυτή την επιστολή στους Φορείς που παραχώρησαν τις άδειες, στην Ενορία Ασωμάτου αλλά και στην τοπική κοινωνία. Ως πολίτες, θεωρούμε υποχρέωσή μας να γνωρίζουμε με λεπτομέρεια τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις  (οι οποίες πρέπει πάντα να συνάδουν  με τους κανονισμούς προστασίας της περιοχής)  σε ένα σημείο-ορόσημο του Νομού, έναν ιδιαιτέρως εύθραυστο φυσικό θησαυρό, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται έντονα από την ανθρώπινη παρουσία και έχει γνωρίσει την προχειρότητα υποδομών και έργων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το  φαράγγι του Κουρταλιώτη και οι πηγές του χρειάζονται έναν ενιαίο, υπεύθυνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό, ώστε να προστατευθεί το ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον και η άγρια ζωή του αλλά να μπορεί και  η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο τη φυσική του ομορφιά όσο και  το πολύτιμο νερό του.

Δηλώνουμε το παρόν και δεσμευόμαστε ότι θα συμβάλουμε τα μέγιστα για να εξασφαλιστούν τα παραπάνω. Ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να απαντήσουν γραπτώς στους προβληματισμούς μας, ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε την προστασία του βιότοπου αυτού και για τις επόμενες γενιές.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι γυρεύει ο Γερμανός Πρόεδρος στη μαρτυρική Κάντανο;

Άρθρο του Δρος Αριστομένη Ι. Συγγελάκη * Η επίσκεψη του...

Αντιπολεμική δράση μελών του ΚΚΕ στην παρέλαση στα Χανιά | Φωτός

Και αντιπολεμική δράση εμπεριείχε η παρέλαση στα Χανιά. Προς την...