14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ανοιχτή συζήτηση : Το Πρόταγμα της αλληλέγγυας Οικονομίας

Ημερομηνία:

Η κρίση που όλοι βιώνουμε, αν και δεν έχει άμεση σχέση με την παραγωγή των αγροτικών αγαθών , επηρεάζει αρνητικά τις τιμές τους, επιβαρύνοντας για μια ακόμα φορά τους τελικούς καταναλωτές και εξαθλιώνοντας τους παραγωγούς. Η παραγωγή καθώς και η διανομή των προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι στηρίζεται σε ένα σύστημα μεσαζόντων, οι οποίοι κερδοσκοπούν βασιζόμενοι στην αποξένωση του παραγωγού από τον καταναλωτή. Η εντατικοποίηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την υπεραστικοποίηση, έχουν υποκαταστήσει τη σχέση παραγωγού-καταναλωτή με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα. Τα όποια οφέλη αυτού του συστήματος αρχίζουν να φαντάζουν μηδαμινά μπροστά στα εμφανή πλέον μειονεκτήματα τιμής και ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στα χέρια μας.

Συμμετέχοντας στο αλληλέγγυο εμπόριο σπάμε ενεργά την παρασιτική δράση των μεσαζόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προφανές όφελος για τον καταναλωτή: αυτό της μικρότερης τιμής. Ταυτόχρονα όμως, η ουσιαστική επαφή με τον παραγωγό είναι και η καλύτερη δυνατή εγγύηση της ποιότητας, αφού κανένας οργανισμός πιστοποίησης δε μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Η Terra Verde συζητάει με καλεσμένο ένα από τα μέλη της Libero Mondo (συνεταιρισμός της Ιταλίας), θέτει, το θέμα για το ποιο είναι το  πρόταγμα της αλληλέγγυας οικονομίας στις μέρες μας, σε μια εποχή κρίσης, και πως αυτή μπορεί να φέρει την ανατροπή. \

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 9:00 το βράδυ, στο προαύλιο της κατάληψης RosaNera (παλιό λιμάνι, Λόφος Καστέλι) Χανιά .

Μια συντομη παρουσίαση του ιταλικού συνεταιρισμού δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου “LiberoMondo”. (απόσπασμα απο το Bilancio Sociale 2008).

H LiberoMondo ειναι ενας κοινωνικός συνεταιρισμος ο οποίος ιδρυθηκε το 1997 και προέκυψε ως εξελιξη της εθελοντικής οργανωσης Tsèdaqua. Πιο συγκεκριμένα η LiberoMondo:

1. Ειναι ενας κεντρικος φορέας εισαγωγής που προμηθεύεται απευθείας προιοντα δικαιου και αλληλέγγυου εμπορίου απο 110 οργανωσεις παραγωγων σε 35 αναπτυσσόμενες χώρες.

2. Ειναι ενας κοινωνικός συνεταιρισμός που συμφωνα με την ιταλική νομοθεσια κατατάσσεται στην κατηγορία “συνεταιρισμού τύπου Β”. Στην κατηγορία αυτή ανοίκουν οι συνεταιρισμοί των οποίων το ένα τρίτο των μελών-εργαζομένων του βρίσκεται σε μειονεκτική κοινωνική θέση (π.χ. μέλη του είναι άτομα με ειδικές ανάγκες). Είναι ο μοναδικός κεντρικός φορέας εισαγωγής προιόντων απο αναπτυσσόμενες χώρες με αυτήν τη μορφή στην Ιταλία και στην Ευρώπη.

3. Είναι ένας κεντρικός φορέας διανομής ειδων χειροτεχνίας (περισότερων απο 7.000), ειδών διατροφής δικαίου και αλληλέγγου εμπορίου (περίπου 310), καλυντικών ειδών και απορρυπαντικών δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου (περίπου 60), βιολογικών προιόντων διατροφής άλλων κοινωνικών συνεταιρισμών και της κοινοπραξίας “LiberaTerra” η οποία εργάζεται σε εκτάσεις που έχουν δημευτεία απο τη μαφία (περίπου 65).

4. Ειναι ενας κεντρικός φορέας διανομής ειδών χειροτεχνίας τα οποία εισαγονται στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων από τα ιταλικα “καταστήματα του κόσμου” (καταστηματα λιανικης πώλησης προιόντων δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου) και σειράς προιόντων που βγαίνουν στην αγορά σε συνεργασία με άλλους φορείς δικαίου εμπορίου.

5. Λειτουργεί ενα συνολο εργαστηρίων επεξεργασίας, δηλαδή ένα ζαχαροπλαστείο, ενα εργαστήριο παρασκευής μακαρονιών από συστατικά δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου και ενα συσκευαστήριο

(πάνω απο το 90% των ειδών τροφίμων συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού).

6. Είναι ένας συνεταιρισμός που υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οπως για παράδειγμα συναντήσεις, συνεδρια, εκδοσεις πληροφοριακου υλικού για τους παραγωγούς των αναπτυσσόμενων χωρών και σε συνεργασία με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το 2009 ιδρυσε επίσης και ενα κέντρο τεκμηρίωσης.

7. Διαχειρίζεται ενα “κατάστημα του κόσμου” λιανικής πώλησης προιόντων δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου στην περιοχή Bra, της βόρειας Ιταλίας.

"google ad"

8. Ως συνεταιρισμός συμμετέχει στις εξής οργανώσεις-πρωτοβουλίες:

 • Στην εθνική Γενική Συνέλευση για το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο (AGICES, Assemblea Italiana del Commercio Equo e Solidale) ως μέλος-ιδρυτής της.

• Στο Παγκόσμιο Οργανισμό Δικαίου Εμπορίου (WFTO , World Fair Trade Organization – πρώην IFAT) που είναι ένας διεθνής οργανισμός δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου στον οποίο συμμετέχουν τόσο φορεις εισαγωγείς όσο και παραγωγοί αναπτυσσόμενων χωρών καθως επίσης και στο ευρωπαικό παράρτημα του (WFTO Europa).

• Στην οργανωση “Libera-Ονόματα και Αριθμοί Ενάντια στη Μαφία” (Libera – Associazioni, nomi e numeri contro le mafie) ως μέλος του ιταλικού παραρτήματος της.

• Στην ItaliaNat’s, μια οργάνωση που ασχολείται με τα κοινωνικά κινήματα που δραστηριοποιούνται κατά της παιδικής εργασίας.

• Στην εκστρατεία “Καθαρά Ρούχα” (Campagna Abiti Puliti, Clean Clothes Campaign).

• Είναι ένας φορέας ηθικής χρηματοδότησης που παρέχει κοινωνικά δανεια και χρηματοδοτήσεις.

• Είναι ένας φορέας εισαγωγής προιόντων από αναπτυσσόμενες χώρες ο οποίος εχει λάβει την απόφαση να μην επιτρέπει την πώληση τους σε μεγάλους διανομείς (π.χ. σούπερ μάρκετ) αλλά να έχει ως αποκλειστικούς πελάτες της τα “καταστήματα του κόσμου” (καταστήματα λιανικής πώλησης) και επιλεγμένα σημεία πώλησης μικρής κλίμακας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...